Κορονοϊός: Τι δείχνουν τα πρώτα επιδημιολογικά τεστ σε άτομα χωρίς συμπτώματα

Τεστ κορονοϊού
Τεστ κορονοϊού AP PHOTO/JOHN MINCHILLO

Ισχυρή επάρκεια σε τεστ για κορονοϊό έχει πλέον η Ελλάδα διαθέτοντας υψηλές δυνατότητες για ευρείας κλίμακας ελέγχους στον πληθυσμό.

Τη χαμηλή διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα αποδεικνύει η στρατηγική της διενέργειας των ελέγχων σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού χωρίς συμπτώματα, που σε συνδυασμό με τη μείωση των θανάτων και των εισαγωγών σε ΜΕΘ δημιουργούν σχετική αισιοδοξία. Όπως ανέφερε ο Υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση του Υπουργείου για την πορεία του νέου κορονοϊού στην Ελλάδα, «Τα νούμερα είναι αδιαμφισβήτητα και φαίνονται από τον αριθμό των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες, σε ΜΕΘ και των διασωληνωμένων, καθώς και στον αριθμό των θανάτων»

Σύμφωνα με τον κ. Κοντοζαμάνη, σε επιστημονική δημοσίευση ένας εκ των δεικτών που παρουσιάστηκε τοποθετούσε την Ελλάδα πρώτη σε αριθμό τεστ ανά θετικό κρούσμα. Επιπλέον, πρόσφατα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εντάχθηκε και μια μεγάλη προσφορά από τα «Ελληνικά Πετρέλαια», δυο μηχανήματα με μεγάλη παραγωγική δυνατότητα στο νοσοκομείο «Αττικόν» και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που αυξάνουν ακόμα περισσότερο την παραγωγική δυνατότητα της χώρας.

Την ίδια στιγμή οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ)του ΕΟΔΥ, πραγματοποιούν στοχευμένες εξορμήσεις σε όλη την επικράτεια, με προτεραιότητα σε ευπαθείς ομάδες και κλειστές δομές και ανάλογα με τις οδηγίες της Επιτροπής των Ειδικών διεξαχθούν τεστ όπου κριθεί αναγκαίο, όπως διευκρίνισε ο κ. Κοντοζαμάνης. Βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα από τα 2.903 τεστ που έχουν διενεργηθεί από τις ΚΟΜΥ, τις πέντε πρώτες μέρες λειτουργίας τους, μόλις 2 ήταν θετικά.

Επίσης στα Κέντρα Υγείας Covid-19 της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας της Αττικής, δηλαδή στα ΚΥ Αλεξάνδρας, Καλυβίων και Ραφήνας τον τελευταίο μήνα έχουν διενεργηθεί 333 τεστ, με μόλις 11 θετικά. Στα δε Κέντρα Υγείας Covid-19 της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και νήσων, από τα 220 τεστ που έχουν διενεργηθεί, 10 ήταν τα θετικά.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο και Διευθυντή Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχο Δημήτρη Χατζηγεωργίου, στις ένοπλες δυνάμεις, μόλις το 0,05% του συνόλου του στρατεύματος βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό.

Τεστ αντισωμάτων

Ο Υφυπουργός Υγείας ανέφερε πως σε αυτή τη φάση που έχουμε περάσει απαραίτητη είναι η επιδημιολογική επιτήρηση κα σε αυτή την κατεύθυνση θα ξεκινήσουν και τεστ αντισωμάτων στον πληθυσμό, ώστε να καταγραφεί η πορεία κορονοϊού. Ο κ. Χατζηγεωργίου από την πλευρά του ανέφερε πως το τεστ αντισωμάτων είναι το ζητούμενο. «Όταν θα έχουμε αξιόπιστο τεστ που θα ανιχνεύει την ανοσία θα εφαρμοστεί άμεσα», διευκρίνισε. Πρόσθεσε, πάντως, πως εντάχθηκαν περισσότερες ομάδες πληθυσμού στις ενδείξεις για τα μοριακά διαγνωστικά τεστ.

Προεγχειρητικός έλεγχος

Όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, έχουν συνολικά διεξαχθεί 2.200 τακτικά χειρουργεία στην επικράτεια. Προκειμένου, όμως, να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο για τη διενέργεια των τεστ, δηλαδή ποιους ασθενείς και για ποιες ιατρικές πράξεις θα πρέπει να περιλαμβάνεται στον έλεγχο, το Υπουργείο Υγείας πρόκειται να εκδώσει σχετική εγκύκλιο. Κατά τον Υφυπουργό, πάντως, ακόμη και αν αφορά επέμβαση σε ιδιωτική δομή, το διαγνωστικό τεστ θα μπορεί να διεξάγεται και σε δημόσια δομή πριν τον προεγχειρητικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, το τεστ θα προβλέπεται σε συγκεκριμένες επεμβάσεις.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κορονοϊός, Covid-19
SHARE:

24Media Network