Μαρτυρικές καταθέσεις οδήγησαν στο Λιακουνάκο

Μαρτυρικές καταθέσεις οδήγησαν στο Λιακουνάκο

Ο φερόμενος διαχειριστής του "μαύρων ταμείων" της Έρικσον φαίνεται πως είναι το πρόσωπο που οδήγησε τη Δικαιοσύνη στη σύλληψη Λιακουνάκου για την υπόθεση των αεροσκαφών Εμπραέρ. Διαβάστε πώς "ξεκλείδωσε" την έρευνα

Δύο μαρτυρικές καταθέσεις που έλαβε η ανακρίτρια Διαφθοράς το προηγούμενο διάστημα για την υπόθεση των αεροσκάφων Εμπραέρ - Έρικσον φαίνεται πως στάθηκαν ικανές να οδηγήσουν στη σύλληψη του επιχειρηματία όπλων, Θ. Λιακουνάκου, το βράδυ της Δευτέρας.

Οι επίμαχες καταθέσεις σε συνδυασμό με τις απαντήσεις αιτημάτων δικαστικής συνδρομής από το Μονακό για την off - shore εταιρία Ιντεράξιον, η οποία - κατά τις αρχές - συνδέεται με τον Θ. Λιακουνάκο, έβαλαν στο "στόχαστρο" της Δικαιοσύνης τον Θ. Λιακουνάκο, ο οποίος αναμένεται να απολογηθεί την Παρασκευή για τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Πρόκειται για τις καταθέσεις του πρώην στελέχους της Ερικσον Λις Ολοφ Νένζελ, ο οποίος εμφανίστηκε οικειοθελώς στις δικαστικές αρχές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει διατελέσει διαχειριστής των "μαύρων ταμείων" της Έρικσον και φέρεται να έδωσε στην ανάκριση στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών, από τους οποίους "έφυγαν" εμβάσματα και κατέληξαν σε λογαριασμούς της Ιντεραξιον στην τράπεζα HSBC στο Μονακό.

Αυτός ήταν και ο λόγος που υποβλήθηκαν τα σχετικά αιτήματα δικαστικής συνδρομής στα οποία το Μονακό δεν απάντησε καθώς από το 2003 η Ιντεράξιον δεν υφίσταται, αλλά ακολούθως υποβλήθηκε σχετικό αίτημα και τα στοιχεία έφτασαν μέσω Eurojustice.

Μίζα 2 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, πάνω από δύο εκατ. ευρώ εμφανίζονται να πέρασαν μέσα από την off shore Ιντεράξιον, τα οποία φέρονται να προήλθαν από τη σουηδική Έρικσον, την προμηθεύτρια εταιρία τεσσάρων ραντάρ, τα οποία επρόκειτο να τοποθετηθούν στα βραζιλιάνικης κατασκευής αεροσκάφη Εμπράερ.

Πρόκειται για  αντισταθμιστικό πρόγραμμα της σύμβασης του αερομεταφερόμενου συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης και Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) αξιας 540 εκατομμυρίων ευρώ.

Το ποσό ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις αρχές, διοχευτεύθηκαν τελικά στις εταιρίες Χαϊγουντ και Ρέα.

Διαχειριστής της πρώτης εμφανίζεται ο Γιώργος Καμάρης, ο οποίος εκλήθη ως μάρτυρας από την ανακρίτρια και φέρεται να αποκάλυψε -όπως είχε πράξει και στο παρελθόν σε ανάκριση για άλλο εξοπλιστικό που είναι κατηγορουμενος - ότι πραγματικός ιδιοκτήτης της εταιρίας είναι ο πρώην Διευθυντής της γενικής διεύθυνσης εξοπλισμών επι Άκη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Σμπώκος.

Αντίστοιχα, ο διαχειριστής της ΡΕΑ και κατηγορούμενος στην υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου, Πέτρος Χριστοδουλίδης, όταν εκλήθη, κατέθεστην πως ο ίδιος είχε λάβει σχετική εντολή από τον Γ. Καμάρη.

SHARE: