Λέκκας: Αναμένουμε μετασεισμό 4,3 Ρίχτερ τις επόμενες μέρες

Λέκκας: Αναμένουμε μετασεισμό 4,3 Ρίχτερ τις επόμενες μέρες
Φθορές προκλήθηκαν σε παλιά κτήρια της Αθήνας μετά τον σεισμό των 5,1R της 19ης Ιουλίου Eurokinissi

Ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ τόνισε πως η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά και πως οι σεισμολόγοι αναμένουν ένα τέτοιο μετασεισμό για να βεβαιωθούν για την εκτόνωση του φαινομένου - Τι είπε για το συγκεκριμένο ρήγμα και τους σεισμούς που μπορεί να δώσει στο μέλλον.

«Είναι ομαλή η μετασεισμική ακολουθία, έχουμε να κάνουμε με αρκετούς μετασεισμούς οι οποίοι έχουν εκδηλωθεί και εκτόνωσαν ουσιαστικά την κατάσταση, βεβαίως είναι ανοιχτό το θέμα για ένα μετασεισμό της τάξεως των 4,3 βαθμών, αυτό το λέμε για να μπορέσουν και οι κάτοικοι να είναι πληροφορημένοι και να μην τους αιφνιδιάσει” επισήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και πρόεδρος της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων “Πρακτορείο 104,9 FM” αναφερόμενος στο πώς εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία έπειτα από τη σεισμική δόνηση που έγινε στις 19 Ιουλίου.

Ερωτηθείς μέχρι πότε αναμένεται να εκδηλώνονται μετασεισμοί, ο κ. Λέκκας τόνισε «χρονικά μέσα σε μια εβδομάδα περίπου από την εκδήλωση του φαινομένου» , προσθέτοντας ότι «από εκεί και πέρα η κατάσταση εκτονώνεται δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, το ρήγμα το οποίο “έδωσε” τη σεισμική δόνηση δεν μπορεί να δώσει στο άμεσο μέλλον σεισμούς και αυτό διότι, όπως είπε, «εκτονώθηκαν οι δυνάμεις οι οποίες υπήρχαν. Θεωρώ ότι το να ξαναγεμίσει πάλι το ρήγμα θα το κάνει, αλλά θα το κάνει σε πιο μακρύ χρονικό διάστημα. Συνεπώς θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος πια».

Ευθύμιος Λέκκας Πρόεδρος ΟΑΣΠ Eurokinissi

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι η αισθητότητα του σεισμού της περασμένης Παρασκευής ήταν πολύ μεγάλη και σημείωσε ότι οι πολίτες στο σύνολό τους είναι πληροφορημένοι. Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού – τόνισε ο καθηγητής – συμπεριφέρθηκε θετικά και «βεβαίως βοήθησε το γεγονός ότι από την πρώτη στιγμή δείξαμε ότι είμαστε μια συντονισμένη κοινωνία και ο μηχανισμός κινήθηκε ακαριαία και αυτό οφείλεται στην ετοιμότητα των φορέων και στον ίδιο τον επιστημονικό κόσμο και στους επιχειρησιακούς φορείς και τους κατοίκους που αντέδρασαν σωστά».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version