Μπλόκο σε θέρετρο στη Μονή Τοπλού επιχειρούν οι Κρήτες

Kloster Moni Toplou bei Palekastro, Insel Kreta, Griechenland
Kloster Moni Toplou bei Palekastro, Insel Kreta, Griechenland © BILDAGENTUR HUBER

Προσέφυγαν στο Συμβουλιο της Επικρατείας κάνοντας λόγο για ζώνη προστασίας του διεθνούς δικτύου NATURA 2000

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν κάτοικοι της Κρήτης διεκδικώντας να μην υλοποιηθεί το σχέδιο για το θέρετρο σε έκταση στον Ίτανο του Νομού Λασιθίου.

Αν και το προεδρικό διάταγμα έχει ήδη κριθεί νόμιμο απο το ΣτΕ, η "Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού" και 140 κάτοικοι της Κρήτης προσέφυγαν σε αυτό προκειμένου να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο εγκρίθηκε  το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ) “Ίτανος Γαία” στη θέση χερσόνησος Σίδερο, στην περιοχή Ιτάνου, του Δήμου Σητείας της περιφέρειας Κρήτης και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου αυτού. Υποστηρίζουν, ότι η επίμαχη περιοχή στην οποία πρόκειται να υλοποιηθεί η τουριστική επένδυση, βρίσκεται σε ζώνη προστασίας του διεθνούς  δικτύου NATURA 2000 που δεν επιτρέπει παρόμοιες τουριστικές εγκαταστάσεις.

Παράλληλα, αναφέρουν ότι  η ΣΜΠΕ πλέον του ότι είναι πλημμελής,  έρχεται σε σύγκρουση τόσο με την Ελληνική νομοθεσία, όσο και με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (οδηγία 92/43/ΕΟΚ), αφού -μεταξύ των άλλων-   δεν προβλέπει μέτρα προστασίας και περιορισμούς για τη διαχείριση του ευαίσθητου περιβάλλοντος της επίμαχης περιοχής (NATURA 2000) στην οποία περιλαμβάνονται και φυσικοί οικότοποι.

Στην περιοχή, έκτασης 22.120,349 στρεμμάτων, αναμένεται η υλοποίηση τουριστικής επένδυσης η οποία προβλέπει τη δημιουργία 1.200   θέσεων εργασίας, την κατασκευή ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων, λιμενικά έργα,  εμπορικά καταστήματα, αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις, γήπεδα γκόλφ, κ.λπ., όπως επίσης ευελπιστεί στην αύξηση των αφίξεων τουριστών.

Αν και η περιοχή ανήκει  κατά κυριότητα στο κοινωφελές Εκκλησιαστικό Ίδρυμα Παναγία η Ακρωτηριανή που συστάθηκε από την Ιερά Μονή Τοπλού και την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και περιλαμβάνεται ο Όρμος του Βάι με το γνωστό φοινικόδασος και ο αρχαιολογικός χώρος της Ιτάνου.

SHARE:

24Media Network