Λαγγίδης: Ο Ζάεφ θα έχει πρόβλημα εάν ο νέος Πρόεδρος δεν είναι “φιλικός”

Λαγγίδης: Ο Ζάεφ θα έχει πρόβλημα εάν ο νέος Πρόεδρος δεν είναι “φιλικός”
Ζόραν Ζάεφ AP

Ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 για τις προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία καθώς και για τις διεθνείς πιέσεις που δέχεται ο Ερντογάν.

Για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία μίλησε στον News 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή “Πρωινό Τανγκό” με τη Στέλλα Γκαντώνα ο διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αφεντούλης Λαγγίδης. Όπως είπε, η συμμετοχή χθες δεν ήταν μεγάλη, ωστόσο δεν θεωρεί σίγουρο ότι κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί και στον δεύτερο γύρο. Πρόσθεσε πως εάν τελικά ο Πρόεδρος δεν είναι “φιλικός” προς τον Ζόραν Ζάεφ, τότε θα υπάρξει θέμα στη γειτονική χώρα καθώς θα επιβραδύνονται οι κυβερνητικές εξαγγελίες. 

Σχολιάζοντας την επιστολή της Άγκυρας στον ΟΗΕ που μιλά για τουρκικές έρευνες εντός τις κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Λαγγίδης εκτίμησε ότι η Τουρκία τα τελευταία χρόνια εστιάζει στην Ανατολική Μεσόγειο με θέσεις εκτός διεθνούς δικαίου. Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα σέβεται σχεδόν απόλυτα το Διεθνές Δίκαιο ενώ οι επικλήσεις της Άγκυρας είναι εκτός πραγματικότητας, αφού οι διατάξεις για την ΑΟΖ είναι συγκεκριμένες. «Δεν μπορούν να να διεκδικούν δικαιώματα όταν το ψευδοκράτος αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία» τόνισε.

Ως προς τις δηλώσεις Ακάρ περί αποστρατιωτικοποίησης ανέφερε ότι η θέση αυτή απέχει από τα διεθνή στάνταρ και προέβλεψε ότι τις επόμενες ημέρες θα γίνουν προκλητικές δηλώσεις σε κάποιο άλλο θέμα καθώς -όπως τόνισε- η Τουρκία μεταθέτει την πίεση σε διάφορα μέτωπα. Υπογράμμισε ότι η γειτονική χώρα είναι σε δύσκολη θέση, υφίσταται και εξωτερική και εσωτερική πίεση, φέρνοντας ως παράδειγμα από την εσωτερική πολιτική σκηνή, το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, τον ξυλοδαρμό Κιλιντσάρογλου και τους πυροβολισμούς στο κτίριο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα