Θεοφάνεια: Από την Ήπειρο, ως τη Κρήτη γιορτάστηκε ο αγιασμός των υδάτων

Τελετή αγιασμού των υδάτων στην λίμνη των Ιωαννίνων το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018.
(EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ)
Τελετή αγιασμού των υδάτων στην λίμνη των Ιωαννίνων το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ) EUROKINISSI

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα. Εικόνες από κάθε γωνιά της Ελλάδας που σήμερα ήταν λουσμένη στο φως

Στην Λίμνη Παμβώτιδα, στα ποτάμια αλλά και στη θάλασσα, τελέστηκε στις 11 το πρωί με επισημότητα, ο αγιασμός των υδάτων στην Ήπειρο, παρουσία πλήθους κόσμου.

Στα Ιωάννινα, μετά το τέλος της θείας λειτουργίας και της ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού η ρίψη του Σταυρού έγινε στην γραφική Λίμνη Παμβώτιδα, Γιαννιώτες και επισκέπτες παρακολούθησαν τον αγιασμό των υδάτων, ενώ τολμηροί κολυμβητές, 17 άνδρες και μια γυναίκα, βούτηξαν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν τον σταυρό.

ADVERTISING

Με ιδιαίτερο συμβολισμό, έγινε ο αγιασμός των υδάτων στο γεφύρι της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε πριν από 3 χρόνια, λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας. Ευχή και ελπίδα όλων, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων, είναι να «τρέξουν» γρήγορα οι διαδικασίες, ώστε από την άνοιξη να ξεκινήσουν οι εργασίες για την αναστύλωση του γεφυριού.

Τελετή Αγιασμού των υδάτων στην παραλία του Μπάτη στο Παλαιό Φάληρο το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Τελετή Αγιασμού των υδάτων στην παραλία του Μπάτη στο Παλαιό Φάληρο το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Στο πέτρινο γεφύρι του Καμπέρ Αγά, στους Μηλιωτάδες Ζαγορίου, έγινε ο αγιασμός των υδάτων στον Ζαγορίτικο ποταμό, με τους κατοίκους της περιοχής να συμμετέχουν στην θρησκευτική τελετή.

Στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πρέβεζας, ο αγιασμός τελέστηκε με κάθε επισημότητα και νεαροί κολυμβητές βούτηξαν στην παγωμένη θάλασσα, για να πιάσουν τον Σταυρό. Παρά το τσουχτερό κρύο 4 νεαροί μπήκαν στα παγωμένα νερά του μυθικού Αχέροντα στη Γλυκή Παραμυθιάς. Οι κάτοικοι του χωριού μάλιστα, είχαν ανάψει μάλιστα και φωτιά στην όχθη του ποταμού, για να ζεσταθούν.

Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στην πρέβεζα το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ)
Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στην πρέβεζα το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ) EUROKINISSI
Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στην πρέβεζα το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ)
Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στην πρέβεζα το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ) EUROKINISSI

Ο αγιασμός των υδάτων στην Πρέβεζα

Στην Άρτα ο αγιασμός των υδάτων έγινε στο ιστορικό πέτρινο γεφύρι. Μετά την θεία λειτουργία, ακολούθησε πομπή από τον Ιερό Ναό του Αγίου Μάξιμου Γραικού προς το γεφύρι και η κατάδυση του Σταυρού στα νερά του Άρχαθου ποταμού.

Εκεί όπου συνορεύουν η Άρτα με την Καρδίτσα, στον ορεινό Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη ο αγιασμός των υδάτων τελέστηκε στα απομεινάρια της πέτρινης γέφυρας Κοράκου. Ο Δήμος μάλιστα, σε σχετική ανακοίνωση του αναφέρει: «Επιλέχθηκε σημειολογικά και καθιερώθηκε για την τελετή αυτή, ένα σημαντικό ιστορικό μέρος που είναι συγχρόνως και η εσχατιά του Δήμου μας, αφού αποτελεί σύνορο των δύο νομών Άρτας και Καρδίτσας, αλλά και δυο Περιφερειών, αυτών της Ηπείρου και της Θεσσαλίας. Πρότασή μας και ευχή όλων, ο αγιασμός να γίνεται από κοινού με τον Δήμο Αργιθέας, ως ένδειξη ομόνοιας, φιλίας και κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων Ραδοβιζινών και Αργιθεατών. Μεγαλύτερη ευχή όλων μας, να αναστηλωθεί γρήγορα η Θρυλική Γέφυρα Κοράκου και να γίνεται εκεί ο αγιασμός αυτός».

Πλήθος κόσμου και στο Ναύπλιο

Το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη του Ναυπλίου,  παρουσία των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του τόπου, έγινε ο μεγάλος αγιασμός και στο λιμάνι της πόλης ακολούθησε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού.

Αρκετοί ήταν αυτοί που έπεσαν για να πιάσουν τον Σταυρό αφού ο καλός καιρός το επέτρεπε. Την τελετή της κατάδυσης του Σταυρού τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος, ενώ την ακολουθία των Θεοφανείων παρακολούθησαν ο βουλευτής Αργολίδος Γιάννης Ανδριανός, ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτριος Κωστούρος, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδος Τάσσος Χειβιδόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Σε Βόλο και Θεσσαλονίκη, τον σταυρό έπιασαν αστυνομικοί

Χιλιάδες Βολιώτες παρακολούθησαν την τελετή του αγιασμού των υδάτων, στην κεντρική παραλία του Βόλου, κάτω από έναν λαμπρό ήλιο, αλλά με αρκετό κρύο, ενώ αρκετοί τολμηροί κολυμβητές βούτηξαν στα νερά του Παγασητικού, σύμφωνα με το έθιμο.

Τον αγιασμό των υδάτων έκανε ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, παρόντων των εκπροσώπων των Αρχών και, υπό τις επευφημίες του κόσμου, έντεκα άτομα έπεσαν στο νερό για να πιάσουν τον Σταυρό.

Την τύχη είχε και φέτος ο αστυνομικός Λάμπρος Μακρής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, που έφτασε πρώτος και έπιασε τον Σταυρό, αφού κολύμπησε αρκετά μέτρα, και στη συνέχεια παρέδωσε το σύμβολο του Χριστιανισμού στον μητροπολίτη, ο οποίος τον ευλόγησε και του χάρισε ένα σταυρό.

Το πανηγυρικό κλίμα της ημέρας πλαισίωναν τα πλοία που ήταν αγκυροβολημένα στο λιμάνι του Βόλου και σφύριζαν συνεχώς, όπως ορίζει το έθιμο.

Στη Θεσσαλονίκη, με λαμπρότητα τελέστηκε στο μητροπολιτικό ναό του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά ο μέγας αγιασμός για την ημέρα των Θεοφανείων, ενώ ακολούθησε στις 11.00 το πρωί η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στο Θερμαϊκό, στην Λεωφόρο Νίκης, από τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο.

Τον σταυρό έπιασε ένα 28χρονος αστυνομικός από τη Θεσσαλονίκη, ο Παρασκευάς Γαρέλλας, ο οποίος εργάζεται στην Αθήνα και είναι πατέρας ενός μικρού παιδιού. «Είναι ευλογία Θεού» είπε ο κ. Γαρέλλας εκφράζοντας τα συναισθήματα του και παράλληλα ανέφερε ότι είναι η δεύτερη φορά που έπεσε στα νερά για να πιάσει τον Σταυρό και η πρώτη που τα κατάφερε.

Στις θρησκευτικές τελετές για την ημέρα των Θεοφανείων την κυβέρνηση εκπροσώπησε η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ενώ μεταξύ αυτών που παρέστησαν ήταν ο υφυπουργός Παιδείας Κώστας Ζουράρις, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.

Δεκάδες Πατρινοί έπεσαν στα νερά του βορείου λιμανιού

Δεκάδες Πατρινοί έπεσαν σήμερα στα νερά του βορείου λιμανιού της πόλης, για να πιάσουν τον Σταυρό, κατά την διάρκεια της τελετής του αγιασμού των υδάτων.

Οι Περισσότεροι από 50 Πατρινοί αψήφησαν τα παγωμένα νερά και μόλις ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος έριξε τον Σταυρό στην θάλασσα από ελλιμενισμένο φέριμποτ, βούτηξαν στη θάλασσα από τον κεντρικό λιμενοβραχίονα.

Τελικά, τον Σταυρό κατάφερε να τον πιάσει ο 20χρονος Βασίλης Κοσμάς, ο οποίος τον παρέδωσε στον μητροπολίτη.

Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης έκανε δώρο στον νεαρό ένα σταυρό και όπως δήλωσε στην συνέχεια, «αν σταθούμε στην πίστη μας και στην ελληνορθόδοξη παράδοσή μας, τότε θα βγούμε από τις κρίσεις και θα προχωρήσουμε νικητές».

Σε δηλώσεις του ο 20χρονος Βασίλης Κοσμάς είπε πως «είναι ευλογία που κατάφερα να πιάσω τον Σταυρό και εύχομαι στον κάθε άνθρωπο να βρει τον δρόμο του.»

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Άγια Θεοφάνεια στα Χανιά

Με λαμπρότητα και σύμμαχο τον πολύ καλό καιρό γιορτάστηκαν στα Χανιά τα Άγια Θεοφάνεια.

Επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν το παλιό λιμάνι της πόλης όπου έγινε η καθιερωμένη τελετή αγιασμού των υδάτων. Τον σταυρό πέταξε στα νερά του λιμανιού ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, ενώ 22 πολίτες ήταν αυτοί που βούτηξαν για να λάβουν την ευλογία του. Τρείς από αυτούς ο Δημήτρης Χαριγιάννης που βούτηξε για 22η χρονιά, ο Μαρκέλλος Αξιώτης και ο Δημήτρης Μαραγκουδάκης κατάφεραν να πιάσουν τον Σταυρό ευχόμενοι υγεία και φώτιση και ευτυχία για όλο τον κόσμο.

Η εικόνα στο παλιό λιμάνι των Χανίων ήταν εντυπωσιακή. Χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν την περιοχή, ενώ την ώρα του αγιασμού ηχούσαν οι σειρήνες δεκάδων σκαφών που βρισκόταν στο σημείο.

Η τελετή έγινε υπό τους ήχους της μουσικής μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ στρατιωτικό άγημα των τριών όπλων των Ενόπλων δυνάμεων απέδιδε τιμές.

«Να φωτίσει το Άγιο Πνεύμα όλους μας, να δουλέψομε για το καλό του τόπου», ήταν η ευχή του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, ενώ ο δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας επισήμανε: «Εύχομαι η φώτιση του Αγίου Πνεύματος να βοηθήσει όλους μας για να υπηρετήσομε τους πολίτες με δημιουργικό τρόπο».

Στην τελετή αγιασμού των υδάτων το «παρών» έδωσε το σύνολο των τοπικών αρχών.

Τελετή Αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε ακόμα στην κεντρική δεξαμενή ύδρευσης της πόλης των Χανίων, και σε πολλά λιμάνια της Περιφερειακής Ενότητας.

Στην Αγία Μαρίνα Χανίων ο ιερέας κατά την διάρκεια του αγιασμού των υδάτων απελευθέρωσε στον ουρανό λευκά περιστέρια, σύμβολο ειρήνης, ενώ την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους κάνοντας και τις καθιερωμένες τους βουτιές στη θάλασσα έκοψαν οι χειμερινοί κολυμβητές στις παραλίες Καλαμάκι και Άγιοι Απόστολοι.

Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)
Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ) EUROKINISSI

Με λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι του Ηρακλείου παρουσία πλήθους κόσμου, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορέων.

Μετά την πανηγυρική λειτουργία ακολούθησε ο αγιασμός των υδάτων στο λιμάνι όπου πολλοί Ηρακλειώτες συμμετείχαν φέτος όπως και κάθε χρόνο στην κατάδυση για τον τίμιο σταυρό.

Φέτος ο καθαγιασμός των υδάτων τελέστηκε στην βορειοανατολική πλευρά της προβλήτας του μικρού Κούλε μπροστά από το Λιμεναρχείο όπου απο νωρίς κυμάτιζε η τεράστια ελληνική σημαία.

Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2017.
(EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ)
Τελετή του Αγιασμού των Υδάτων στο Ηράκλειο Κρήτης, το Σάββατο 6 Ιανουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ) EUROKINISSI

Η τελετή στο Ηράκλειο της Κρήτης

Δεκάδες πολίτες έπεσαν στα νερά λιμνών και ποταμιών της Καστοριάς

Εκατοντάδες Καστοριανοί αλλά και πολλοί επισκέπτες που βρίσκονται στην πόλη εκμεταλλευόμενοι τις καλές καιρικές συνθήκες παρακολούθησαν την τελετή του αγιασμού των υδάτων.

Ο μητροπολίτης Καστοριάς Σεραφείμ μόλις έψαλε το «εν Ιορδάνη» επτά τολμηροί κολυμβητές αψηφώντας το κρύο «έπεσαν» στα παγωμένα νερά της λίμνης για να πιάσουν τον Σταυρό. Ο νεαρός Θόδωρος Καλογιάννης που έπιασε τον Σταυρό αφιέρωσε την πράξη του σε φιλικό του πρόσωπο που έφυγε πρόωρα από τη ζωή.

Στη Φλώρινα ο αγιασμός των υδάτων έγινε από τον μητροπολίτη Πρεσπών και Εορδαίας Θεόκλητο στα νερά του γραφικού Σακουλέβα όπου δέκα τολμηροί Ρομά κράτησαν την παράδοση και βούτηξαν στα παγωμένα νερά του ποταμού για να πιάσουν τον Σταυρό.

Στην Κοζάνη ο αγιασμός των υδάτων έγινε στην λίμνη Πολυφύτου από τον Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης Παύλο όπου οκτώ νεαροί βούτηξαν στα νερά της λίμνης για να πιάσουν τον Σταυρό.

Στο Δήμο Βοΐου ο μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος έριξε τον Σταυρό από το γεφύρι του Ανθοχωρίου που αποτελεί ένα από τα ωραιότερα πέτρινα παραδοσιακά γεφύρια της δυτικής Μακεδονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μία 7χρονη και ένας 14χρονος έπιασαν τον σταυρό στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη

Χταπόδια, φωτοβολίδες και τρυφερές αγκαλιές στα φετινά Θεοφάνεια

Θεοφάνεια: Από την Ήπειρο, ως τη Κρήτη γιορτάστηκε ο αγιασμός των υδάτων

Θεοφάνεια: 'Βούλιαξε' η ακτή στο Κατάκολο κατά τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού

SHARE:

24Media Network