Μαίνεται η πυρκαγιά στα Καλύβια. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Wildfire in Kalyvia, easter Attica on July 31, 2017. /        , 31  2017.
Wildfire in Kalyvia, easter Attica on July 31, 2017. / , 31 2017. NIKOS LIBERTAS / SOOC

Η πυρκαγιά λόγω των δυνατών βοριάδων πέρασε κοντά από σπίτια δίχως να κινδυνεύσουν. Ωστόσο, το μέτωπο έσπασε δυτικά προς την Σαρωνίδα και τη Λ. Σουνίου και ανατολικά προς το βουνό. Έκλεισε για αρκετές ώρες η Αθηνών-Σουνίου από το Λαγονήσι έως την Σαρωνίδα

Εφιαλτική είναι η εικόνα από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα στα Καλύβια Θορικού σε δασική έκταση και ανάμεσα στα σπίτια. Κλειστή παρέμεινε για αρκετές ώρες η παραλιακή οδός Αθηνών - Σουνίου, η οποία δόθηκε στην κυκλοφορία στις 00.45. Την ίδια στιγμή μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβέστες τόσο στη Σαρωνίδα, όσο και προς την πλευρά της Ανάβυσσου.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Σαρωνικού κ. Γιώργου Σωφρόνη στην ΕΡΤ, το μέτωπο προς τη Σαρωνίδα φαίνεται να τίθεται υπό έλεγχο, καθώς οι φλόγες έφτασαν στην παραλιακή οδό. Δεν απειλείται ευτυχώς για την ώρα ο οικισμός της Ανάβυσσου,  που βρίσκεται τουλάχιστον 4χλμ μακριά από το έτερο μέτωπο της φωτιάς.

Μαίνεται η πυρκαγιά στα Καλύβια. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Δείτε εικόνα από τις προσπάθειες της πυροσβεστικής αργά το βράδυ στη Σαρωνίδα:

Αρχικά η πυρκαγιά ξέσπασε στην συμβολή των οδών Τενέδου και Ιόλης και σύντομα πήρε τεράστιες διαστάσεις λόγω των εξαιρετικά δυνατών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και έχει εξαπλωθεί σε δύο πλευρές δυτικά και νοτιοανατολικά, δημιουργώντας ένα τεράστιο σε έκταση πύρινο μέτωπο που δυτικά κινείται προς Σαρωνίδα και Λ. Σουνίου όπου είναι και περισσότερα τα σπίτια αλλά ευτυχώς μέχρι στιγμής όσο κοντά και αν πέρασε από σπίτια δεν κινδύνευσαν και νοτιοανατολικά στην κορυφογραμμή του βουνού και συγκεκριμένα σε δύσβατο σημείο στον Λόφο Σκόρδι. Και οι δύο άκρες του τεράστιου πύρινου μετώπου έχουν κατεύθυνση τα νότια.

Μαίνεται η πυρκαγιά στα Καλύβια. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Μαίνεται η πυρκαγιά στα Καλύβια. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Μια δύσκολη πυρκαγιά με πάρα πολλά μέτωπα

"Μια δύσκολη πυρκαγιά με πάρα πολλά μέτωπα. Ο άνεμος δεν έχει κοπάσει καθόλου παρά τις βραδινές ώρες. Στο μέτωπο της παραλιακής λεωφόρου και προς Σαρωνίδα μπορούμε να πούμε πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη" ανέφερε ο δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σοφρώνης στην ΕΡΤ. "Καταφέραμε να κρατήσουμε την πυρκαγιά μακριά από κατοικημένες περιοχές, ώστε να μην έχουμε απώλειες περιουσιών και το πιο σημαντικό να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές" σημείωσε επίσης ο δήμαρχος.

Η επιχείρηση της πυροσβεστικής

Η προσπάθεια των αντρών της Πυροσβεστικής επικεντρώθηκε στο να αναχαιτιστεί η πορεία της πυρκαγιάς προς τα σπίτια και αυτό επετεύχθη. Ο σχεδιασμός έχει ως εξής:

-Τα πεζοπόρα τμήματα έχουν επικεντρωθεί στο νοτιοανατολικό μέτωπο, στον λόφο και στο δυτικό μέτωπο που πλησιάζει την παραλιακή έχουν αναπτυχθεί οι εποχούμενες δυνάμεις για να την αντιμετωπίσουν και να την οριοθετήσουν και γι αυτό τον σκοπό από τις 10 το βράδυ έως και λίγα λεπτά μετά τις 12 τα μεσάνυχτα διακόπηκε από την Τροχαία η κυκλοφορία στην παραλιακή λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της οδού Θ. Σοφούλη στο Λαγονήσι έως την Λεωφόρο Σαρωνίδας στην Σαρωνίδα.

Μαίνεται η πυρκαγιά στα Καλύβια. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Μαίνεται η πυρκαγιά στα Καλύβια. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Για την μεγαλύτερη φωτιά που έως τώρα κατά την φετινή αντιπυρική περίοδο, έπληξε την Αττική, η Πυροσβεστική προχώρησε στην εξής ανακοίνωση:

 «Από τις 06:00 το πρωί έως 21:30 σήμερα εκδηλώθηκαν 29 αγροτοδασικές πυρκαγιές στην επικράτεια. Σχετικά με την εξέλιξη των επιχειρήσεων κατάσβεσης των κυριότερων από αυτές, η κατάσταση διαμορφώνεται ως εξής:

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Καλύβια Θορικού στην Αττική, στις 16:25, βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι επίγειες επιχειρησιακές πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται με 10 πυροσβεστικά οχήματα και 20 άτομα πλήρωμα από Υπηρεσίες της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου καθώς και με 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα από την 2η ΕΜΑΚ. Συνολικά για την κατάσβεσή της θα επιχειρούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, 80 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 30 πυροσβεστικά οχήματα, 55 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 11 εθελοντικά οχήματα, 19 υδροφόρες των ΟΤΑ, 8 υδροφόρες από την περιφέρεια και 2 μηχανήματα ενώ μέχρι το τελευταίο φώς από αέρος έκαναν ρίψεις 6 Ε/Π.

Μαίνεται η πυρκαγιά στα Καλύβια. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Μαίνεται η πυρκαγιά στα Καλύβια. Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, λόγω των ισχυρών ανέμων, και το ανάγλυφο του εδάφους. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες προκειμένου να οριοθετηθεί η περίμετρος της πυρκαγιάς και να περιοριστούν τα επικίνδυνα ενεργά μέτωπα, ώστε να αποφευχθεί η επέκτασή της. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε στους κατοίκους της περιοχής να μην κάνουν άσκοπες μετακινήσεις οι οποίες μπορεί να επιβαρύνουν την κυκλοφορία και να δυσχεράνουν το έργο των πυροσβεστών. Επίσης, συμβουλεύουμε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των πυροσβεστικών και αστυνομικών δυνάμεων που επιχειρούν στην περιοχή.

Σε ύφεση βρίσκονται οι δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στις 13:55 στην περιοχή Γλυκορρίζι, του δήμου Τριφυλίας, στο νομό Μεσσηνίας και στις 15:45 στην περιοχή Χίνκα, του δήμου Ζίτσας, στο νομό Ιωαννίνων», ενώ φωτιά ξέσπασε στην περιοχή Ασπρόκαμπος Συκίωνος Κιάτου, όπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 14 οχήματα και 6 άτομα πεζόοπόρο τμήμα.

Φωτογραφίες/βίντεο Μάνος Φραγκιουδάκης/Κεντρική φωτό άρθρου SOOC

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πυρκαγιά στα Καλύβια: Κλειστή η παραλιακή στο ύψος της Σαρωνίδας

Νέα πυρκαγιά ξέσπασε στα Καλύβια Θορικού ανάμεσα στα σπίτια

SHARE:

24Media Network