Οι απολογίες για την υπόθεση 'πυραμίδας'

Οι απολογίες για την υπόθεση 'πυραμίδας'

Τί υποστήριξαν ενώπιον της τακτικής ανακρίτριας οι δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης "πυραμίδας" με στόχο την εξαπάτηση επενδυτών, πριν αποφασιστεί η προφυλάκισή τους

Ούτε στο κατά πόσο αποζημιώθηκαν οι επενδυτές ή όχι, δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, που έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι μετά τις απολογίες τους, για την υπόθεση της "πυραμίδας".

Σύμφωνα με τις προφορικές απολογίες τους, οι δύο άνδρες που αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, υποστηρίζουν τελείως διαφορετικά πράγματα, με τον επιχειρηματία Ι.Λ. να κάνει λόγο για "καλοστημένη πυραμίδα" και τον χρηματιστή Γ. Δ. να υποστηρίζει ότι βρέθηκε εμπλεκόμενος ύστερα από το "θέατρο ενός καλά ενορχηστρωμένου από την αρχή σχεδίου". Και οι δύο κατηγορούμενοι πάντως επικαλούνται τη συμμετοχή του επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη στην υπόθεση ως ένας εκ των δεκάδων επενδυτών στο υπό διερεύνηση σχήμα.

Συγκεκριμένα, ο κατηγορούμενος χρηματιστής καταθέτει: "Δεν γνωρίζω που βρίσκονται τα χρήματα που καταβλήθηκαν προς επένδυση από τους επενδυτές. Γεγονός είναι ότι λείπουν, αλλά γνωρίζω ότι δεν βρίσκονται σε δικούς μου λογαριασμούς".

Η δικαστική λειτουργός επέμεινε στο ζήτημα γύρω από τις μεταφορές των χρημάτων από λογαριασμό της εταιρίας σε προσωπικούς λογαριασμούς του ίδιου και της συζύγου του, με αποτέλεσμα εκείνος να απαντήσει: "έγιναν εν γνώσει και με τη συναίνεση των επενδυτών, προκειμένου να μην δεσμευτούν κι αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα και να μπορέσουν κάποιοι επενδυτές να τα εξαργυρώσουν σε περίπτωση ανάγκης στη διάρκεια του εξαμηνου παγώματος των τραπεζικών λογαριασμών (σ.σ. είχε δοθεί σχετική εντολή από το ΣΔΟΕ). Ανέλαβα δε εγώ και η σύζυγός μου και οι λοιποί συγκλατηγορούμενοι μου τα χρήματα το 2011, όταν πια είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο και είχαν αποζημιωθεί όλοι οι επενδυτές και ήξερε ο καθένας τί είχε, οπότε τα χρήματα αυτά ήταν δικά μας και για αυτό τα αναλάβαμε".

Γ.Δ.: "Αδιάβλητο σχήμα"

Απαντώντας στις ερωτήσεις της 10ης τακτικής ανακρίτριας, που χειρίζεται την υπόθεση, ο χρηματιστής Γ. Δ. υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι από το Φλεβάρη του 2011 δημιούργησε οργανισμό συλλογικών επενδύσεων σαν hedge fund: "Για μένα ήταν ένα αδιάβλητο σχήμα, ωστόσο ο Ι.Λ. εξέφρασε αντιρρήσεις αρχικά για την πολυπλοκότητα της δομής, την οποία οι Ουκρανοί επενδυτές δεν θα δέχονταν, αφετέρου για το ότι οι ελβετικές τράπεζες θα έλεγχαν την προέλευση των χρημάτων προς επένδυση".

Προσθέτει στη συνέχεια, ότι το Μαρτιο του 2012 "συναντήθηκα με το Βίκτωρα Ρέστη και εκεί άρχισε η επανεκκίνηση της PK Consultans USA INC. Συγκεκριμένα ζήτησα από το Ρέστη να μου ανοίξει ένα λογαριασμό στην τράπεζα συμφερόντων του FIB στην Φρανκούρτη Γερμανίας και μάλιστα εντυπωσιάστηκα με την ευκολία που το πέτυχε. Με το Β. Ρέστη στη συνέχεια συνεργαστήκαμε, ήτοι αυτός πραγματοποίησε επενδύσεις στην εταιρία. Κι εγώ αντίστοιχα αγόρασα ποσοστό 2% των μετοχών στην τράπεζα FIB. Ο λόγος που το αγόρασα ήταν διότι είχαμε συζητήσει και από κοινού σκεφτόμασταν να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητές μου στο trading επί των συναλλαγματικών ισοτιμιών,

δημιουργώντας έτσι ένα επενδυτικό προϊόν, το οποίο να μπορεί να διατίθεται με άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Γερμανίας σε πελάτες της τράπεζας του κ. Ρέστη ή άλλους επίδοξους επενδυτές".

Όπως αναφέρει, ο συγκατηγορούμενός του "από τότε και μετά άλλαξε στάση απέναντί μου, έγινε αψύς και πολλές φορές εριστικός εκφράζοντας το παράπονό του δια αυτής της συμπεριφοράς ότι δεν τον είχε συμπεριλάβει στη μετοχική σύνθεση του fund που επρόκειτο να ιδρυθεί, παρά τη στήριξή του όλα αυτά τα χρόνια προς εμένα, συγκεκριμένα δε έλεγε ότι δεν είναι ένας απλός πελαταγωγός και ότι είχε αξία σαν άνθρωπος και ήθελε να αναγνωριστεί εμπράκτως αυτή η προσφορά". Όσο για mail που

εμφανίζονται ότι εστάλησαν το Μάιο του 2015, την περίοδο που είχε αποφασιστεί η αναστολή λειτουργίας των επενδυτικών δομών, τα χαρακτηρίζει "θέατρο ενός καλά ενορχηστρωμένου από την αρχή σχεδίου.

Ανακρίτρια: Ποιά είναι η προέλευση των χρηματικών ποσών δια των οποίων το 2009 η εταιρία PK Consultans USA INC συμφερόντων σου, αποζημίωσε τους λοιπούς επενδυτές;

Κατηγορούμενος: Η προέλευση των χρηματικών ποσών που δόθηκαν σε όλους τους επενδυτές που ήθελαν να αποχωρήσουν, Έλληνες και ξένους, ήταν τα κεφάλαιά τους και τα πραγματικά τους κέρδη. Συγκεκριμένα αποζημίωσα όλους τους Έλληνες επενδυτές καθώς και όσους ξένους ήθελαν να αποχωρήσουν διότι υπήρχαν και κάποιοι ξένεοι επενδυτές που επανεπένδυσαν τα χρήματά τους.

Κατά την απολογία του, ο Γ.Δ. επεσήμανε ότι ο συγκατηγορούμενός τους είχε επενδύσει το 2009 ποσό ύψους 300.000 δολαρίων. "Η σχέση μας εξελίχθηκε πάρα πολύ γρήγορα σε στενότερη συνεργασία αλλά και σε στενότερη φιλική σχέση και μάλιστα 1,5 μήνα μετά την κατάθεση του πρώτου ποσού μου ζήτησε να κατέβω στο Ρέθυμνο να τον συναντήσω, όπου εκεί μου σύστησε το V.A., που ήταν γιατρός και ενδιαφέρθηκε κι αυτός να επενδύσει περί το 1 εκατ. δολάρια" δήλωσε.

Τέλος, για το γεγονός ότι εμφανίζεται να συνέχισε τις επενδύσεις μετά την αναστολή λειτουργίας των επενδυτικών δομών, αναφέρει: "Συνέχισα με την Richcroft Experts LLP με δύο τρεις στενούς μου φίλους, οι οποίοι συνέχιζαν να με εμπιστεύονται, μεταξύ αυτών και ο Βίκτωρας Ρέστης, με τον οποίο ξεκινήσαμε να συνεργαζόμαστε τέλη Ιουλίου του 2015 με την εξής λογική: Με το Ρέστη συνεργαζόμασταν κατά τα έτη 2012 -2013 και είχε και αυτός και η μητέρα του πάρει τα χρήματά τους πίσω 4-5 φορές, το ίδιο και η αδελφή του Κάτια Ρέστη. Όταν ξέσπασε όλο αυτό, τέλη Μαΐου 2015, λογικό ήταν να κλονιστεί και προφανώς να με δοκιμάσει. Μου είπε: "επειδή σε πιστεύω και μου λες ότι είσαι καθαρός, εγώ θα βάλω χρήματα προς επένδυση στο δικό μου όνομα και αν δω κέρδος σημαίνει ότι είσαι καθαρός και όλα τα έχουν κάνει άλλοι". Μάλιστα, μου είπε ότι αν όντως είχε κέρδος θα μου σύστηνε και άλλους επενδυτές Άραβες μέσω ενός νέου fund που θα συστήναμε".

Ι.Λ.: "δεν επενδύθηκαν ποτέ τα χρήματα"

Λίγες ημέρες νωρίτερα, κατά τη δική του απολογία, ο επιχειρηματίας Ι.Λ. αναφέρθηκε σε μία ιδιαίτερη συζήτηση που είχε με τη σύζυγο του Γ.Δ. και επίσης κατηγορούμενη. Όπως εξήγησε, του είπε ότι "έπρεπε να τους εμπιστευτεί διότι ήταν άνθρωποι οικογενειάρχες και τίμιοι επιχειρηματίες και μάλιστα αυτό που με συγκλόνισε και με επηρέασε στην πορεία ήταν ότι μου είπε ότι προστάτιδα της οικογένεια της ήταν η Αγία Μαρίνα, εγώ δε ως θρησκευόμενο άτομο και έχοντας μεγαλώσει σε χωριό του Ρεθύμνου, όπου προστάτιδα ήταν η Αγία Μαρίνα και πίστευα πολύ".

Ανακρίτρια: Γνωρίζεις αν εν τέλει , από το 2009 έως το Μάιο του 2015, οπότε επήλθε αναστολή λειτουργίας των επενδυτικών δομών, επενδύθηκαν

στην ουσία τα χρήματα που κατέβαλαν οι επενδυτές ή αν απλώς ανακυκλώθηκαν μέσβ των funds;

Κατηγορούμενος: Είμαι κάθετος ότι δεν επενδύθηκαν ποτέ τα χρήματα.

Ήταν μια καλοστημένη πυραμίδα. Από την έρευνα που έχουν κάνει οι αγγλικές και ουκρανικές αρχές και τους δικούς μου εξειδικευμένους ανθρώπους στον συγκεκριμένο τομέα αποδεικνύεται ότι η ομάδα ΔΑΣΚΑΛΕΑ τουλάχιστον από το 2009 μέχρι και την αναστολή λειτουργίας των δομών δεν επένδυσε ούτε ένα cent.

Ανακρίτρια: Γνωρίζεις που βρίσκονται τα χρήματα που καταβλήθηκαν προς επένδυση από τους επενδυτές, αν διασώζονται ή έχουν αναλωθεί;

Κατηγορούμενος: Μόνο από το 2009 και μετά μπορώ να γνωρίζω και θα σας πω λεπτομερώς, όσα δε σας λέω προκύπτουν από έγγραφα που έχω ήδη προσκομίσει. Κατά τη χρονική περίοδο από το 2009 έως τον Αύγουστο του 2010 καταβλήθηκαν προς επένδυση χοντρικά στην PK CΟNSULTANS USA INC, συμπεριλαμβανομένων και των δικών μου χρημάτων, περί τα 60.000.000 δολάρια εκ των οποίων τα 35.000.000 δολάρια ήταν κατατεθειμένα σε λογαριασμούς της PK CΟNSULTANS USA INC, στην τράπεζα Eurobank στην Ελλάδα, τα οποία και εν τέλει δεσμεύτηκαν και με τα οποία αποζημιώθηκαν τότε επενδυτές, τα δε υπόλοιπα 25.000.000 δολάρια ήταν κατατεθειμένα σε trading account στην IKO GLOBAL MARKETS INC και στη GFT. Τα 25.000.000 δολάρια που δεν μπορούσαν να δεσμευθούν μεταφέρθηκαν σε προσωπικούς λογαριασμούς του ΔΑΣΚΑΛΕΑ, της συζύγου του και δύο ακόμα κατηγορουμένων που ανοίχθηκαν στην ουκρανική τράπεζα Integral. Όπως προκύπτει από την άρση τραπεζικού απορρήτου που διατάχθηκε από τις αρμόδιες ουκρανικές αρχές τα ποσά αυτά που κατατέθηκαν στους επιμέρους λογαριασμούς τα ανέλαβαν οι ίδιοι ως άνω κατηγορούμενοι είτε με μετρητά είτε με εμβάσματα σε άλλους λογαριασμούς τους. Τα σχετικά παραστατικά της κίνησης αυτών των λογαριασμών ετοιμαζόμουν να προσκομίσω στους αρμόδιους αστυνομικούς, ωστόσο, δεν πρόλαβα εξαιτίας του ότι συνελήφθη και αυτά ήδη έχουν κατασχεθεί και θα αποσταλούν σε εσάς τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, από την κίνηση των λογαριασμών φαίνεται ότι σε συγκεκριμένες μέρες σήκωσαν ημερησίως μέχρι και 2.000.000 δολάρια, ενώ τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ο Γ.Δ. "έβρισκε αφορμές να επισκέπτεται συχνά το Κίεβο, ταξιδεύοντας πάντα με προσωπικό συνολικά πέντε ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας, προφανώς για να φυγαδεύει με ασφάλεια τα χρήματα που σήκωνε από την τράπεζα".

Όσο για την τύχη των χρημάτων, υποστηρίζει πως δεν γνωρίζει ποια είναι:

"Έχω κάνει τα αδύνατα δυνατά να μάθω και μέσω ιδιωτικών ερευνητών, έκανα καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του Μπελίζ για να του αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας, αλλά μετά λύπης μου διαπίστωσα ότι μέχρι το Φθινόπωρο του 2015 συνεχίζει να λαμβάνει χρήματα δήθεν προς επένδυση και θεωρώ ότι το κάνει μέχρι σήμερα μέσψ νέων επενδυντικών δομών, ένας δε από τους επενδυτές που συνέχισε μέχρι τέλη Μαϊου του 2015 να καταβάλει χρήματα ήταν ο Ρέστης, ο οποίος μάλιστα επρόκειτο να φέρει κάποιον Άραβα επενδυτή με κεφάλαιο περί τα 200.000.000 δολάρια πράγμα που αν συνέβαινε δε θα αποκαλυπτόταν ποτέ όλη η απάτη του".

Ελεύθερη η δικηγόρος Κύπρου

Την ίδια ώρα, σήμερα απολογήθηκε, αφού προσήλθε αυτοβούλως στη Δικαιοσύνη, η δικηγόρος Κύπρου, που καταζητείτο για την υπόθεση μετά το ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί. Η κατηγορούμενοι αφέθηκε τελικά ελεύθερη με τον όρο της καταβολής εγγύησης, ύψους 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώπιον της 10ης τακτικής ανακρίτριας, υποστήριξε πως δεν είχε καμία γνώση για απάτες που τυχόν τέλεσαν συγκατηγορούμενοί της. "Αμέσως μόλις πληροφορήθηκα την έκδοση του εντάλματος ήρθα στην Ελλάδα διότι δεν έχω να κρύψω τίποτα. Ο ρόλος μου ήταν η παροχή διοικητικής υποστήριξης στα funds στο πλαίσιο της επαγγελματικής μου δραστηριότητας. Δεν τα εκπροσωπούσα, δεν τα διαχειριζόμουν ούτε και τους λογαριασμούς επενδυτών" φέρεται να είπε και στράφηκε κατά του χρηματιστή Γ. Δ.: "Είχε παραπλανήσει και εμένα με ψευδείς βεβαιώσεις που μου έστελνε για τις επενδύσεις των χρημάτων και τα κέρδη. Το Μάιο του 2015 κατάλαβα ότι χρήματα δεν υπήρχαν. Αμέσως διέκοψα τη συνεργασία μου μαζί του και κατήγγειλα όσα ήξερα στις αρχές της Κύπρου, της Μ.Βρετανίας και της Ελλάδας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ομολόγησε στον 'αέρα' ότι εξαπατούσε επενδυτές

Υπόθεση πυραμίδας: Στη φυλακή και δεύτερος

SHARE:

24Media Network