Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων 'ξαναχτυπά' και μιλά για παραπληροφόρηση

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων 'ξαναχτυπά' και μιλά για παραπληροφόρηση

Καμία θέση απέναντι στην επιστροφή του υπομνήματος από τον Κώστα Γαβρόγλου και τα σχόλια ΟΙΕΛΕ περί "Μπανανίας" και ιδιωτικά σχολεία συνώνυμα των "πάρκινγκ μαθητών", δεν παίρνει ο ΣΙΣ, μετά τον σάλο για το "μπλόκο" εγγραφών ΑμΕΑ σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Τι αναφέρει η νέα ανακοίνωσή του

Της Μίκας Κοντορούση 

Για «παραπληροφόρηση» της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) κάνει λόγο ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων, απαντώντας σε ανακοίνωση της συνομοσπονδίας, με την οποία η τελευταία επετίθετο στον ΣΙΣ για το θέμα της εγγραφής ΑμεΑ στα ιδιωτικά σχολεία.

Ο ΣΙΣ αναφέρει ότι η αντίδραση της ΕΣΑμεΑ είναι «προϊόν παραπληροφόρησης ή και άγνοιας βασικών δεδομένων» και διευκρινίζει τα εξής:

- Ότι όλα τα ιδιωτικά σχολεία αδειοδοτούνται με την προϋπόθεση της προσβασιμότητας και των υποδομών ΑμΕΑ από το 2013 και μετά. «Από μόνο του αυτό αποδεικνύει, ότι όταν κατασκευάζουμε τις υποδομές μας, τις κατασκευάζουμε για όλους. Όχι επειδή μας υποχρεώνει το κράτος, αλλά επειδή εμείς το θέλουμε και το θεωρούμε σωστό και αυτονόητο», σχολιάζει ο ΣΙΣ.

- Ότι «η προσήλωση των ιδιωτικών σχολείων στην άρση κάθε κοινωνικού αποκλεισμού είναι δεδομένη από την πολύχρονη και πολύπλευρη δράση τους» και το ότι «"επίδειξη ανθρωπισμού" δεν κάνουν οι κυβερνώντες με νομοθετήματα κενά νοήματος. Διότι την ίδια στιγμή που σκανδαλωδώς κόβονται τα κονδύλια για την Ειδική Αγωγή και χιλιάδες παιδιά μένουν χωρίς στήριξη, το υπουργείο επέλεξε να κάνει μια κίνηση εντυπωσιασμού, νομοθετώντας το αυτονόητο», καθώς η ρύθμιση του νομοσχεδίου ουσιαστικά «πάντα ίσχυε».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΣΑμεΑ παρασύρθηκε σε αυτή την ανακοίνωση από την επίθεση που εξαπέλυσε στη Βουλή χθες βράδυ ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου, ο οποίος εγκλωβισμένος στην κριτική που του γίνεται για την καταστροφική πολιτική στην εκπαίδευση και κυρίως στην τριτοβάθμια με την περαιτέρω αποδόμηση του νόμου Διαμαντοπούλου, επέλεξε να κλείσει την τοποθέτησή του, λειτουργώντας για άλλη μια φορά διχαστικά και παρελκυστικά, καταφερόμενος εναντίον των ιδιωτικών σχολείων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΙΣ.

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 ο πρόεδρος συνδέσμου ιδρυτών ελληνικών ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Χαράλαμπος Κυραϊλιδης είπε ότι τα ιδιωτικά σχολεία δέχονται άτομα με ειδικές ανάγκες. Σημείωσε όμως ότι θα συνεχίσει να μην δέχονται παιδιά με έντονη μαθησιακή δυσκολία.

To χρονικό της υπόθεσης που μάς αφορά όλους

Πόλεμος ξέσπασε νωρίτερα - που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί - μεταξύ υπουργείου Παιδείας και Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων που συμπαρέσυρε την Ε.Σ.Α.μεΑ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας γύρω από την ευαίσθητη κοινωνική κατηγορία των μαθητών με ειδικές ανάγκες.

Αφορμή στάθηκε, ο χαρακτηρισμός του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων ως νομοθέτημα σοβιετικού τύπου, ειδική διάταξη στο Σχέδιο Νόμου για την Ανώτατη εκπαίδευση βάσει της οποίας, ρυθμίζονται για πρώτη φορά στα χρονικά οι εγγραφές ΑμΕΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και σύμφωνα με την οποία "μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες δύνανται να εγγράφονται και να φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία, ενώ θα απαγορεύεται ρητά πλέον η άρνηση εγγραφής μαθητών εξαιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους".

"Τέλος στην ασυδοσία. Πλέον ανοίγει ο δρόμος για πειθαρχικές διαδικασίες ενάντια σε όσους ιδιοκτήτες σχολείων μπλοκάρουν  ΑμΕΑ από τις σχολικές αίθουσες", ήταν η άμεση απάντηση του υπουργείου παιδείας στο News 24/7 για το νέο νομοθετικό δίχτυ προστασίας, ενώ διευκρίνισε ότι η διάταξη "είναι αποτέλεσμα καταγγελιών και δεν μπήκε στο νομοσχέδιο αυθαίρετα". "Εμείς προσπαθούμε να είμαστε σωστοί, αλλά κάποιοι πρέπει να είναι υποχρεωτικά σωστοί", τόνισαν πηγές του υπουργείου, με τον υπουργό να επιστρέφει το υπόμνημα στον σύνδεσμο ως "υπηρεσιακώς απαράδεκτο".

Αμέτοχοι δεν έμειναν Ε.Σ.Α.μεΑ. και ΟΙΕΛΕ, με την πρώτη να υποστηρίζει στο News 24/7 ότι "η εγγραφή ατόμων με αναπηρία σε ιδιωτικά σχολεία δεν είναι ανθρωπιστική επιλογή, αλλά δικαίωμα" και την ΟΙΕΛΕ να κατηγορεί τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Σχολείων για "ακραία αντικοινωνική συμπεριφορά, η οποία δεν έχει μόνο ευτελή οικονομικά κίνητρα, αλλά φθάνει σε όρια κοινωνικού ρατσισμού".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα ιδιωτικά σχολεία δεν θέλουν ΑμεΑ στο προαύλιό τους

SHARE:

24Media Network