Κορονοϊός: Ένας ύπουλος εχθρός που επιτίθεται “άναρχα” – Θολή εικόνα για τα συμπτώματα

Κορονοϊός: Ένας ύπουλος εχθρός που επιτίθεται “άναρχα” – Θολή εικόνα για τα συμπτώματα
Άνδρας με μάσκα AP

Αν και έχουν περάσει περίπου 4 μήνες από την πρώτη εισβολή του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα των συμπτωμάτων.

Τα 1,7 δισεκατομμύρια έφτασαν οι άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη που είναι υποχρεωμένοι σε απομόνωση, προκειμένου να αποφύγουν την έκθεσή τους στον νέο κορονοϊό. Η ύπουλη δραστηριότητα του ιού διαπιστώνεται, πέρα από την ευκολία στη μετάδοση του, και από την τάση να επιτίθεται «άναρχα» στον ανθρώπινο οργανισμό, μπερδεύοντας τον ασθενή αλλά και την επιστημονική κοινότητα από τη μη ξεκάθαρη συμπτωματολογία του. Νέα στοιχεία αποδεικνύουν πλέον ότι ο πυρετός και ο βήχας δεν είναι τα μόνα συμπτώματα τα οποία φανερώνουν την μόλυνση. 

Παράλληλα ο νέος ιός παρά τους περίπου 4 μήνες από την πρώτη μετάδοσή τους στον άνθρωπο, δείχνει ότι διατηρεί απόλυτα κρυφή την ταυτότητά του. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα ειδικά για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού και για περιστάτικά που εμφανίζουν άτυπη συμπτωματολογία. Άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό όπως, παραδείγματος χάρη, άτομα με διάρροια ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση. 

Όπως επεσήμανε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος ενημέρωσης για τον κορονοϊό κ. Σωτήρης Τσιόδρας, το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης, εμφανίζεται μετά από μια ίωση, συνήθως ίωση και λοίμωξη του αναπνευστικού. Στη Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού. Μάλιστα διάσημος μπασκετμπολίστας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε την ανοσμία σαν το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο εμφανίστηκε η νόσος. 

«Όσο περισσότερο μελετούμε τον ιό, τόσο περισσότερο θα τον καταλαβαίνουμε και θα υιοθετούμε αντίστοιχες στρατηγικές πρόληψης και απομόνωσης ατόμων, ακόμα και με ήπια ή άτυπη συμπτωματολογία. Αυτή η εβδομάδα που περνούμε είναι μια από τις κρίσιμες εβδομάδες στην απόκριση, έναντι μιας πανδημίας που εξαπλώνεται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. 

 

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Την ίδια στιγμή, ο ιός σταδιακά δείχνει και την μεγαλύτερη επιθετικότητά του στους καπνιστές. Η αρχική εκτίμηση σημείωνε ότι οι καπνιστές είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από τον ιό αλλά νοσούσαν αντίστοιχα με τους μη καπνιστές. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν σιγά σιγά. Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας «σχετικά με το αν το κάπνισμα μπορεί να έχει ρόλο στην αυξημένη προσβολή από τον ιό, δειλά-δειλά κάποια πειραματικά δεδομένα που αφορούν και ανθρώπους, δείχνουν πως οι καπνιστές κατά κάποιον τρόπο έχουν αυξημένα επίπεδα του υποδοχέα και, κατ’ αναλογία, περισσότερες «πόρτες» και ευπάθεια για είσοδο του ιού στον οργανισμό τους. Γνωρίζουμε από την ιολογία και τους υπόλοιπους αναπνευστικούς ιούς, πως οι υγιείς καπνιστές, ακόμα και οι υγιείς καπνιστές χωρίς χρόνια νοσήματα, φαίνεται να έχουν υψηλότερη συχνότητα αναπνευστικών λοιμώξεων και αυξημένη σοβαρότητα των συμπτωμάτων όταν μολύνονται». 

Συγκρατημένη αισιοδοξία 

Λόγω λοιπόν της άναρχης συμπεριφοράς του ιού, η απομόνωση και τα μέτρα δείχνουν να είναι για την ώρα τα μόνα αποτελεσματικά. Μάλιστα και στην Ελλάδα φαίνεται να έχουν κάποιο αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν φαίνεται να οδηγούμαστε σε μια τεράστια αύξηση ή εκθετική αύξηση όπως άλλες, κάτι που μας δίνει μία αισιοδοξία. Αλλά θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες ημέρες για να το πούμε αυτό με σιγουριά.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρει ότι «Είναι πολύ πρώιμο να το πούμε, αλλά θεωρώ ότι οι αριθμοί που έχουμε σε διασωληνωμένους και θανάτους, είναι αναλογικά πολύ καλύτεροι από αυτούς που βλέπουν άλλες χώρες. Όσο περισσότερο πιστοί είμαστε στην τήρηση των μέτρων και όσο πιστεύουμε στην επιστημονικότητα αυτών των μέτρων, τόσο καλύτερα θα είναι τα πράγματα στο άμεσο μέλλον για όλους μας. Δεν θέλω να πω ότι, να δείξω ότι είμαι υπερβολικά αισιόδοξος, υπερβολικά χαρούμενος. Μέσα μου όμως, έχω μια συγκρατημένη αισιοδοξία αυτή τη στιγμή».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα