Άρση περιοριστικών μέτρων: Πότε και πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα

Άρση περιοριστικών μέτρων: Πότε και πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματα
Κλειστά μαγαζιά MotionTeam

Σε επτά στάδια θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς. Το πρόγραμμα για την επαναλειτουργία της αγοράς θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα και θα αξιολογείται ανά εικοσιτετράωρο.

Τη στρατηγική της κυβέρνησης αναφορικά με την μετάβαση στην κανονικότητα υπό τον τίτλο “Μένουμε Ασφαλείς” παρουσίασε ο Άκης Σκέρτσος, Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό κυβερνητικου έργου, αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

“Το προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας είναι ένα ρίσκο που πρέπει να πάρουμε τώρα” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, Άκης Σκέρτσος.

“Η κανονικότητα που γνωρίζαμε μέχρι τον Φεβρουάριο δε θα υπάρξει, μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο” είπε ακόμη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Τρία τα πρώτα στάδια

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Σκέρτσος η αποκλιμάκωση των μέτρων κατά τον μήνα Μάιο διαρθρώνεται σε τρία στάδια, στις 4, στις 11 και στις 16 Μαΐου ενώ το πλάνο του Ιουνίου θα ανακοινωθεί αναλυτικά μετά τις 18 Μαΐου, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων.

Τόνισε ότι η ειλικρίνεια και η διαφάνεια για κάθε πτυχή αυτής της νέας πραγματικότητας και των νέων κανόνων που καλούμαστε να υιοθετήσουμε είναι απολύτως αναγκαίες για να προχωρήσουμε. Είπε επίσης ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία της Πολιτείας και των πολιτών αλλά και να προχωρήσουμε χέρι-χέρι με την επιστήμη και υπογράμμισε την αξία της ατομικής και συλλογικής ευθύνης.

Ο κ. Σκέρτσος ανέφερε τους νέους κανόνες για την επόμενη μέρα:

-Κριτήριο είναι να μην υπάρξει συνωστισμός και τα μηνύματα στο 13033 καταργούνται.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, ταξί, κομμωτήρια

-Ισχυρή σύσταση για χρήση Ι.Χ. και όχι ΜΜΜ

-Διαφορετικές ώρες για εργασία και χρήση των ΜΜΜ

-Ισχυρή σύσταση για τηλεργασία στο 70%

-Ισχυρή σύσταση στις ευπαθείς ομάδες να μένουν σπίτι

-Τα καταστήματα ανοίγουν στις 10:00

-Καταργείται ο δακτύλιος

Λειτουργία αγοράς

Τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης της οικονομίας, που θα ξεκινήσει από την Δευτέρα 4 Μαΐου και θα γίνει σε επτά στάδια παρουσίασε άλλωστε ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου, Νίκος Παπαθανάσης, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης της κυβερνητικής πολιτικής για την επόμενη μέρα.

Όπως είπε ο υφυπουργός ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, στο πρώτο στάδιο που τοποθετείται στις 4 Μαΐου επανεκκινούν οι εταιρείες λιανικού εμπορίου (βιβλιοπωλεία οπτικά, αθλητικός εξοπλισμός, πώλησης φυτών, αγορές καταναλωτών και απελευθερώνεται η μετακίνηση παραγωγών για τις λαϊκές αγορές μεταξύ περιφερειών) και παροχής υπηρεσιών (κομμωτήρια, κουρεία κέντρα αισθητικής και ΚΤΕΟ). Οι κωδικοί που επανεκκινούν είναι οι 4741, 4742, 4761, 4762, 4764, 4776, 7120, 9602. Επίσης επανεκκινούν οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών υποδημάτων, τα καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.

Επανέρχονται στην εργασία τους συνολικά 68.528 εργαζόμενοι και επαγγελματίες από τους 690.000 που είχε ανασταλεί η λειτουργία των επιχειρήσεων τους (ποσοστό 10%) και επαναλειτουργούν 26.167 επιχειρήσεις από το σύνολο των περίπου 260.000 (ποσοστό 10%).

Όσον αφορά στην τήρηση των αποστάσεων στις επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν αυτά έχουν ως εξής: Στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου έως 20 τ.μ. 4 άτομα, από 20 τ.μ. – 100 τ.μ. 4 άτομα + 1 άτομο / 10 τ.μ. και άνω των 100 τ.μ. 12 άτομα + 1/ 15 τ.μ.

Όσον αφορά στη ρύθμιση του ωραρίου λειτουργίας των επιχειρήσεων η έναρξη τους μεταφέρεται στις 10.00 π.μ. με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση, τήρηση αποστάσεων 2 μέτρων ανά άτομο, χρήση μάσκας για προσωπικό και πελάτες, ενώ συνιστάται μη χρήση ανελκυστήρων, αλλά εφόσον είναι αναγκαία τότε επιτρέπεται χρήση του 40% των προβλεπόμενων ατόμων ενώ αν το κατάστημα έχει κυλιόμενες δεν επιτρέπεται στους πελάτες η χρήση του ανελκυστήρα.

Για τα κουρεία, τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής θα εφαρμόζεται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των θέσεων εργασίας. Προσέλευση πελατών μόνο με ραντεβού και καταχώρηση τους σε κατάλογο που θα συντάσσει η επιχείρηση κατά την έναρξη καθημερινής λειτουργίας. Είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους και τα γάντια μιας χρήσης για τους εργαζόμενους στα κέντρα αισθητικής. Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από τις 7.00 – 22.00 τις καθημερινές και από τις 7.00 – 21.00 τα Σάββατα. Ισχύουν οι περιορισμοί συγκέντρωσης προσώπων των λιανεμπορίου. Σε περίπτωση περισσοτέρων τους ενός επιπέδων, δεν επιτρέπεται παρουσία άνω του ενός ατόμου 1 / 10 τ.μ..

Για τη λειτουργία των ΚΤΕΟ ισχύουν οι ίδιοι όροι προσέλευσης πελατών. Στις λαϊκές αγορές παραμένουν τα μέτρα λειτουργίας του 50% και μη πώλησης βιομηχανικών ειδών.

Στα καταστήματα έως 20 τ.μ επιτρέπεται η παρουσία έως 4 ατόμων – για άνω των 100 τ.μ. μέχρι 12 ατόμων + ένα άτομο ανά 15 τ.μ.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Αναλυτικά:

20 τετραγωνικά μέτρα – 4 άτομα

20-100 τετραγωνικά μέτρα: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10

100+ τετραγωνικά μέτρα: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 10 τετραγωνικά μέτρα

Στα σούπερ μάρκετ ισχύει η απόσταση 2 μέτρων ανά 2 ατόμων και ο μη σχηματισμός ουράς άνω των 5 ατόμων. Οι λαϊκές θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το 50% και οι παράλληλες αγορές όπως έχουν διαμορφωθεί.

Στις 11 Μαΐου κατά το δεύτερο στάδιο, ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με τα παραπάνω μέτρα απόστασης πελατών. Επανεκκινούν και οι σχολές οδηγών με γάντια μιας χρήσης, αντισηπτικού και μάσκας για εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο. Επανέρχονται στις λαϊκές αγορές τα βιομηχανικά είδη.

Τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ανοίγουν επίσης στις 11 Μαΐου. Δεν θα επιτρέπεται να υπάρχουν πελάτες καθίμενοι, ενώ για 20 τ.μ. θα επιτρέπονται τέσσερα άτομα. Έως 100 τμ κατάστημα, θα επιτρέπονται οι 4 συν ένα άτομο ανά 15 τ.μ.

Στις 18 Μαΐου στο τρίτο στάδιο, επαναλειτουργούν ζωολογικά πάρκα και κήποι, αρχαιολογικοί χώροι.

Στις 18 Μαϊου απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις προς την επαρχία, όχι όμως και στα νησιά.

1η Ιουνίου , στο τέταρτο στάδιο, ανοίγουν εμπορικά κέντρα με υποχρεωτική μάσκα και εργαζόμενους και καταναλωτές και εξυπηρέτηση χωρίς καθήμενους. Δεν θα λειτουργήσει η εστίαση για τα εμπορικά. Μέγιστη παρουσία είναι ένας πελάτης ανά 20 τ.μ. και ισχύουν οι κανόνες εντός καταστημάτων όπως παραπάνω.

Επίσης 1η Ιουνίου επανεκκινούν εστιατόρια και καφετέριες μόνο σε εξωτερικούς χώρους με τραπέζια και stand να είναι ανά 2 μέτρα, ενώ ανά τραπέζι προβλέπονται 4 άτομα.

Την 1η Ιουνίου ανοίγουν και οι ξενοδοχειακές μονάδες δωδεκάμηνης διάρκειας. Στα τέλη Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα ακολουθήσουν τα εποχικά τουριστικά καταλύματα.

Στο πέμπτο στάδιο που θα προσδιοριστεί τον Ιούνιο επανεκκινούν τα θερινά σινεμά με 1,5 μ απόσταση μεταξύ των θεατών ανά σειρά και πληρότητα έως 60%. Επίσης επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, με όρους αντίστοιχους των καφέ και των εστιατορίων.

Στο έκτο στάδιο επαναλειτουργούν τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, με τους ίδιους κανόνες απόστασης.

Στο έβδομο στάδιο επαναλειτουργούν εστιατόρια και καφέ σε εσωτερικούς χώρους, επιχειρήσεις διασκέδασης, καταλύματα διακοπών και αθλητικές εγκαταστάσεις.

https://www.news247.gr/download/9546//168000/sxedio.pdf

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα