Σακελλαροπούλου: Ενιαίο, αρραγές μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου

Σακελλαροπούλου: Ενιαίο, αρραγές μέτωπο Ελλάδας-Κύπρου
Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη επισκέφθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου Stavros Ioannides/PIO

Σειρά επαφών πραγματοποιεί στην Κύπρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που έφτασε στο νησί το πρωί της Δευτέρας

Σειρά επαφών με την Πολιτειακή, Πολιτική, Θρησκευτική και Δικαστική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί στο νησί.

Ήδη πραγματοποίηθηκε κατ’ιδίαν συνάντηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ενώ στην συνέχεια ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

“Η επίσκεψή σας συμπίπτει με μια περίοδο κρίσης, η οποία προκαλείται σαν αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας, των τουρκικών εκνόμων ενεργειών, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια σειρά πράξεων που αν δεν υπήρχε η, από πλευράς Ελλάδος, ψύχραιμη αντιμετώπιση, ενδεχόμενα να οδηγούσαν σε αναπόφευκτα ανεπιθύμητες, για λαούς που αγαπούν την ειρήνη, καταστάσεις στην περιοχή”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας .

 Από την πλευρά της, η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι η επίσκεψή της στην Κύπρο είναι ενδεικτική της ιδιαίτερης σχέσης που συνδέει τις δύο χώρες και της σημασίας που αποδίδει η Ελλάδα στο Κυπριακό. “Είναι όντως μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία», επεσήμανε και πρόσθεσε: «Η επίσκεψή μου τονίζει ότι οι δύο χώρες έχουν ενιαίο αρραγές διπλωματικό μέτωπο με γνώμονα πάντα το κοινό εθνικό συμφέρον και στηριζόμενες πάντοτε στο διεθνές δίκαιο. Ζήσαμε δύσκολες στιγμές, στις οποίες αναφερθήκατε και εσείς και κανείς δε μπορεί να μας εγγυηθεί ότι τελείωσαν. Η αποχώρηση του Ορουτς Ρέις είναι ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση, αλλά απομένει να αποδειχθεί αν ήταν μια κίνηση τακτικής ενδεχομένως με βραχυπρόθεσμη στόχευση ή είναι μια επιλογή που έχει ορίζοντα και συνέχεια”.

Είχε προηγηθεί πίσημη τελετή υποδοχής της κ. Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο Κύπρου, παρουσία του ΠτΔ Ν. Αναστασιάδη, του υπουργού Άμυνας Κύπρου Χ. Πετρίδη, του πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα Κ. Κενεβέζου και πολυμελών αντιπροσωπειών Κύπρου και Ελλάδας.

Διευρυμένες Συνομιλίες Ελλάδας-Κύπρου Stavros Ioannides/PIO

 

Μετά την απόδοση τιμών, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στον Ανδριάντα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄.

- - , , . -. // PoR- President of the Hellenic Republic- Plenary Talks Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, in the Plenary Talks of the official Delegations of Cyprus and Greece. Stavros Ioannides/PIO

 

Το πρόγραμμα της Προέδρου

Για τις 12:30 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου κ. Χρυσόστομο Β’, ενώ μετά από γεύμα προς τιμήν της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κατευθυνθεί προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Εκεί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη παρουσία μελών της αντιπροσωπείας και θα ακολουθήσει συνάντηση με τους Αρχηγούς Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, καθώς και εκπροσώπους συλλόγων.

Η πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης της κυρίας Σακελλαροπούλου στην Κύπρο θα ολοκληρωθεί με το επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν της ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός, στα Φυλακισμένα Μνήματα, στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ στη Μαλούντα, στις Πλάτρες, καθώς επίσης και στην Λεβέντειο Πινακοθήκη.

Την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, η κυρία Σακελλαροπούλου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου Στέλιο Ναθαναήλ και τους Δικαστές, ενώ στις 15:40 αναμένεται αναχώρησή της για την Αθήνα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα