Κορονοϊός: Προσοχή στα τεστ που κυκλοφορούν! Ελάχιστα είναι αξιόπιστα

Κορονοϊός: Προσοχή στα τεστ που κυκλοφορούν! Ελάχιστα είναι αξιόπιστα
Στιγμιότυπο από εργαστήριο διάγνωσης κορονοϊού AP

Μόνο τα τεστ που ανακαλύπτουν τον ιό και γίνονται σε καλά οργανωμένα εργαστήρια είναι χρήσιμα σε αυτή τη φάση της επιδημίας. Γιατί ο Σ. Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.

Ιδιαίτερος λόγος γίνεται τις τελευταίες μέρες για τη χρήση τεστ μέσω των οποίων κάποιος μπορεί να διαπιστώσει αν έχει προσβληθεί ή όχι από τον κορονοϊό. Ήδη υπάρχουν εταιρείες οι οποίες έχουν εισάγει κάποια από αυτά, τα οποία έχουν εγκριθεί ακόμη και από τις ευρωπαϊκές αρχές, όμως η επιστημονική κοινότητα είναι ακόμη επιφυλακτική για την αξιοπιστία τους. Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα, οι αποδεδειγμένα αξιόπιστοι έλεγχοι είναι οι μοριακοί οι οποίοι γίνονται στα δημόσια εργαστήρια αναφοράς αλλά και σε οργανωμένα διαγνωστικά και κλινικές που έχουν τα κατάλληλα αντιδραστήρια.

Όπως ανέφερε μάλιστα χθες Παρασκευή κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για το κορονοϊό, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας, τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Δηλαδή το να κάνει κάποιος έναν αιματολογικό έλεγχο με ένα γρήγορο και φτηνό σχετικά τεστ για να δει αν έχει «περάσει» τον ιό δεν έχει νόημα και τα χειρότερο μπορεί να έχει λάθος αποτέλεσμα.

Όπως ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Τσιόδρας, ένα θετικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι ψευδώς θετικό, λόγω έκθεσης σε άλλους κορονοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα. Επίσης «ένα αρνητικό τεστ, στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα, μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχει κάτι, ότι δεν έχει τον ιό και μετά να υιοθετήσεις μία ανεύθυνη συμπεριφορά. Φυσικά και αυτό δεν ισχύει και μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό τέτοιο τεστ».

Τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά τεστ, αναφέρει ο λοιμωξιολόγος, τα οποία προκρίνονται από τους διεθνείς φορείς και αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες του κόσμου. Αντίθετα τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της επιδημίας. «Αυτή την περίοδο, ερευνητικές ομάδες στην Ελλάδα από τα Πανεπιστήμια μας, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία και την πιθανή χρήση στο μέλλον αξιόπιστων τέτοιων τεστ με αντισώματα, για επιδημιολογικούς και άλλους πρακτικούς σκοπούς».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι επειδή οι ανάγκες για να διαπιστωθεί σε τι ποσοστό υπάρχει διασπορά του ιού στον Ελληνικό πληθυσμό είναι μεγάλη, είναι αναγκαία και η συνεργασία με τα ιδιωτικά εργαστήρια, εφόσον διαπιστώνεται ότι απαιτείται να γίνει το τεστ. Αυτό γίνεται χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη, και η επιβάρυνση θα αφορά μόνο τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

«Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει για μια ακόμα φορά να τονίσουμε ότι υπάρχει επάρκεια τεστ και αντιδραστηρίων στην χώρα και δεν πρόκειται, εφόσον χρειαστεί, κανένας συμπολίτης μας να μείνει χωρίς τεστ», αναφέρει ο υφυπουργός υγείας κ Βασίλης Κοντοζαμάνης. Επίσης την Πέμπτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας ανέφερε ότι δρομολογείται ρύθμιση που θα προβλέπει ότι η αρχική τιμή αποζημίωσης των 85 ευρώ στα ιδιωτικά εργαστήρια θα μειώνεται σταδιακά στα 65 ευρώ ανάλογα με την ποσότητα των τεστ που διενεργούνται, δηλαδή χαμηλότερα ακόμη και από το ποσό των 70 ευρώ που χρεώνει το Ινστιτούτο Παστέρ στο Δημόσιο.

Ο κ. Τσιόδρας, μάλιστα έχει τοποθετηθεί και σχετικά με τα τεστ τα οποία έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε κάποια στιγμή για να διερευνηθεί εάν ο πληθυσμούς έχει παρουσιάσει ανοσία στον ιό. Σημειώει ότι αυτά θα πρέπει να περάσουν από σοβαρούς ελέγχους από την επιστημονική κοινότητα. Μάλιστα ανέφερε και το παράδειγμα του Βελγίου που απαγόρευσε την κυκλοφορία γρήγορων τεστ για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί γίνονται αντικείμενο αισχροκέρδειας, χωρίς να έχουν αξιολογηθεί επαρκώς από την επιστημονική κοινότητα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα