Ο Έλληνας ‘most wanted’ φαντομάς Βασίλης Παλαιοκώστας

Ο Έλληνας ‘most wanted’ φαντομάς Βασίλης Παλαιοκώστας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ MOTIONTEAM

Κατάφερε στο πέρασμα των δεκαετιών να γίνει ο πιο καταζητούμενος κακοποιός στην Ελλάδα και από τους πλέον καταζητούμενους της Europol. Από «ρομπέν των φτωχών» στη συνεργασία με τους τρομοκράτες και την «βαπτισή» του στο αίμα με την επιστολή βόμβα στο γραφείο του Χρυσοχοΐδη που σκότωσε τον Βασιλάκη

Ο Βασίλης Παλαιοκώστας κατάφερε στο πέρασμα των δεκαετιών να γίνει ο πιο καταζητούμενος κακοποιός στην Ελλάδα και από τους πλέον καταζητούμενους της Europol. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια υπήρξε βιντεοληπτικό υλικό που δείχνει τον Παλαιοκώστα έναν άλλο άνθρωπο με προσθετική μαλλιών και λίφτινγκ που έχει αλλοιώσει κατά πολύ τα χαρακτηριστικά του προσώπου του όπως αυτά ήταν γνωστά.

Είναι ο άνθρωπος που ζει δεκαετίες στην παρανομία και κατάφερε να χτίσει έναν μύθο γύρω από το όνομά του με το παρατσούκλι ο «ρομπέν των φτωχών» αφού πολλές φορές μοίραζε αφειδώς χρήματα σε χωριανούς από τις λείες των ληστειών που έκανε με τον αδερφό του και τους συνεργούς του, που στην δεκαετία του 80΄ήταν οι Σαμαράς, Κερεμίδης και Μακρυγιάννης.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ--ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΑΔΑ-- EUROKINISSI

 

Αυτό το προσωπείο όμως το έχασε όταν πλέον οι επαφές του με τρομοκράτες όπως ο Νίκος Μαζιώτης και άλλοι έγιναν όλο και πιο συχνές μέχρι που άρχισαν τα αλισβερίσια, οι χάρες, οι ανταλλαγές οπλισμού ακόμα και οι «μεταγραφές» από την νεότερη συμμορία του στην τρομοκρατία, όπως ο Πετρακάκος και ο Δραβίλας και όταν πλέον έβαψε με αίμα τα χέρια του με την επιστολή βόμβα που εξερράγη στο γραφείο του τότε Υπουργού Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σκοτώνοντας τον υπασπιστή του, Γιώργο Βασιλάκη, τον Ιούνιο του 2010. Την ευθύνη της επίθεσης στο κτίριο της Κατεχάκη είχε αναλάβει οργάνωση με επιστολή που έφερε υπογραφή «Θανάσης Κλάρας»…, ενώ αργότερα τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια εντόπισαν παλαμικό του αποτύπωμα στον φάκελο και βγήκε προκήρυξη σε βάρος του, έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις για τις οποίες ήταν υπεύθυνος, ήταν η απαγωγή του επιχειρηματία Χαϊτογλου το 1995, η σύλληψη του το 1999 από δικό του λάθος όταν ενεπλάκη σε ένα τροχαίο, η απόδρασή του το 2006 μαζί με τον Αλκέτ Ριτζάι που γνώρισε στις φυλακές και με την βοήθεια του Δραβίλα που αυτοκτόνησε το 2015 κατά την έφοδο της Αντιτρομοκρατικής στο κρησφύγετο των ληστών του Διστόμου στη Μαγνησία, η απαγωγή του επιχειρηματία Μυλωνά το 2008, η σύλληψη του και η εκ νέου απόδρασή του το 2009 και έκτοτε παραμένει ελεύθερος.

 

Ο καταζητούμενος κακοποιός, εμπλέκεται και στην υπόθεση της αιματηρής καταδίωξης τον Φεβρουάριο του 2011 στην Χαιρώνεια, καθώς αποτυπώματα του βρέθηκαν στο αυτοκίνητο, μάρκας AUDI A 4, που εγκαταλείφθηκε. Ένας από τους δύο δράστες που επέβαιναν στο αυτοκίνητο άνοιξε πυρ με καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών που επιχείρησαν να τους σταματήσουν με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός αστυνομικού. Οι φωτογραφίες με τα αλλοιωμένα χαρακτηριστικά προσώπου του Παλαιοκώστα προέρχονται από κατάστημα επί της Εθνικής Οδού που είχε σταματήσει με αυτό το αυτοκίνητο για να πάρει καφέ.

Έκτοτε πολλές φορές έψαξε η Αστυνομία να τον εντοπίσει όχι μόνο εντός Ελλάδας αλλά και στην Βουλγαρία και τα Σκόπια που φήμες τον ήθελαν να έχει αποτραβηχτεί μαζί με την σύντροφό του και το παιδί τους…

Στα …«ίχνη» του λοιπόν πολλές φορές βρέθηκε η ΕΛ.ΑΣ. από τότε αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν κατάφερε ξανά να φτάσει τόσο κοντά του ώστε να τον συλλάβει.

Ωστόσο, άτομα του περιβάλλοντός του, παλιοί του συνεργοί και πρωτοπαλίκαρα στελέχωσαν τους «ληστές του Διστόμου» και άτομο που φέρεται να είχε σχέσεις με έναν από τους «ληστές του Διστόμου» και δικό του παλιό πρωτοπαλίκαρο φαίνεται να είχε κάποιο βαθμό εμπλοκής στο τελευταίο κρησφύγετο της Πόλλα Ρούπα… ίσως στο κομμάτι της εύρεσης οπλισμού.

Σε γενικές γραμμές, γιατί σε ειδικές είναι τόσο μεγάλος ο παράνομος βίος του Βασίλη Παλαιοκώστα και των συγκοινωνούντων δοχείων γύρω από αυτόν, που θα χρειάζονται άπειρες σελίδες για να περιγράψουν, είναι ένας κακοποιός μέσα σε όλα, με όλα τα χαρακτηριστικά που έχει ένας «φαντομάς».

Δηλαδή, την ικανότητα, να διαφεύγει της σύλληψης, την ικανότητα να δραπετεύει και μάλιστα θεαματικά και την ικανότητα να «κινεί τα νήματα» μέσα, έξω από τις φυλακές, εντός της χώρας και εκτός αυτής λόγω του τεράστιου δικτύου επαφών των παρανόμων γύρω από αυτόν τόσο στον κόσμο των ποινικών όσο και στον κόσμο της τρομοκρατίας. Για πόσο καιρό θα παραμένει άφαντος αυτό μένει να το δείξει η ιστορία και αν είναι κοντά του για μία ακόμη φορά οι Αρχές ή απλά μακριά του…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα