"Μπαλάκι" οι ετεροδημότες: Τη Β' Κυριακή θα ψηφίσουν σε δύο διαφορετικά τμήματα

"Μπαλάκι" οι ετεροδημότες: Τη Β' Κυριακή θα ψηφίσουν σε δύο διαφορετικά τμήματα

Στον τόπο που είναι εγγεγραμμένοι ως δημότες για την ανάδειξη δήμαρχου ή περιφερειάρχη και στον τόπο διαμονής τους για τις ευρωεκλογές θα κληθούν να ψηφίσουν οι ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες ενδέχεται να υποστούν μεγάλη ταλαιπωρία, καθώς τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών θα κληθούν να ψηφίσουν σε δύο διαφορετικά, πιθανόν σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων μεταξύ τους, σημεία.

Στο χωριό ή την πόλη όπου είναι εγγεγραμμένοι ως δημότες για την ανάδειξη δήμαρχου ή περιφερειάρχη και στον τόπο διαμονής τους για τις ευρωεκλογές.

Όπως γράφει η " Καθημερινή", πολλές αιτήσεις κατατίθενται τις τελευταίες ημέρες για ετεροδημότευση, εφόσον η σχετική προθεσμία λήγει στις 14 Μαρτίου, γεγονός που προκάλεσε έντονη ανησυχία στις υπηρεσίες του υπ. Εσωτερικών. Οπως διευκρινίζεται, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους για την Ευρωβουλή αλλά για δήμαρχο ή περιφερειάρχη χρειάζεται απαραίτητα να μεταβούν στον δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι.

Έτσι, την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών οι ψηφοφόροι πρέπει να μεταβούν στον δήμο τους. Τη δεύτερη Κυριακή, οπότε θα διεξαχθούν ταυτόχρονα ο β΄ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών -όπου απαιτείται- αλλά και οι ευρωεκλογές, οι ψηφοφόροι πρέπει να ταξιδέψουν στην πόλη ή στο χωριό τους για να επιλέξουν αυτοδιοικητικούς άρχοντες, ωστόσο εφόσον έχουν δηλώσει ετεροδημότες, θα πρέπει να ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές στον τόπο κατοικίας τους. Αυτό, γιατί ως ετεροδημότες δεν θα είναι εγγεγραμμένοι στους αντίστοιχους καταλόγους στους τόπους καταγωγής τους.

Όπως επισημαίνει ο κ. Στρατής Μαραγκός, διευθυντής Μηχανογράφησης του υπ. Εσωτερικών, οι πολίτες που για να ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα μεταβούν στον τόπο καταγωγής τους και τη δεύτερη Κυριακή είναι καλό να έχουν ζητήσει να διαγραφούν από τους καταλόγους των ετεροδημοτών ώστε να ψηφίσουν στο ίδιο σημείο και για τις ευρωεκλογές. Ψηφοδέλτια για τις ευρωεκλογές θα υπάρχουν σε όλα τα εκλογικά τμήματα, καθώς οι υποψήφιοι κάθε κομματικού σχηματισμού θα είναι κοινοί για όλη την επικράτεια.

Ωστόσο είναι φανερό ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να παρέχονται ψηφοδέλτια όλων των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Έως τον Δεκέμβριο του 2013, 104.247 άτομα είχαν τον τίτλο του ετεροδημότη σύμφωνα με τα στοιχεία του υπ. Εσωτερικών, ωστόσο κατατίθενται συνέχεια νέες αιτήσεις.

Πηγή: Καθημερινή

SHARE:

24Media Network