Οι Έλληνες άφησαν τ’ αντισηπτικά και έπιασαν ποπ κορν και πασατέμπο

Οι Έλληνες άφησαν τ’ αντισηπτικά και έπιασαν ποπ κορν και πασατέμπο
Κατάστημα ξηρών καρπών στη Βαρβάκειο Eurokinissi

Πόσο αυξήθηκε η ζήτηση για τους ξηρούς καρπούς και ποια τα διατροφικά οφέλη της ένταξής τους σε μια ισορροπημένη καθημερινή διατροφή, εντός ή εκτός καραντίνας.

Η υποχρεωτική, μα αναγκαία, συνθήκη του εγκλεισμού στο σπίτι εξαιτίας της εξάπλωσης του κορονοϊού μετάβαλε τις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν τον τελευταίο μήνα. Ένας κλάδος με τεράστια αύξηση πωλήσεων, μια αύξηση που αγγίζει το 100% από τα μέσα Μαρτίου, είναι προσώρας οι ξηροί καρποί.

Η αύξηση κατανάλωσης σε ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, καλαμπόκι αυτή την περίοδο του ‘Μένουμε σπίτι’ ήταν εκρηκτική και σχεδόν στο 100% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή“, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκός-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εμπόρων–Βιοτεχνών Ξηρών Καρπών Β. Ελλάδος και γραμματέας του ΕΒΕΘ, Πάνος Μενεξόπουλος.

Βάσει των στοιχείων οι Έλληνες καταναλώνουν ετησίως 8.5 κιλά ξηρούς καρπούς ανά άτομο. Λογικό είναι μία από τις εκδοχές για την παρατηρούμενη κατανάλωση των παραπάνω φθηνών ξηρών καρπών να σχετίζεται και με το μέσο εισόδημα των πολιτών και τις δυνατότητες κάθε νοικοκυριού.

Σύμφωνα με τον κ. Μενεξόπουλο, “οι περισσότεροι, κατά την αναγκαστική παραμονή τους στο σπίτι, κυρίως στα αστικά κέντρα, επέλεξαν τους φθηνούς ξηρούς καρπούς και όχι τους ωμούς (άψητους), πχ φρέσκα καρύδια ή αμύγδαλα“.

Αντίστοιχα από τα μέσα Μαρτίου παρατηρείται αύξηση της κατανάλωσης στα ροφήματα με ελληνικά φυτικά προϊόντα (κυρίως αρωματικά-φαρμακευτικά φυτά). Σ’ αυτό πιθανόν να συνετέλεσε και η επικρατούσα άποψη ότι τα ζεστά ροφήματα βοηθούν στην αντιμετώπιση των ιών, αλλά και οι άσχημες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα.

Υπάρχει μία αυξητική τάση προς τα ροφήματα που είναι και υγιεινά. Σε σύγκριση με πέρυσι παρατηρούμε μια στροφή προς τα ζεστά ροφήματα με αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, κυρίως στο τσάι του βουνού (Greek Mountain Tea) και το χαμομήλι“, μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θανάσης Μπαγκατζούνης, εκπρόσωπος εταιρίας εμπορίας μπαχαρικών, αρωματικών φυτών- βοτάνων και ροφημάτων με έδρα τη Δ. Μακεδονία. Σύμφωνα με τον κ. Μπαγκατζούνη, η αύξηση αυτή υπολογίζεται στο 15-20%.

Αντιθέτως η ζήτηση και κατανάλωση αποξηραμένων φρούτων και ωμών ξηρών καρπών έχει κινηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στα συνήθη εποχικά πλαίσια, χωρίς να εμφανίζει διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με την αντίστοιχη Μεγάλη Εβδομάδα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα