Λέσβος: 482 κτίσματα μη κατοικήσιμα στη Λέσβο

Λέσβος: 482 κτίσματα μη κατοικήσιμα στη Λέσβο

Πιλοτική τρισδιάστατη χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης της Βρίσας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η διενέργεια των αυτοψιών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς

Τετρακόσια ογδόντα δύο κτίσματα έχουν κριθεί μη κατοικήσιμα στη Λέσβο από τις 854 αυτοψίες που έγιναν μέχρι σήμερα το απόγευμα. Κατοικήσιμα έχουν κριθεί 372 κτίσματα. Από το σύνολο των αυτοψιών, 755 αφορούν κατοικίες, από τις οποίες 339 κρίθηκαν κατοικήσιμες και 416 μη κατοικήσιμες. Οι υπόλοιπες αφορούν σε επαγγελματικούς χώρους, ιερούς ναούς και λοιπά κτίρια και αποθήκες. Η διενέργεια των αυτοψιών συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

Σημειώνεται ο αριθμός των αυτοψιών αποτελεί ρεκόρ και οφείλεται στην κινητοποίηση 100 μηχανικών από το υπουργείο Υποδομών, και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Πιλοτική τρισδιάστατη χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης της Βρίσας

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου οργάνωσε και υλοποίησε πιλοτική εφαρμογή για την τρισδιάστατη χαρτογράφηση των επιπτώσεων του σεισμού στον οικισμό της Βρίσας.

Αναλυτικότερα, εξειδικευμένη διατμηματική ερευνητική ομάδα των Εργαστηρίων Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής και Γεωγραφίας Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωγραφίας, Ποιότητας Περιβάλλοντος και Γεωχωρικών Εφαρμογών του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας και Εικονικής Πραγματικότητας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας με τον απαιτούμενο τεχνικό εξοπλισμό μετέβη στην πληγείσα περιοχή και υλοποίησε πιλοτική εφαρμογή τρισδιάστατης χαρτογράφησης υψηλής ανάλυσης του οικισμού Βρίσας Λέσβου. Η εφαρμογή μεθόδων χαρτογράφησης υψηλής ανάλυσης με την αξιοποίηση τεχνολογιών αιχμής μέσω εναέριας και επίγειας φωτογραμμετρίας, χρήση UAV – Drones, Laser Scanner και φωτογραφικών μηχανών, παρέχει πλήρως αξιόπιστα χωρικά δεδομένα, υψηλής διακριτικής ικανότητας (μικρότερης από 1 εκ.) σε τρεις διαστάσεις.

Τα δεδομένα αυτά μέσω κατάλληλων λογισμικών αποδίδουν τρισδιάστατα μοντέλα σε επίπεδο κτηρίου, ικανά να δώσουν μετρητικές πληροφορίες στους ειδικούς επιστήμονες που μελετούν την σεισμική συμπεριφορά του κτηριακού αποθέματος και την εκτίμηση των βλαβών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα