Μαζικές αντιφασιστικές πορείες σε Νίκαια και άλλες πόλεις

Μαζικές αντιφασιστικές πορείες σε Νίκαια και άλλες πόλεις

Για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκαν οι αντιφασιστικές πορείες για τη δολοφονία του Π. Φύσσα (Pics + Vids)

Μαζική διαδήλωση χιλιάδων κατά του φασισμού έγινε στη Νίκαια το απόγευμα της Πέμπτης. Πορείες έλαβαν χώρα σε Ηράκλειο, Λάρισα, Καβάλα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Η ειρηνική πορεία στη Νίκαια κατευθύνθηκε στις γειτονιές της περιοχής, στις εργατικές πολυκατοικίες, με συνθήματα αντιφασιστικά και αντικυβερνητικά κατά των μέτρων λιτότητας, οργισμένοι για την δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα από νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Σε άλλη γειτονιά, στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, είχε προγραμματιστεί ανοιχτή ομιλία από τον αρχηγό του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκο, η οποία ματαιώθηκε με επίσημη ανακοίνωση.

Στη διαδήλωση συμμετείχαν πάνω από 5.000 άτομα συνολικά, μαθητές, φοιτητές, της περιοχής, δάσκαλοι, καθηγητές που απεργούν, μαζί με εργαζόμενους από τους δήμους και το νοσοκομείο κρατικό Νίκαιας, καθώς και κατοίκους της περιοχής.

Δείτε πως το NEWS 247 κάλυψε λεπτό προς λεπτό τις αντιφασιστικές διαμαρτυρίες σε Ελλάδα και Ευρώπη μέσα από τη Live Blogging πλατφόρμα του

Ασφυκτική ήταν η παρουσία των ΜΑΤ. Σε αρκετά σημεία “συνόδευσαν” τα μπλοκ των διαδηλωτών. Στην περιοχή και το ελικόπτερο της αστυνομίας.

Τα γραφεία της Χ.Α. στη Νίκαια φυλάσσονταν από διμοιρίες των ΜΑΤ ενώ δρόμοι είχαν αποκλειστεί για να μην πλησιάσουν οι διαδηλωτές.

“Φονιάδες αλήτες χρυσαυγίτες” φώναζαν οι συγκεντρωμένοι όταν η πορεία πλησίασε τελικά τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια.

Τη συγκέντρωση στη Νίκαια διοργάνωσαν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Πανελλήνια Ένωση Αμμοβολιστών-Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Πλοίων, το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, η Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε.Ν “Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ”, η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού, η Πανελλήνια Ένωση Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, η Πανελλαδική Ένωση Ελαιοργοσαπουνοποιών, Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, το Σωματείο Λογιστών Πειραιά, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Πειραιά, το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά, το Παράρτημα Πειραιά Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά,το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Πειραιά, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Νίκαιας – Κορυδαλλού, το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νίκαιας – Κορυδαλλού και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Σαλαμίνας.

Συμμετείχε επίσης η Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας.

Με τα πανό τους συμμετείχαν μαζί κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Παράλληλες πορείες έλαβαν χώρα σε Παρίσι, Λιόν, Άμστερνταμ, Βαλένθια, Λευκωσία, Βρυξέλλες και Στοκχόλμη με εκατοντάδες πολίτες να εκφράζουν τη συμπαράσταση τους.

Μικροφθορές σημειώθηκαν σε υποκατάστημα τράπεζας επί της Πέτρου Ράλλη, ενώ στον ίδιο δρόμο υπέστη ζημιές ένα ενεχυροδανειστήριο αλλά σε γενικές γραμμές η πορεία στη Νίκαια διεξήχθη ειρηνικά.

Οι μαθητές του 11ου Γυμνασίου της Νίκαιας πραγματοποίησαν επίσης την Πέμπτη αποχή από τα μαθήματά τους και στοιχίζοντας τις τσάντες τους έγραψαν την ημερομηνία του θανάτου και τα αρχικά του ονόματος του Παύλου Φύσσα για να τιμήσουν τη μνήμη του.

Όπως λένε, μάλιστα, σε ανάρτηση τους στο Facebook έκαναν λάθος και αντί για 18/9 έγραψαν 17/9, αλλά η πρωτοβουλία τους παραμένει συγκινητική. Η σχετική ανάρτηση δημοσιεύτηκε σε μια από τις σελίδες που έχουν ανοίξει στο Facebook στη μνήμη του 34χρονου θύματος της Χρυσής Αυγής, με τίτλο RIP Killahp.

Νέα πορεία προγραμματίζεται για το πρωί του Σαββάτου στις 10.30 στη Νίκαια. Την ίδια ώρα, η Χρυσή Αυγή προγραμματίζει διανομή τροφίμων στην πλατεία Δαβάκη. Το ΚΚΕ καλεί σε αντισυγκέντρωση.

Διεργασίες με στόχο τη διοργάνωση γενικής αντιφασιστικής απεργίας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 20/9 στις 4μμ στο Δημαρχείο της Νίκαιας.

Στη σύσκεψη που είναι ανοιχτή θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και από το δημόσιο τομέα, ενώ μπορούν να την παρακολουθήσουν και μεμονωμένοι εργαζόμενοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Φύσσας βρισκόταν το βράδυ της Τρίτης με παρέα σε καφετέρια επί της οδού Παναγή Τσαλδάρη 60 στο Κερατσίνι και παρακολουθούσε αγώνα ποδοσφαίρου.

Αρχικά σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο με τον 45χρονο, χρυσαυγίτη. Ο δράστης αποχώρησε και μετά τις 12 τα μεσάνυχτα γύρισε στην οδό Παναγή Τσαλδάρη όπου και επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον του 34χρονου και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο Παύλος Φύσσας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νίκαιας σε σοβαρή κατάσταση, όπου εξέπνευσε.

Ο δολοφόνος του Π. Φύσσα, απολογείται το Σάββατο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα