Νίκος Ρωμανός: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον “Νίκο του Δεκέμβρη”

Νίκος Ρωμανός: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για τον “Νίκο του Δεκέμβρη”
Youtube (Ο πατέρας του Ν. Ρωμανού διδάσκει ήθος και πολιτική)

Ο Νίκος Ρωμανός σε ηλικία 15 ετών, είδε τον φίλο του να πέφτει νεκρός από σφαίρα αστυνομικού. Διαβάστε τα πέντε πράγματα για τον Νίκο Ρωμανό.

Εκτός φυλακής από την Πέμπτη 11 Ιουλίου ο Νίκος Ρωμανός. Μία είδηση που περιμέναμε να “σκάσει” από μέρα σε μέρα καθώς η απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης είχε γίνει γνωστή ήδη από τον Μάιο. Με αφορμή την απελευθέρωσή του, ας θυμηθούμε πέντε πράγματα για τον “Νίκο του Δεκέμβρη”.

1. Η φιλία του με τον Αλέξη Γρηγορόπουλο

Ήταν παιδιά, ήταν 15 ετών. Είχαν βγει για να γιορτάσουν την ονομαστική γιορτή του Ρωμανού, στις 6 του Δεκέμβρη το 2008, στα Εξάρχεια. Δεν ήταν πολύ αργά το βράδυ, όταν έμπλεξαν σε λεκτική διαμάχη με αστυνομικούς.

Ξαφνικά, έτσι απλά, χωρίς καμία προειδοποίηση, χωρίς ουσιαστική αφορμή, ούτε νιώθοντας κάποια απειλή, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας τράβηξε το υπηρεσιακό του περίστροφο και πυροβόλησε. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός στο δρόμο και μάρτυρας ήταν ο φίλος του Νίκος Ρωμανός. Δεν το πίστευε κανείς.

Η δολοφονία του Αλέξη όπως ήταν φυσικό στιγμάτισε τον Νίκο, κάτι που φάνηκε και στη μετέπειτα πορεία της ζωής του.

Οι ημέρες που ακολούθησαν τη δολοφονία που σόκαρε όλη την ελληνική κοινωνία και που δίχασε τη κοινή γνώμη, τη δολοφονία του 15χρονου Γρηγορόπουλου, θα μείνουν στην ιστορία.

Ο χαμός του Αλέξη ήταν το σύνθημα, ήταν το γεγονός που έκανε “το ποτήρι να ξεχειλίσει” και ώθησε εκατοντάδες κόσμου να κατεβούν στους δρόμους, να πουν “ως εδώ” και να διαμαρτυρηθούν. Σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις διοργανώθηκαν πορείες διαμαρτυρίας, οι οποίες συνήθως κατέληγαν σε επεισόδια και δεν άργησε να ανάψει το φυτίλι των άγριων επεισοδίων.

2. Η Σύλληψη

Την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου 2013, ο Νίκος Ρωμανός συνελήφθη μαζί με ακόμα τρία άτομα για απόπειρα ένοπλης ληστείας στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο Βελβεντό Κοζάνης. Κατηγορήθηκε για συμμετοχή στην οργάνωση “Πυρήνες της Φωτιάς”, κατηγορία για την οποία αθωώθηκε στο μέλλον.

Καρέ που μαρτυρούν τη βιαιότητα και τον ξυλοδαρμό που υπέστη από τους αστυνομικούς τη στιγμή της σύλληψής του έκαναν το γύρο του κόσμου. Η εικόνα του με το μελανιασμένο και παραμορφωμένο από το ξύλο μάτι, έμεινε χαραγμένο στις μνήμες όλων μας.

Ο Νίκος Ρωμανός μετά τη σύλληψή του Eurokinissi

3. Απεργία πείνας για εκπαιδευτική άδεια

Τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου του 2014 ο Ρωμανός από τις φυλακές του Κορυδαλλού προανήγγειλε μέσω επιστολής την απόφασή του να ξεκινήσει απεργία πείνας. Λόγος της διαμαρτυρίας ήταν το γεγονός ότι δεν ενέκριναν τις άδειες που απαιτούνταν προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα στην πανεπιστημιακή σχολή που είχε περάσει δίνοντας πανελλήνιες εξετάσεις μέσα από τη φυλακή. Η απεργία πείνας – που κατέληξε και σε απεργία δίψας- διήρκησε 31 ολόκληρες μέρες, κατά τις οποίες είχε στο πλευρό του χιλιάδες κόσμου (πραγματοποιούνταν πορείες και διαδηλώσεις ακόμα και στη Βαρκελώνη, στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις) που τον υποστήριζαν και από την οποία γλίτωσε “οριακά” έχοντας χάσει 17 κιλά.

Ο Ρωμανός δικαιώθηκε. Έπειτα από 31 ημέρες αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να του χορηγηθεί άδεια παρακολούθησης μαθημάτων – υποχρεωτικών για να πάρει πτυχίο-, με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι), μία απόφαση που προστέθηκε και καθιερώθηκε νομικά μέσω ενός εδαφίου που ανέφερε ότι:

α) Στους ίδιους σπουδαστές και φοιτητές (δηλαδή που είναι καταδικασμένοι ή υπόδικοι και δεν μπορούν να λάβουν άδεια) μπορεί να χορηγείται άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση χωρίς περιορισμένους όρους του δεύτερου εδαφίου παρ.3 του 282 του Ποινικού Κώδικα εφόσον έχουν παρακολουθήσει το 1/3 των μαθημάτων τους εξ αποστάσεως παρακολούθηση.

β) Η αίτηση άδειας φοίτησης με αυτές τις προϋποθέσεις δεν απορρίπτεται παρά μόνο με ειδική αιτιολογία”.

Μέσω αυτής της προσθήκης καθιερώθηκε κάτι αυτονόητο που όμως τόσα χρόνια ήταν απαγορευμένο για τους φυλακισμένους: Το δικαίωμα και η δυνατότητα στην εκπαίδευση και στη μόρφωση.

Eurokinissi

4. Μαύρος Δεκέμβρης

Σε κείμενό του, τον Νοέμβριο του 2015, ένα χρόνο μετά την μεγάλη απεργία πείνας, ο Νίκος Ρωμανός μίλησε για τη σχέση του με τον Γρηγορόπουλο και κάλεσε τον κόσμο να ξεσηκωθεί για να επαναληφθεί ο Δεκέμβρης του 2008, ο “Μαύρος Δεκέμβρης”.

Έτσι λοιπόν, σε κείμενό του με τίτλο “Ρέκβιεμ χωρίς επιστροφή” έγραφε μεταξύ άλλων για εκείνη τη μέρα που άλλαξε όλη τη του ζωή:

Χωρίς να το ξέρω το πλήρωμα του χρόνου είχε φτάσει για όλους μας, ήταν η στιγμή που θα άλλαζε τα πάντα. Μια σφαίρα στην καρδιά του Αλέξανδρου για να κλείσει ο κύκλος της παντοδυναμίας της κρατικής μηχανής. Μια κηλίδα από αίμα στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου για να ανοίξει ο κύκλος της εξέγερσης που έκανε συντρίμμια την έννομη τάξη και έσπειρε το χάος και την αναρχία σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.”

Αναφερόμενος στον Αλέξη: ” Στην μικρή μα περιπετειώδη ζωή του έζησε αυθεντικά, ήταν ένας νεαρός εξεγερμένος, ήταν ανυπότακτος και πεισματάρης, ήταν ένας άνθρωπος ειλικρινής με ευγενική ψυχή και ανιδιοτελή κίνητρα σε ότι και αν έκανε. Ήταν ένας άνθρωπος που ζούσε με ένταση τα πάθη του και τις απογοητεύσεις του.”

Κλείνοντας την επιστολή κάλεσε τον κόσμο να ξεσηκωθεί “για έναν “Μαύρο Δεκέμβρη” και να κατέβει στους δρόμους.

Για τον Αλέξη. Για τον Νίκο. Για όσους έχουν αδικηθεί από την κρατική εξουσία.

Με το σύνθημα “αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη”, κάθε Δεκέμβρη γεμίζουν οι δρόμοι όλων των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας.

Συγκέντρωση Eurokinissi

5. Αποφυλάκιση

Έχοντας εκτίσει την ποινή του και έξι χρόνια μετά τον εγκλεισμό του, ο Νίκος Ρωμανός στις 11 Ιουλίου του 2019 αφέθηκε ελεύθερος.

Η καλή διαγωγή, αλλά και το γεγονός ότι αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο, διαβάζοντας μέσα στις φυλακές , αναγνωρίστηκαν ως ελαφρυντικά από τον Άρειο Πάγο και συνέβαλαν στο να μειωθεί η ποινή στα έξι έτη.

Μάλιστα η αποφυλάκισή του προβλεπόταν να πραγματοποιηθεί νωρίτερα, ωστόσο τα διαδικαστικά ζητήματα σε συνδυασμό με το κλείσιμο των δικαστηρίων λόγω των ευρωεκλογών δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει τος διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι με την αναγνώριση του ελαφρυντικού, είχε ολοκληρώσει την ποινή του ήδη από τις αρχές του Ιουνίου”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα