Κράτος – μπανανία: Κάτοικος στον Έβρο αιχμαλωτίζει μετανάστες και καλεί σε πογκρόμ

Κράτος – μπανανία: Κάτοικος στον Έβρο αιχμαλωτίζει μετανάστες και καλεί σε πογκρόμ
Κλείδωσε μετανάστες σε τρέιλερ φορτηγού και καλεί σε πογκρόμ TWITTER / PRINTSCREEN

Αδιανόητες εικόνες στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης όπου, την ώρα που μαίνεται για τέταρτη ημέρα το πύρινο μέτωπο, κάτοικος της περιοχής κλείδωσε μετανάστες σε τρέιλερ φορτηγού και κάλεσε σε πογκρόμ. Προσήχθη και κρατείται μετά το κύμα αντιδράσεων, μαζί με ακόμη δύο άτομα.

Οργή και έντονο προβληματισμό προκαλεί βίντεο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες και απεικονίζει έναν κάτοικοι στην Αλεξανδρούπολη, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς από την οποία σήμερα έχασαν τη ζωή τους 18 άτομα, να βγαίνει στους δρόμους της πόλης και να «συλλαμβάνει» μετανάστες και πρόσφυγες.

Στο βίντεο ακούγεται ο ίδιος, σε ένα ρατσιστικό παραλήρημα βίας, να κατηγορεί μετανάστες και τους πρόσφυγες ότι «θα μας κάψουνε» και να παρακινεί και άλλους σε ρατσιστικό πογκρόμ, καλώντας τους να οργανωθούν και να τον μιμηθούν.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, δε, πρόκειται για επαγγελματία της περιοχής.

«Κοιμόμαστε! Μια βόλτα από τη Χηλή μέχρι Σκοπό Βολής έχω φορτώσει 25 κομμάτια έχω εδώ μέσα στο τρέιλερ. Ανοιξε λίγο. 25 κομμάτια. Ανοιξε λίγο το σύρμα. Θα μας κάψουν αυτοί ρε πούστη, θα μας κάψον αυτοί. Ωπ, βλέπετε; 215 κομμάτια τα μπάσταρδα. Εχει γεμίσει όλο το βουνό, παιδιά. Ολο το βουνό έχει γεμίσει γαμώ την τρέλα τους ρε πούστη. Αυτοί είναι ορκισμένοι, άσε, γάμησέ το, αυτοί είναι ορκισμένοι να μας κάψουνε. Γεμάτα τα πουρνάρια. Γεμάτα τα πουρνάρια, παντού, αυτό σας λέω παιδιά. Οργανωθείτε, βγείτε όλοι να τους μαζέψουμε. Θα μας κάψουνε, αυτό σας λέω μόνο» αναφέρει χαρακτηριστικά και το ερώτημα που τίθεται είναι κάτω από την ανοχή ποίων ενήργησε.

Κι αυτό διότι το εν λόγω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο, αφού τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί από ακροδεξιούς κύκλους το σενάριο ότι για τις πυρκαγιές ευθύνονται οι μετανάστες που περνούν τα σύνορα, δημιουργώντας ένα πολύ αρνητικό κλίμα σε βάρος τους.

Αλγεινή εντύπωση προκαλούν, δε -ενδεικτικά των προθέσεων κάποιων- μερικά από τα σχόλια κάτω από το βίντεο, τα οποία είναι γεμάτα ρατσισμό και μίσος. Κάποιοι χρήστες τού έγραφαν «Κλείσε την κάμερα και δώσε πόνο», «Καψτους», «Στην θάλασσα μαζί με το τρέιλερ», κτλ.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι κάποιοι αποφάσισαν να περάσουν από τα λόγια στις «πράξεις» και να φερθούν ως αυτόκλητοι «συνοριοφύλακες», με το εν λόγω περιστατικό να εγείρει πολύ σοβαρά ερωτήματα για τη στάση των οργάνων της Πολιτείας.

Το επίμαχο βίντεο

Προσήχθη και κρατείται μετά την κατακραυγή ο δράστης

Μετά το κύμα αντιδράσεων από την προβολή του βίντεο, η ΕΛΑΣ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει πως ο άνδρας που διακρίνεται στο βίντεο εντοπίστηκε, προσήχθη και κρατείται από τις αρμόδιες αρχές, μαζί με δύο ακόμη άτομα που φέρεται να συνέδραμαν.

Οι συλληφθέντες θα παραπεμφθούν στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Εντοπίστηκε, προσήχθη και κρατείται στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης ο ιδιοκτήτης του οχήματος (αλλοδαπός υπήκοος), το οποίο εμφανίζεται σε video να έλκει τρέιλερ, εντός του οποίου κρατούνταν παράνομα 13 παράτυποι μετανάστες, συριακής και πακιστανικής καταγωγής. Το συμβάν έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα , πλησίον της Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον του ιδιοκτήτη του οχήματος, προσήχθησαν και κρατούνται δύο ημεδαποί, οι οποίοι φέρονται να τον συνέδραμαν. Οι συλληφθέντες παραπέμπονται στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Η Ελληνική Αστυνομία επαγρυπνά και, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες κρατικές Αρχές, επιχειρεί εντατικά και συστηματικά για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων και την εξάρθρωση των εγκληματικών κυκλωμάτων διακίνησης παράτυπων μεταναστών, μεριμνώντας παράλληλα για την τήρηση της νομιμότητας και αποσκοπώντας στο δραστικό περιορισμό του προβλήματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Ελληνική Αστυνομία στη διάρκεια του Αυγούστου αποτρέπει κατά μέσο όρο στον Έβρο περίπου 900 ημερησίως παράνομες εισόδους στη χώρα μας και συλλαμβάνει εκατοντάδες διακινητές.

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με ισχυρό δημοκρατικό κεκτημένο και ανθρωπιστική παράδοση. Η αυτοδικία δεν είναι ανεκτή σε καμία έκφανσή της».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα