Κορονοϊός: Προβληματίζουν Αττική και δομές μεταναστών

Κορονοϊός: Προβληματίζουν Αττική και δομές μεταναστών
Έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ. Eurokinissi

Οι δήμοι Αθηναίων και Πειραιώς φαίνεται να σηκώνουν το υψηλότερο επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού. Την ίδια ώρα τα κρούσματα στη Μόρια απασχολούν έντονα τις επιδημιολογικές αρχές.

Ήπια ύφεση της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα δείχνουν τα τελευταία στοιχεία για τα νέα κρούσματα που εντοπίζονται, όμως το γεγονός αυτό από μόνο του δεν θεωρείται καθόλου καθησυχαστικό. Η περιοχή της Αττικής εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και ειδικότερα οι δήμοι Αθηναίων και Πειραιώς. Την ίδια ώρα οι δομές μεταναστών αλλά και περιοχές όπως στα Γιαννιτσά που σημειώνονται συρροές κρουσμάτων, δείχνουν το συνεχές “κυνήγι” του ιού από τις υγειονομικές αρχές.

Η περιοχή της Αττικής χθες εμφάνισε 65 νέα κρούσματα, όταν την ίδια ώρα σε κονσερβοποιία στα Γιαννιτσά καταμετρώνται μέσα σε λίγες μέρες σε περισσότερα από 42 τα οποία όμως δείχνουν διασπορά του ιού σε 3 νομούς. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία για τη διασπορά των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, είχαμε χθες 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή, ενώ 3 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, 6 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή και 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με συρροή.

Όπως ανέφερε χθες κατά την τακτική ενημέρωση ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, είναι πια προφανές ότι επί σειρά ημερών ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει τάση υποχώρησης κάτω από 200 κρούσματα ανά ημέρα. Αυτή η τάση υποχώρησης στον αριθμό των κρουσμάτων συνοδεύεται, ωστόσο, από ήπια άνοδο στον αριθμό των διασωληνωμένων.

“Αυτή η διαφορά οφείλεται προφανώς στο γεγονός ότι τα κρούσματα χρειάζονται περίπου 7 ημέρες για να επιδεινωθούν, οπότε αντικατοπτρίζει την ένταση της επιδημίας που έλαβε χώρα πριν από περίπου 7 με 10 ημέρες. Επίσης, αντικατοπτρίζει την προσβολή μεγαλύτερων ηλικιακών ομάδων στις οποίες υπάρχει και μεγαλύτερη νοσηρότητα. Στα θετικά στοιχεία είναι ότι βλέπουμε μία υποχώρηση στον αριθμό των κρουσμάτων, στις ηλικιακές ομάδες κάτω των 40. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα ανταποκρίνεται σε μία μερικώς επιτυχή αντιμετώπιση της επιδημίας. Η κατάσταση όσο και να είναι αισιόδοξη, δεν μας επιτρέπει εφησυχασμό”.

Αναφορικά με κρούσματα στη Μόρια σημειώνεται ότι το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μετανάστευσης, εξέτασε 2.000 άτομα. 1.900 ήταν οι ωφελούμενοι, στους οποίους ανευρέθηκαν 35 κρούσματα. Από τα 100 άτομα του προσωπικού που εξετάστηκαν, δεν βρέθηκε ούτε ένα θετικό. Σημειώνεται ότι με τη διαχείριση της κατάστασης στη δομή θα ασχοληθεί σήμερα η διάσκεψη των επιδημιολόγων.

Υπενθυμίζουμε ότι το απόγευμα της Τρίτης (8/9) ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 169, εκ των οποίων τα 15 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 11832 (ημερήσια μεταβολή +1.4%), εκ των οποίων 55.8% άνδρες. Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 2274 (19.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 5204 (44.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 42 (76.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. Οι 10 (23.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Επίσης 164 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα