Το NEWS 24/7 στο Aττικόν: Εδώ οι ήρωες κάνουν τη δουλειά τους. Σώζουν ζωές

Το NEWS 24/7 στο Aττικόν: Εδώ οι ήρωες κάνουν τη δουλειά τους. Σώζουν ζωές
Νοσηλεύτριες στο Αττικόν NEWS 24/7

Στο νοσοκομείο αναφοράς Αττικόν, καθημερινά το υγειονομικό προσωπικό αντιμετωπίζει δεκάδες ύποπτα κρούσματα κορονοϊού. Η κάμερα του NEWS 24/7 κατέγραψε τη διαδικασία φτάνοντας μέχρι την εντατική.

Εργάζονται άοκνα στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης του κορονοϊού και έρχονται σε επαφή με δεκάδες περιστατικά ασθενών που φέρουν αυτό τον επιθετικό ιό.

Οι άνθρωποι από το Νοσοκομείο Αττικόν, ένα από τα 3 νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, έχουν νοσηλεύσει τα πρώτα κρούσματα που εμφανίστηκαν στον νομό, ενώ υποδέχονται καθημερινά ασθενείς με συμπτώματα, συμβάλλοντας στην αναχαίτιση της επιδημίας. Το Νews247.gr βρέθηκε κοντά στου ανθρώπους αυτούς, επιχειρώντας ένα μικρό οδοιπορικό στο νοσοκομείο, την επομένη από γενική εφημερία.

Η είσοδος στο νοσοκομείο δεν είναι και η πιο απλή υπόθεση. Εργαζόμενοι στην ασφάλεια ελέγχουν κάθε έναν που θέλει να εισέλθει, επιτρέποντας μόνο σε ένα ή το πολύ δύο άτομα. Η κεντρική αίθουσα εμφανίζει μια ησυχία, που δεν έχουμε συνηθίσει όσοι έχουμε απευθυνθεί σε νοσηλευτικό ίδρυμα. Λίγοι άνθρωποι και καθόλου κίνησης. Ανάλογη είναι και η εικόνα και στο τμήμα τον επειγόντων (ΤΕΠ), που βρίσκεται δίπλα, σε ένα χώρο που φαίνεται ανεξάρτητος.

Στα επείγοντα βέβαια επικρατεί μια αναστάτωση η οποία έχει να κάνει με το γεγονός ότι το νοσοκομείο είναι μετά από γενική εφημερία και οι χώροι απολυμαίνονται σχολαστικά και προετοιμάζονται για την επόμενη.

Συνοδευόμενοι από την προϊσταμένη του τμήματος επειγόντων κυρία Αθανασία Τζαμουράνη, ξεκινάμε την περιήγηση στους εξωτερικούς χώρους του τμήματος, όπου βλέπουμε το ειδικό σημείο όπου απευθύνεται ένας πολίτης που έχει την υποψία ότι μπορεί να φέρει τον κορονοϊό. Οδηγείται στο χώρο υποδοχής φορώντας την ειδική μάσκα προστασίας και αφού γίνει η καταγραφή των στοιχείων και του ιστορικού του από τον γιατρό ύποπτων κρουσμάτων, οδηγείται στην είσοδο Α του ΤΕΠ.

Νοσηλεύτριες στο Αττικόν NEWS 24/7

 

Από εκεί οδηγείται στο εξεταστήριο όπου λαμβάνεται το δείγμα (ρινοφαρυγγικό επίχρυσμα), γίνεται καρδιογράφημα και εξετάζεται προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του. Στη συνέχεια θα οδηγηθεί στην πτέρυγα της βραχείας νοσηλείας, όπου θα παραμείνει για 4-5 ώρες αναμένοντας το αποτέλεσμα, εκτός αν η εικόνα της υγείας του είναι πολύ καλή. Σ αυτή την περίπτωση επιστρέφει σπίτι όπου θα αναμένει το αποτέλεσμα.

Δίπλα από την είσοδο Α, υπάρχει η είσοδος Β όπου εκεί εισέρχονται βαριά περιστατικά. ύποπτα για κορονοϊό, με ασθενοφόρο, ενώ υπάρχει και η είσοδος Γ, για τα υπόλοιπα περιστατικά τα οποία είναι εκτός ιού. Να σημειωθεί ότι το ΤΕΠ είναι ένας ενιαίος χώρος, όμως υπάρχουν οριοθετημένα τα σημεία που εξετάζονται τα περιστατικά κορονοϊού, ώστε να αποφεύγεται η επαφή των ασθενών μεταξύ τους.

Στην είσοδο Β το νοσοκομείο δέχεται και επιβεβαιωμένα κρούσματα τα οποία χρειάζονται νοσηλεία. Κάποια από αυτά μπορεί να χρειάζονται άμεσα διασωλήνωση η οποία γίνεται σε ειδικό χώρο εκεί.

Σταδιακά τις τελευταίες μέρες ο αριθμός αυτός μειώνεται. Όπως μειώνεται και ο αριθμός των υπόπτων κρουσμάτων που έρχονται για να διαπιστώσουν αν νοσούν ή όχι. Χαρακτηριστικός είναι ο αριθμός που καταγράφηκε κατά την τελευταία εφημερία. Περίπου 60 άτομα ήρθαν με συμπτώματα αλλά μόνο 2 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν.

Στιγμιότυπο από την εντατική στο Αττικόν NEWS 24/7

 

Όπως μας εξηγεί νοσηλευτής που εργάστηκε κατά την εφημερία, σταδιακά ο αριθμός των υπόπτων κρουσμάτων περιορίζεται ενώ σιγά σιγα φαίνεται πως και ο κόσμος που αναζητά ιατρική βοήθεια για άλλες νόσους αρχίζει να αυξάνεται. Μας οδηγεί στη βραχεία νοσηλεία, όπου βρίσκονται τα άτομα που αναμένοντας αποτελέσματα τους τεστ.

Ο προϊστάμενος της πτέρυγας κ. Διονύσης Λιβάνιος μας εξηγεί ότι το τμήμα έχει 18 κλίνες και εκεί βρίσκονται ήδη 8 άτομα. Το προηγούμενο βράδυ είχαν νοσηλευτεί εκεί 42 άτομα.

Όσο μας περιγράφει την κατάσταση ο κ. Λιβάνιος, μια καθαρίστρια εργάζεται απολυμαίνοντας το χώρο, ενδεδυμένη με ιδιαίτερα «βαριά» ρούχα προστασίας. Η ίδια μας αναφέρει ότι δεν αισθάνεται καμία ανασφάλεια και ότι μπορεί να ετοιμάζεται για την εργασία της σε λίγο χρόνο. Ο δε προϊστάμενος της βραχείας νοσηλείας τονίζει ότι η καθαρίστριες παίζουν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και πολλές φορές αυτός δεν φαίνεται. Αποτελούν όντως «στρατιώτες πρώτης γραμμής» στη μάχη του κορονοϊού και δεν είναι μόνο το υγειονομικό προσωπικό που μάχεται σ αυτό το μέτωπο.

Από τη βραχεία νοσηλεία μεταβαίνουμε στην κλινική για κορονοϊό, όπου εκείνη τη στιγμή νοσηλεύονταν 19 ασθενείς για τους οποίους είχε επιβεβαιωθεί ο ιός. Αν κάποιος ασθενής παρουσιάσει επιδείνωση της υγείας του θα χρειαστεί νοσηλεία σε κλίνη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, όπου και θα διασωληνωθεί.

Στιγμιότυπο από την εντατική για κορονοϊό στο Αττικό.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περιστατικά εισαγωγής σε ΜΕΘ έχουν μειωθεί και μάλιστα μόνο 5 ασθενείς ήταν μέχρι πρόσφατα εκεί.

Στη μονάδα εντατικής συνομιλήσαμε με τον κ. Στάθη Πολίτη ο οποίος μας περιέγραψε ότι όλο αυτό το διάστημα η κατάσταση κύλησε ομαλά και ότι συνολικά είχε χρειαστεί να διασωληνωθούν 14 άτομα. Τόσο εκείνος όσος και το υπόλοιπο προσωπικό αισθάνονται τη δικαίωση όταν καταφέρνουν να αποσωληνώσουν έναν ασθενή. Δικαίωση στον αγώνα που δίνεται σε μια άνιση προσπάθεια να επιβληθούν στον κορονοϊό. 

Είναι δε χαρακτηριστικά τα λόγια που μας αναφέρει ο Διευθυντής Β΄Κλινικής Εντατικής Θεραπείας, καθηγητής Α. Αρμαγανίδης ότι η φροντίδα που δίνεται στη Μονάδα Εντατικής είναι αυτή που βοηθά να παραμείνει στη ζωή ο ασθενής ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στη θεραπεία. Τονίζει παράλληλα πως στην Ελλάδα προλάβαμε να μη δούμε εικόνες όπως αυτές από τα νοσοκομεία της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Νέας Υόρκης, γιατί λήφθηκαν μέτρα. Βέβαια μένει να φανεί τι θα συμβεί σ’ ένα επερχόμενο δεύτερο κύμα μερικούς μήνες αργότερα.       

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα