Κορονοϊός: Στους 79 οι νεκροί στην Ελλάδα – 20 νέα κρούσματα

Κορονοϊός: Στους 79 οι νεκροί στην Ελλάδα – 20 νέα κρούσματα
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας Eurokinissi

Αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων κορονοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Υγείας. Έχουν χάσει τη ζωή τους 79 άνθρωποι και έχουν καταγραφεί συνολικά στη χώρα 1755 κρούσματα

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 20 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 1.755. Ιδιαίτερα σημαντικό δε να τονιστεί ότι πλέον 269 άτομα έχουν πλέον θεραπευτεί και έχουν πάρει εξιτηρίο.

O κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης 6 νέους θανάτους, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων να φτάνει τα 79. Οι 23 (το 29%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 73 έτη και το 86% είχε κάποιο επικείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.

Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 90 ασθενείς (71 άνδρες και 19 γυναίκες), με διάμεση ηλικία τα 65 έτη, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι 9 ασθενείς έχουν εξέλθει από την εντατική. Επίσης το 71% αυτών πάσχει από υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένοι από 70 ετών και άνω.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Από το σύνολο των κρουσμάτων το 55% είναι άνδρες. Επίσης από τα συνολικά επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα 361 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 655 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Επίσης έχουν διενεργηθεί 26.193 εργαστηριακοί έλεγχοι για κορονοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι υπάρχει “ένα φρένο” και μία μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων. “Υπάρχουν σημαντικές ελπίδες ότι μετριάζουμε το πρώτο κύμα της επιδημίας, κάτι που δείχνει ότι τα μέτρα έχουν αποτέλεσμα. Δε μιλάμε για κορύφωση της επιδημίας αλλά για μια επιπέδωση της καμπύλης. Έχουμε κάνει το πρώτο βήμα και πηγαίνουμε δυνατά”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε ότι γίνεται λόγος τελευταία σχετικά με τη σοβαρή νόσο σε νέους. Ανέφερε ότι είναι αρκετά δύσκολο να εξηγηθούν οι σπάνιοι θάνατοι που συμβαίνουν στις νέες ηλικίες. Αναφερόμενος στην παθογένεια της νόσου ο καθηγητής, σημείωσε ότι τελευταίες δημοσιεύσεις αναφέρουν την πιθανότητα ύπαρξης συγκεκριμένων γονιδίων τα οποία μπορούν να καθορίζουν ποιος από τους ασθενείς θα πάει ή δεν πάει καλά. Όπως το γονίδιο του υποδοχέα του ιού δηλαδή προσδιορίζει το πως θα λειτουργήσει η “πόρτα εισόδου” στον οργανισμό, η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς.

Επίσης υπάρχει και μια ουσία που βοηθά τον πνεύμονά μας να εκτίθεται και να συσπάται σαν ένα σφουγγάρι. Υπάρχει δηλαδή μια ουσία που κάνει αυτό το “σφουγγάρι” να γίνεται πιο μαλακό και εύκαμπτο. Αυτό το συστατικό ονομάζεται επιφανειοδραστικός παράγοντας και μπορεί να εξαντλείται στους ασθενείς με κορονοϊό ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα.
 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα