Κορονοϊός: Μάχη με το χρόνο δίνει η χώρα για να προλάβει την επιδημία

Κορονοϊός: Μάχη με το χρόνο δίνει η χώρα για να προλάβει την επιδημία
Προληπτική απολύμανση Eurokinissi

Η Ελλάδα λαμβάνει αυστηρά μέτρα για να καθυστερήσει όσο μπορεί την εξάπλωση του ιού. Γιατί έκλεισαν τα σχολεία. Το σχέδιο για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ένα ισχυρό οχυρό ενάντια στην επικείμενη επέλαση του κορονοϊού χτίζει η Ελλάδα, λαμβάνοντας μέτρα ώστε να προλάβει την επόμενη φάση εξάπλωσης των κρουσμάτων. Όπως διατείνονται οι Έλληνες λοιμωξιολόγοι, είναι αδύνατον από την πανδημία του κορονοϊού –είναι θέμα χρόνου να ανακοινώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγεία ότι πρόκειται για πανδημία- να ξεφύγει η χώρα. Για το λόγο αυτό προσπαθούν με ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα, όπως το κλείσιμο των σχολείων, να περιορίσουν την εξάπλωση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους η χώρα μας διατηρεί, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, χαμηλά ποσοστά εξάπλωσης του ιού καθώς είναι ελάχιστα τα κρούσματα τα οποία δεν εντοπίζονται από την ιχνηλάτηση των επιβεβαιωμένων περιστατικών. Όμως είναι θέμα 2-3 εβδομαδων να εμφανιστούν πολλά κρούσματα τα οποία δεν θα έχουν κάποια γνωστή πηγή, δηλαδή δεν θα έχουν επιβεβαιωμένο ιστορικό ατόμου που προσβλήθηκε από τον ιό. Το γεγονός αυτό βασίζεται σε στοιχεία από την εξάπλωση της νόσου σε διεθνές επίπεδο. Η μεταδοτικότητα του είναι τόσο γρήγορη που η ημερήσια καταγραφή κρουσμάτων σε λίγο καιρό δεν θα χει κανένα νόημα.

Όσο λοιπόν είμαστε σε φάση όπου μπορούμε να αναγνωρίζουμε την εξάπλωση, είναι καλό να λαμβάνονται τα μέτρα της επόμενης μέρας. Κι αυτό γίνεται με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κλείσιμο ων σχολείων και τις ρητές απαγορεύσεις και οδηγίες για χώρους με μεγάλη συνάθροιση ατόμων. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, τα σχολεία και γενικότερα το σύνολο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά και των χώρων συνάθροιση παιδιών κλείνουν .

Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό

*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό

*ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΠΩΑΣΗ. Πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα του κορονοϊού.

*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.

*ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑ. Πού τηλεφωνώ για τον κορονοϊό;

*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.

Λόγοι

Αν και μεγάλη μερίδα της επιστημονικής κοινότητας συμφωνούσε να μη ληφθεί το μέτρο του πανελλαδικού κλεισίματος των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τελικά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε το συγκεκριμένο μέτρο. Η απόφαση λήφθηκε εντός ολίγων ωρών από την προηγούμενη εξέταση του ενδεχομένου αυτού. Σ’ αυτό συνέβαλλαν 2 νεότερες δημοσιεύσεις όπου ασθενείς με ήπια συμπτώματα αποδείχτηκε ότι μπορούν να μεταδίδουν τη νόσο, καθώς διατηρούν υψηλό ιικό φορτίο για μεγάλο διάστημα, συμμετέχοντας κατά πολύ στη μετάδοση. Φάνηκε ότι όσοι προσβάλλονται από τον ιό στις ηλικίες 30-69 ετών, που αποτελούν το 70% των προσβεβλημένων, διατηρούν ιικό φορτίο στον οργανισμό τους έως 20 και πλέον ήμερες, αλλά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα η μετάδοση είναι δύσκολη μετά τις πρώτες 10 ημέρες.

Αντιθέτως, στα παιδιά φαίνεται πως αυτό το υψηλό ιικό φορτίο μπορεί να διατηρηθεί έως 14 ημέρες, ενώ μπορεί τα συμπτώματα που εκδηλώνουν να είναι ήπια ή και καθόλου. Κατά τους επιστήμονες, το 12% με 13% ποσοστό μετάδοσης από παιδιά που υπολογίστηκε στην Κίνα ίσως είναι πολύ χαμηλότερο από το πραγματικό, ακριβώς λόγω της ασυμπτωματολογίας των παιδιών.

Στο σκεπτικό των επιστημόνων προστέθηκαν τα νέα διεθνή δεδομένα, ειδικότερα η περίπτωση της Ιταλίας και ενώ το Σάββατο που συζητήθηκε το μέτρο όλοι συμφωνούσαν πως η αποτελεσματικότητα του δεν είναι βέβαιη, σήμερα κατέληξαν πως δεν υπάρχει νόημα αναμονής. Άλλωστε, αν υπάρξουν πολλαπλά κρούσματα, μετά δεν θα υπάρχει και νόημα κλεισίματος των σχολείων.

Αξίζει να επισημανθεί ότι χθες μετά την αρχική ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται η λειτουργία, όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλης της χώρας για τις επόμενες 14 ημέρες, αποφασίστηκε τελικά να συμπεριληφθούν στην απόφαση και τα φροντιστήρια.

Εντατικές

Όπως έχουμε επισημάνει το ΕΣΥ ετοιμάζεται για την επόμενη φάση στην αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού, και ήδη υπάρχει σχέδιο στο οποίο εντάσσεται και η ενίσχυση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Ειδικότερα, για τις ΜΕΘ υπάρχει ένα πλάνο που προβλέπει τη συνολική αξιοποίηση όλων των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε όλα τα νοσοκομεία, ξεκινώντας από τα νοσοκομεία αναφοράς. Μια μονάδα για παράδειγμα σταδιακά θα αδειάζει από τους τακτικούς ασθενείς και στις κλίνες θα νοσηλεύονται κρούσματα του κορονοϊού. Όταν γεμίσουν όλες οι κλίνες ΜΕΘ στο δημόσιο τομέα, θα αξιοποιούνται κρεββάτια των ΜΕΘ ιδιωτικών κλινικών, αλλά για περιστατικά που δεν αφορούν τον κορονοϊό. Εκτιμάται, δε, ότι μπορεί να φθάσουμε τις 100-120 κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορονοϊο, στο μοντέλο της γρίπης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα