Kορονοϊός: Πρώτος ασθενής στην Ελλάδα – Πολλά ύποπτα κρούσματα από τη Βόρεια Ιταλία

Kορονοϊός: Πρώτος ασθενής στην Ελλάδα – Πολλά ύποπτα κρούσματα από τη Βόρεια Ιταλία
Θεσσαλονίκη - ΑΧΕΠΑ: Πρώτο θετικό κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα MotionTeam

Η 38χρονη γυναίκα νοσηλεύεται σε θάλαμο αρνητικής πίεσης στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Εντοπίστηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή μαζί της τις τελευταίες ημέρες. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συνιστά ψυχραιμία. Ο "ιός αυτός προσομοιάζει τον ιό της γρίπης" δήλωσε και εκτίμησε ότι "τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά". Οι τρόποι πρόληψης έναντι του κορονοϊού.

Μια 38χρονη που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης είναι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού που επιβεβαιώθηκε την Τετάρτη στην Ελλάδα.

Η εν λόγω γυναίκα είχε προσφάτως επιστρέψει από ταξίδι της στην βόρεια Ιταλία ενώ τα συμπτώματα που έχει εμφανίσει είναι ήπια.

Η 38χρονη επέστρεψε αεροπορικώς από το Μιλάνο στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Κυριακής, και μεταφέρθηκε στο ΑΧΕΠΑ όταν εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών του ΕΟΔΥ, όσοι έχουν ταξιδέψει προσφάτως στην Ιταλία και εμφανίσουν συμπτώματα που τους ανησυχήσουν, δεν πρέπει να μεταβούν μόνοι τους σε νοσοκομείο – προκειμένου να αποτραπεί διασπορά της νόσου – αλλά να καλέσουν ιατρική βοήθεια στο σπίτι.

Μετά τις επίσημες ανακοινώσεις ακολούθησε σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, υπό τον Υπουργό Βασίλη Κικίλια. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Γιάννης Κωτσιόπουλος και Παναγιώτης Πρεζεράκος, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας που υπεγράφη σήμερα, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης θα παραμείνει άλλωστε κλειστό, αύριο Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, για προληπτικούς λόγους, ενώ απολυμαίνεται και το δημαρχείο της πόλης.

Στις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος κοροναϊού στη χώρα, αναφέρεται το υπουργείο Υγείας σε ενημέρωσή του.

Ο στόχος ήταν, όπως επισημαίνεται, η αποφυγή διασποράς του ιού, και για να επιτευχθεί αυτό έγιναν τα παρακάτω:

– Ιχνηλάτηση επαφών – με βάση ειδικό αλγόριθμο – της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής που νοσεί, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της, όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

– Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα, να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνιστάται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.

– Έχουν καταγραφεί πολλά ύποπτα κρούσματα που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία. Αυτοί οι ασθενείς ελέγχονται. 

“Δεν υπάρχει λόγος πανικού”

“Σε θάλαμο αρνητικής πίεσης νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ η γυναίκα που βρέθηκε θετική στον κορονοϊό και τώρα γίνεται η ιχνηλάτηση των ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή αυτές τις δύο μέρες με την συγκεκριμένη γυναίκα”, ανέφερε νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, αμέσως μετά τη σύσκεψη που είχε με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, διοικητές της 3ης και 4ης ΥΠΕ και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα ο κ. Κικίλιας πρόσθεσε ότι “ιχνηλατούνται το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρείας και οι συνταξιδιώτες της ασθενούς”. Ζήτησε ψυχραιμία από τους πολίτες, συνιστώντας να μην πανικοβάλλονται και τους κάλεσε σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να παραμένουν στο σπίτι τους, να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Περιφέρειες και τα νοσοκομεία αναφοράς.

“Εμείς αυτό που θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια και κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες είναι να ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα για την κατάσταση αυτή της δημόσιας υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού, το αντίθετο, η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα. Θα ήθελα να παρακαλέσω να ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους, τους επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές πανεπιστημίου, αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα από όλους περί τίνος πρόκειται”, υπογράμμισε.

Τέλος, διευκρίνισε ότι ο “ιός αυτός προσομοιάζει τον ιό της γρίπης” και εκτίμησε ότι “τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά”.

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας επανέλαβε ότι η Περιφέρεια είναι παρούσα για να συνδράμει το έργο του υπουργείου Υγείας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και φυσικά της Πολιτικής Προστασίας όπου και όταν της ζητηθεί. “Σε όλη την πορεία αυτή, πριν το σημερινό κρούσμα, είχαμε και έτσι θα συνεχίσουμε, το επόμενο διάστημα μια πολύ στενή συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και την Πολιτική Προστασία για την προετοιμασία. Αυτό που θέλω να πω και να το υπογραμμίσω είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. Το μόνο που χρειάζεται σε αυτή τη φάση είναι ψυχραιμία και εμείς είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε μαζί με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και ιδιαίτερα με την Πολιτική Προστασία ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά το επόμενο διάστημα” σημείωσε.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε, άλλωστε, ότι η συνεργασία με το υπουργείο Υγείας συνεχίζεται εδώ και εβδομάδες και πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχει λόγος πανικού”. “Αυτό που χρειάζεται είναι να ενημερωνόμαστε και να υπάρχει αυτοπειθαρχία, δηλαδή ο καθένας, είτε νιώθει αδιαθεσία, είτε νιώθει οτιδήποτε μπορεί να τον προβληματίσει, να απευθύνεται στο γιατρό του, στα τηλεφωνικά κέντρα που έχει το υπουργείο Υγείας και από εκεί και πέρα να ακολουθεί ακριβώς τις οδηγίες”, τόνισε. Διαβεβαίωσε για την ετοιμότητα των εμπλεκόμενων φορέων και πρόσθεσε: “Σε κάθε περίπτωση ενεργοποιήσαμε και τα πρωτόκολλα που χρειάζονται προληπτικά πάντα, για να μπορέσουμε να κάνουμε τις ιχνηλατήσεις και όσα προβλέπονται στα ειδικά σχέδια που έχουν να κάνουν με τα διαφορετικά σχέδια που υπάρχουν. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα και νομίζω θα πάνε όλα καλά”.

Οχτώ συμβουλές από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την προστασία από τον κορονοϊό, ξεκίνησε την ίδια ώρα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τίτλο “Δεν φοβόμαστε- Προστατευόμαστε- Ασπίδα μας η Γνώση”. Παράλληλα η γραμματεία δημοσιοποίησε κατάλογο με οχτώ συμβουλές προστασίας.

Στην εφαρμογή του σχεδίου η ΓΓΠΠ έχει το ρόλο του συντονιστή των εμπλεκόμενων υπηρεσιών με βάση τις κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας.

 

Τα οκτώ μέτρα είναι:

1. Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα. Γενικά αποφεύγουμε να αγγίζουμε με τα χέρια μας, τη μύτη, το στόμα και τα μάτια μας.

2. Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντιλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.

3. Απορρίπτουμε το χαρτομάντιλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.

4. Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα και ιδιαίτερα με ηλικιωμένους ή άτομα με χρόνια νόσο.

5. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.

6. Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.

7. Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

8. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Τι σημαίνει κρούσμα, ποια τα χαρακτηριστικά

Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συγκεντρώνει ένας ασθενής για να θεωρηθεί ύποπτο κρούσμα του COVID-19 έχει προσδιορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Με βάση αυτά τα δεδομένα ο ΕΟΔΥ αναφέρει ότι για να πληροί τα χαρακτηριστικά σοβαρού κρούσματος ο ασθενής, θα πρέπει να έχει οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: πυρετό, βήχα, δύσπνοια), με ή χωρίς ανάγκη νοσηλείας

Επίσης θα πρέπει να υφίσταται τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω επιδημιολογικά κριτήρια, εντός των τελευταίων 14 ημερών πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων:

Στενή επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον COVID-19

Ιστορικό ταξιδιού σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση λοίμωξης από τον κορονοϊό στην κοινότητα

ή Εργασία ή επίσκεψη σε δομή́ παροχής φροντίδας υγείας όπου αντιμετωπίζονταν ασθενείς με λοίμωξη από COVID-19.

Ως «στενή επαφή» ορίζεται: Άτομο με διαμονή στην ίδια οικία με ασθενή με λοίμωξη από COVID-19. Άτομο με επαφή πρόσωπο με πρόσωπο ή παραμονή σε κλειστό χώρο με ασθενή με λοίμωξη από COVID-19. Επαγγελματίας υγείας ή άλλο άτομο που παρείχε άμεση φροντίδα σε ασθενή με λοίμωξη από τον κορονοϊό ή εργαζόμενος σε εργαστήριο που χειρίζεται κλινικά δείγματα ασθενών με λοίμωξη από COVID-19.

Συνταξιδιώτης στο ίδιο αεροσκάφος, ο οποίος καθόταν εντός απόστασης 2 σειρών θέσεων (προς κάθε κατεύθυνση) από τον ασθενή με λοίμωξη από τον κορονοϊό, άτομα που ταξίδευαν μαζί ή φρόντισαν τον ασθενή, και μέλη του πληρώματος που εξυπηρέτησαν το συγκεκριμένο τμήμα του αεροσκάφους όπου καθόταν ο ασθενής (επί ύπαρξης σοβαρών συμπτωμάτων ή μετακινήσεων του ασθενούς εντός του αεροσκάφους, που ενδέχεται να συνεπάγονται περισσότερο εκτεταμένη έκθεση, οι επιβάτες που κάθονταν στο ίδιο τμήμα του αεροσκάφους ή ακόμη και όλοι οι επιβάτες της πτήσης μπορεί να θεωρηθούν στενές επαφές).

Θεραπείες

Υπενθυμίζεται ότι τα αντιβιοτικά δεν δρουν κατά των ιών. Επίσης όπως αναφέραμε τα άτομα που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα ανακούφισης των συμπτωμάτων. Άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία χρειάζονται περαιτέρω υποστηρικτική φροντίδα.

Παράλληλα περισσότερες από 70 φαρμακευτικές ουσίες και συνδυασμοί τους βρίσκονται ήδη υπό κλινική έρευνα και σταδιακά θα γίνονται γνωστά τα αποτελέσματα τους. 

Οι σημαντικότερες μέχρι σήμερα εξελίξεις, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνοψίζονται ως εξής: 

* Αναστολείς ιικού πολλαπλασιασμού: Το ενδοφλέβιο αντι-ιικό ρεμδεσιβίρη είναι ευρέος φάσματος και αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των ιών που έχουν γενετικό υλικό RNA, όπως είναι ο κοροναϊός. Στις ΗΠΑ έχει ξεκινήσει διπλά τυφλή κλινική μελέτη, ώστε να καθοριστεί η αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης σε επιβεβαιωμένα περιστατικά. 

* Εμβόλια: Η βασική στρατηγική εμβολιασμού έγκειται στην έγχυση ιικών αντιγόνων στον οργανισμό, ώστε να ενεργοποιηθεί η ανοσιακή απόκριση και ακολούθως η ανοσιακή μνήμη. Σχετικές κλινικές μελέτες έχουν ήδη ξεκινήσει, ωστόσο θεωρείται απίθανο να υπάρχει εμβόλιο διαθέσιμο για το ευρύ κοινό πριν την πάροδο ενός έως δύο ετών. Μια άλλη προσέγγιση είναι η έγχυση κατακερματισμένου γενετικού υλικού του ιού στον οργανισμό, το οποίο θα χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς μεταγραφής και μετάφρασης στα κύτταρα του ξενιστή, ώστε να παράγει τις ιικές πρωτείνες. Στη συνέχεια, το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή θα αναγνωρίσει τις ξένες ιικές πρωτείνες και έτσι θα εκλυθεί ανοσιακή απάντηση και ακολούθως ανοσιακή μνήμη. Αναμένεται ότι σχετικές κλινικές μελέτες θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο. 

* Πλάσμα από επιζώντες: Οι ασθενείς που έχουν ιαθεί, διαθέτουν στη κυκλοφορία του αίματος τους ειδικά αντισώματα έναντι των αντιγόνων του κοροναϊού. Θεωρείται, λοιπόν, ότι οι περισσότεροι από 30.000 ιαθέντες μέχρι σήμερα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πηγή αντισωμάτων για βαρέως πάσχοντες. 

* Αντιρετροϊκά φάρμακα: Ο νέος κοροναϊός έχει γενετικό υλικό το RNA, όπως και ο ιός της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Επομένως, έχει ξεκινήσει η κλινική δοκιμή εμπορικά διαθέσιμων φαρμάκων όπως ο συνδυασμός λοπιναβίρης και ριτοναβίρης και ο συνδυασμός εμτρισιταβίνης και τενοφοβίρης. 

* Ανθελονοσιακά φάρμακα: Το ανθελονοσιακό φάρμακο χλωροκίνη έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα κλινικής μελέτης στην Κίνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Bioscience Trends. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα