Οι απειλές για κυρώσεις έφεραν λύση στα σκουπίδια

Οι απειλές για κυρώσεις έφεραν λύση στα σκουπίδια

Έξοδος από το οξύ πρόβλημα με τα απορρίμματα σε Μεσσηνία και Κορινθία διαφαίνεται ύστερα από συσκέψεις στο ΥΠΕΚΑ

Το άμεσο κλείσιμο και η ταχεία αποκατάσταση όσων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) έχουν απομείνει σε Κορινθία και Μεσσηνία συμφωνήθηκε κατά τη διάρκεια δύο διαδοχικών συσκέψεων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), με δεδομένο το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών κυρώσεων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις αρχές του Δεκεμβρίου. Συζητήθηκαν, μάλιστα, οι προϋποθέσεις γι' αυτό και οι δέουσες ενέργειες και δεσμεύσεις όλων.

Επιπλέον, επαναβεβαιώθηκε από πλευράς ΥΠΕΚΑ η πολιτική βούληση για οριστική επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των αποβλήτων στη χώρα μας με την υλοποίηση όλων των προγραμματιζόμενων έργων και την προώθηση λύσεων σύγχρονης διαχείρισης των αποβλήτων, περιβαλλοντικά ασφαλών και ορθολογικών.

Στις συσκέψεις, που διεξήχθηκαν σε κλίμα εποικοδομητικού διαλόγου, συμφωνήθηκε να παύσει άμεσα από πλευράς δήμων η λειτουργία όσων παράνομων χωματερών έχουν απομείνει στους δύο νομούς και να εξευρεθούν εναλλακτικές δυνατότητες ελαχιστοποίησης ή αποτροπής του ημερήσιου προστίμου.

Συμφωνήθηκε, επίσης, η επεξεργασία και η υλοποίηση από πλευράς δήμων προγράμματος προσωρινών μεταβατικών λύσεων διαχείρισης μέχρι την υλοποίηση των έργων που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός.

Εκ μέρους του υπουργείου ανακοινώθηκε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που φέρει την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, θα υποστηριχθεί από το ΥΠΕΚΑ στην υλοποίηση των δράσεων και στην κατασκευή των απαιτούμενων έργων, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά και διοικητικά εργαλεία και μηχανισμούς.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι οικονομικές κυρώσεις θα απομειώνονται κάθε φορά που παύει η λειτουργία ενός ενεργού ΧΑΔΑ ή ξεκινά η αποκατάστασή του. Εχει συνεπώς τεράστια σημασία έως την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου να παύσει η λειτουργία των ενεργών ΧΑΔΑ και να έχουν δημοπρατηθεί τα έργα αποκατάστασης στο σύνολο των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου.

Το έργο της αποκατάστασης όλων των ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου υλοποιείται και αποτελεί ευθύνη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και για το σκοπό αυτό έχουν διατεθεί πάνω από 30 εκατ. ευρώ από το ΥΠΕΚΑ, ενώ όπως σημειώνεται, η δημοπράτησή του πριν από την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου είναι προϋπόθεση αντίκρουσής της.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν η γενική γραμματέας ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Δημήτρης Καλογερόπουλος, οι δήμαρχοι Καλαμάτας και Πρόεδρος της ΠΕΔ, Π. Νίκας, Πύλου-Νέστορος Δ. Καφαντάρης, Μεσσήνης Ε. Αναστασόπουλος, Τριφυλλίας Π. Κατσίβελας, Οιχαλίας Α. Σταθόπουλος, Δυτ. Μάνης Ι. Μαραμπέας. Επίσης, οι δήμαρχοι Κορινθίων Α. Πνευματικός, Λουτρακίου Γ. Γκιώνης, Βέλου-Βόχας Α. Παπακυριάκος, Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης Η.Ανδρικόπουλος, Σικυωνίων Σ. Σταματόπουλος.

Σημειώνεται, τέλος, ότι από τις περίπου 3.000 παράνομες χωματερές του 2005, χρονιά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία τους έχει πλήρως αποκατασταθεί και απομένουν 69 ενεργοί ΧΑΔΑ στο σύνολο της χώρας, ενώ μόνο τον τελευταίο χρόνο πάνω από 300 έργα αποκατάστασης έχουν δρομολογηθεί, ολοκληρωθεί ή υλοποιούνται. Ήδη, με πρόσφατες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, ο αριθμός αυτός έχει απομειωθεί.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

SHARE:

24Media Network