Nέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο - Ποινικοποίηση των εγκωμίων για ναζισμό και Ολοκαύτωμα

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗ ΜΠΑΜΠΑΚΑΡ ΝΤΙΑΕ ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ (EUROKINISSI)
ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΠΩΛΗΤΗ ΜΠΑΜΠΑΚΑΡ ΝΤΙΑΕ ΣΤΟ ΘΗΣΕΙΟ (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Αυστηρότερο το νομικό πλαίσιο για ρατσιστικά εγκλήματα. Κατατέθηκε στη Βουλή. Πώς διαμορφώνονται οι ποινές

Βαριές ποινές για όσους διαπράττουν ρατσιστικά εγκλήματα προβλέπει το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που βρίσκεται καθ' οδόν προς τη Βουλή και θα τεθεί προς διαβούλευση το επόμενο διάστημα.

Το προηγούμενο προσχέδιο είχε προκαλέσει μεγάλη ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το νεότερο αποτελεί συμψηφισμό των προτάσεων όλων των κομμάτων και είναι σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Μεταξύ άλλων, ποινικοποιείται ο εγκωμιασμός του ναζισμού και το Ολοκαυτώματος, αλλά και άλλων γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί διεθνώς.

Αναλυτικά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χαράλαμπος Αθανασίου κατέθεσε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το νομοσχέδιο με το οποίο τροποποιείται ο ν. 927/1979 περί "κολασμού πράξεων ή ενεργειών αποσκοπουσών εις φυλετικάς διακρίσεις" και προσαρμόζεται στην απόφαση πλαίσιο 2008 της Ε.Ε για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του Ποινικού Κώδικα.

Στη συνεχεία θα διαβιβαστεί στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να προωθηθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Το εν λόγω νομοσχέδιο αποτελεί προϊόν -κατά το μεγαλύτερο μέρος- συγκερασμού των σχετικών προτάσεων που είχαν κατατεθεί στη Βουλή.

Τα σημαντικότερα σημεία του σχεδίου νόμου κατά των εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας είναι τα εξής:

1. Δημόσια υποκίνηση βίας ή μίσους

Με φυλάκιση τριών μηνών έως τριών ετών και χρηματική ποινή 5.000-20.000 € τιμωρείται όποιος προκαλεί, διεγείρει ή προτρέπει σε πράξεις ή ενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό και τη σωματική ακεραιότητα.

Το ίδιο τιμωρείται όποιος με πρόθεση και με τα παραπάνω μέσα παροτρύνει σε διάπραξη φθοράς ή βλάβης πραγμάτων που χρησιμοποιεί από τις εν λόγω ομάδες, κατά τρόπο που μπορεί να εκθέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη.

Αν οι παραπάνω πράξεις είχαν ως αποτέλεσμα την τέλεση εγκλήματος, επιβάλλεται ποινή τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή 15.000 – 30.000 €. Με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος συνιστά ή συμμετέχει σε οργάνωση ή ένωση προσώπων που επιδιώκει συστηματικά την τέλεση των ανωτέρω πράξεων.

2. Δημόσιος εγκωμιασμός, άρνηση ή εκμηδένιση εγκλημάτων

Επίσης, με τις ίδιες ποινές τιμωρείται και όποιος με πρόθεση δημόσια και με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. προφορικά, δια του Τύπου ή του διαδικτύου), εγκωμιάζει, επιδοκιμάζει, αρνείται κακόβουλα τη σημασία των εγκλημάτων γενοκτονίας ή κατά της ανθρωπότητας και των εγκλημάτων πολέμου, καθώς και του Ολοκαυτώματος και του ναζισμού, με τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος ή να ενέχει απειλητικό ή προσβλητικό χαρακτήρα κατά ομάδας προσώπων με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική καταγωγή και τον γενετήσιο προσανατολισμό.

* Η τέλεση των παραπάνω πράξεων από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο τιμωρείται με αυξημένη ποινή.

3. Ευθύνη νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων

Αν κάποια από τις παραπάνω αξιόποινες πράξεις τελέσθηκε προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου ή ενώσεως προσώπων από νόμιμο εκπρόσωπο ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο, ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να επιβάλει, με απόφασή του, σωρευτικά ή διαζευκτικά:

α) διοικητικό πρόστιμο 10.000 – 100.000 €,

β) αποκλεισμό από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, επιδοτήσεις, διαφημίσεις προμήθειες κ.α. για διάστημα 1-6 μηνών. Αν οι πράξεις αυτές έχουν τελεστεί σε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το ΕΣΡ.

4. Αυτεπάγγελτη δίωξη αδικημάτων ν. 927/1979

Οι πράξεις που περιγράφονται στο σχέδιο νόμο κατά των διακρίσεων καθώς και τα εγκλήματα που τελούνται συνεπεία αυτών, διώκονται αυτεπαγγέλτως. Ο παθών, κατά την υποβολή της έγκλησης, όπως και όταν παρίσταται ως πολιτικών ενάγων, δεν καταβάλλει το σχετικό παράβολο υπέρ του Δημοσίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέο αντιρατσιστικό νόμο φέρνει άμεσα η κυβέρνηση

SHARE:

24Media Network