Ο πόλεμος των 11 ημερών για το γάλα. Πώς η ΕΕ απειλεί με διάλυση την ελληνική κτηνοτροφία

Κάτοικοι της Αθήνας αγοράζουν γάλα από τον αυτόματο πωλητή φρέσκου γάλακτος στην Αθήνα την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015. Ο αυτόματος πωλητής άνοιξε στη γωνία Πατησίων και Τροίας από Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων της Βοιωτίας με το όνομα "Πιες γάλα". Οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν από εκεί 24 ώρες το 24ωρο φρέσκο γάλα προς 50 λεπτά το μισό λίτρο και προς 1 ευρώ το ένα λίτρο.
(EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ)
Κάτοικοι της Αθήνας αγοράζουν γάλα από τον αυτόματο πωλητή φρέσκου γάλακτος στην Αθήνα την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015. Ο αυτόματος πωλητής άνοιξε στη γωνία Πατησίων και Τροίας από Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων της Βοιωτίας με το όνομα "Πιες γάλα". Οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν από εκεί 24 ώρες το 24ωρο φρέσκο γάλα προς 50 λεπτά το μισό λίτρο και προς 1 ευρώ το ένα λίτρο. (EUROKINISSI/ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) EUROKINISSI

Οι Βρυξέλλες απελευθερώνουν την αγορά γάλακτος στην Ευρώπη και πιέζουν την Ελλάδα να αλλάξει τους όρους στην πώλησή του, ώστε να μπορεί να εισάγεται γάλα ελεύθερα από άλλες χώρες, απειλώντας τη βιωσιμότητα των Ελλήνων κτηνοτρόφων

Πόλεμο στην αγορά γάλακτος θα πυροδοτήσει η υπουργική απόφαση για την πλήρη απελευθέρωση της διάρκειας ζωής του γάλακτος. Πλέον θα μπορεί να παραμένει στο ράφι έως και 11 ημέρες. Το μέτρο αναμένεται να πλήξει την εγχώρια παραγωγή, καθώς θα ανοίξει τις πόρτες για αθρόες εισαγωγές από Γερμανία και Ολλανδία.

Τα πάνω κάτω στην εγχώρια αγορά γάλακτος φέρνει υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες και απελευθερώνει τη διάρκεια ζωής του.

Συγκεκριμένα, καταργείται το επταήμερο της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος και πλέον το «φρέσκο» γάλα θα μπορεί να παραμένει στα ράφια έως και 11 ημέρες, εξέλιξη που δικαίως πυροδοτεί φόβους για έκρηξη εισαγωγών θέτοντας σε κίνδυνο τον διαρκώς συρρικνούμενο εγχώριο κλάδο της αγελαδοτροφίας.

Οι δανειστές άκαμπτοι σε ένα ακόμη θέμα

Φαίνεται πως η διαπραγμάτευση είναι απλά σχήμα λόγου, αφού σε ένα ακόμη θέμα οι δανειστές είναι άτεγκτοι και ζητούν τον καθορισμό της διάρκειας λήξης να γίνεται από τον παρασκευαστή, με αποτέλεσμα το γάλα να μπορεί να αντέξει στα ράφια έως και 11 ημέρες.

Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι αναφέρουν πως μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει την καταστροφή της αγελαδοτροφίας. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος δηλώνει στο Έθνος: "Οι καταναλωτές θα δυσκολεύονται να κατανοήσουν ποιο γάλα είναι φρέσκο και ποιο όχι, αφού όλα θα λέγονται παστεριωμένα. Με το μέχρι τώρα θεσμικό πλαίσιο φρέσκο γάλα θεωρούνταν αυτό που παστεριώνεται στους 71.6 βαθμούς για 15'' δευτερόλεπτα. [...] Οι παρασκευαστές θα μπορούν τώρα να εισάγουν γάλα από οπουδήποτε, με ημερομηνίες ζωής που θα ορίζουν μόνοι τους αποπροσανατολίζοντας - όχι τυχαία - τους καταναλωτές".

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους ζητούν να συμπεριληφθεί ο όρος φρέσκο στο παστεριωμένο γάλα με διάρκεια ζωής ως επτά ημέρες, αλλά και να αναγράφεται η χώρα προέλευσης. Η ρύθμιση έρχεται σε λίγους μήνες μετά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς γάλακτος στην ΕΕ, που καταργεί τις ποσοστώσεις και έτσι πιέζει ασφυκτικά τις εγχώριες γαλακτοπαραγωγικές μονάδες.

Πηγή: Έθνος

SHARE:

24Media Network