Κορονοϊός μετά την καραντίνα: Ο ρόλος της υφασμάτινης μάσκας στη μείωση της διασποράς

Κορονοϊός μετά την καραντίνα: Ο ρόλος της υφασμάτινης μάσκας στη μείωση της διασποράς
Υφασμάτινες μάσκες. AP

Το "απαγορευτικό" στην κυκλοφορία αποτελεί το βασικό όπλο στην αναχαίτιση του ιού, όμως και τα υπόλοιπα μέτρα υγιεινής συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό της επιδημίας.

Εάν θα θέλαμε να είμαστε σίγουρο ότι «σκοτώσαμε» τον κορονοϊό, θα έπρεπε να παραμείνουμε για βδομάδες σε καραντίνα μέχρι να εκμηδενιστούν τα νέα κρούσματα. Να επιβληθεί δηλαδή αυτό που αναφέρεται και ως “απαγορευτικό”. Όμως από τη στιγμή που πλέον κυκλοφορούμε, μέτρα όπως η μάσκα συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό του ιού. Μάλιστα ακόμη και μια απλή υφασμάτινη μάσκα μπορεί να μειώσει τη διασπορά του ιού πάνω από 50% και σε συνδυασμό με την τήρηση των αποστάσεων και περισσότερο την υγιεινή των χεριών μπορούμε να περιορίσουμε την εξάπλωση της νόσου.

Όπως ανέφερε την Πέμπτη ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, όταν έχεις μία επιστροφή στην κανονικότητα και δεν έχεις ιό να κυκλοφορεί, δεν σε ενοχλούν οι υπαίθριες συναθροίσεις. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί. Έτσι λαμβάνονται τα βασικά μέτρα, το γνωστό πλέον ΧΑΜ (υγιεινή Χεριών, διατήρησης της Απόστασης και χρήση Μάσκας).

«Κάθε μέτρο έχει διαφορετική συμβολή στην εκτίμηση αυτού που ονομάζουμε αναπαραγωγικό ρυθμό της επιδημίας. Έχει σχέση με την εξάπλωση του ιού στη χώρα, με το πόσο καλή καταγραφή κάνεις, το πόσο εκτεταμένο εργαστηριακό έλεγχο κάνεις. Υπάρχουν μέτρα τα οποία θεωρούνται ότι έχουν μικρή σημασία. Παραδείγματος χάριν, η υγιεινή των χεριών έχει τεράστια σημασία, αλλά από μόνη της δεν φτάνει» αναφέρει ο καθηγητής.

Συμπληρώνει ακόμη ότι «Υπάρχουν μέτρα που επίσης θεωρούνται μικρής σημασίας από μόνα τους, όπως η χρήση μιας μάσκας. Και είχαμε μια φιλολογία για τις μη ιατρικές μάσκες, τις υφασμάτινες μάσκες, που άμα τις φορούν όλοι και έχει μια επίδραση στη μείωση των επαφών μας, τη μείωση της διασποράς τουλάχιστον 50-60%, μπορεί να φτάνει και από μόνο του». Κάθε μέτρο λοιπόν έχει διαφορετική συνεισφορά.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσιόδρας, εμείς συνυπολογίζουμε αυτή τη στιγμή, με «σκληρά» νούμερα την πορεία της νόσου, όπως οι νοσηλείες, οι ΜΕΘ, ο αριθμός των περιστατικών και καταγράφουμε τον αναπαραγωγικό ρυθμό της επιδημίας. Υπάρχουν βέβαια και άλλες παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη, αλλά ακόμα κανείς στον κόσμο δεν έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια. Όπως για παράδειγμα, η συμμετοχή κάποιων ειδικών ομάδων του πληθυσμού στη διασπορά του ιού, το αν κάποια αθροίσματα κρουσμάτων συμμετέχουν ή όχι στο δείκτη μεταδοτικότητας R0 και αν δεν θα πρέπει να συμμετέχουν, καθώς είναι ενιαία η διασπορά του ιού σε αυτά τα συναθροίσματα κρουσμάτων κ.α. 

Πάντως ο κ. Τσιόδρας επισημαίνει ότι χρειάζεται προσοχή όταν προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε το πόσο συμβάλλει κάθε μέτρο ξεχωριστά. Αν όμως υπολογιστούν όλα μαζί όμως τότε βλέπουμε ότι συμβάλλουν πάρα πολύ. «Σίγουρα στην Ελλάδα το απαγορευτικό ήταν πολύ σημαντική παράμετρος για να πέσει το Ρ0 κάτω από το 1 και αυτό αποδίδεται στη συμπεριφορά όλων μας» τονίζει. 

Από εδώ και πέρα, τα απλά μέτρα υγιεινής, η υγιεινή των χεριών, η απόσταση, η αναπνευστική υγιεινή, όσο καλύτερα τα τηρήσουμε, όσο περισσότερο τα τηρήσουμε, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τη διασπορά, την περαιτέρω διασπορά του ιού αναφέρει επίσης. 

«Αυτό όμως δεν πάει από μόνο του, πάει σε συνεργασία με την ιχνηλάτηση των επαφών των καινούριων κρουσμάτων, με τον περιορισμό των μετακινήσεων των καινούργιων κρουσμάτων, με κάποιο περιορισμό ο οποίος εξακολουθεί να ισχύει στις ατομικές μας ελευθερίες, μικρό ευτυχώς, και ο οποίος έχει να κάνει με κάποιον ο οποίος είναι θετικός στην παρουσία του ιού. Νομίζω αυτό δεν θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε μέχρι να εξαφανίσουμε τον ιό» σημειώνει ο κ. Τσιόδρας.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα