Ολονύχτιος πύρινος εφιάλτης στα Δερβενοχώρια

Ολονύχτιος πύρινος εφιάλτης στα Δερβενοχώρια
Πυρκαγια σε δασική έκταση στην Βοιωτία στα Δερβενοχώρια,στην περιοχη Στεφάνη,δυτικα της Πάρνηθας.Απο το πρωί επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής από εδάφους και από αέρος,Κυριακή 26 Ιουνίου 2016 (EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ) Eurokinissi

Η πυρκαγιά ξέσπασε κάτω από ύποπτες συνθήκες από το σχεδόν ίδιο σημείο με το 2007, όταν και ισοπεδώθηκε ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας. Ολονύχτια προσπάθεια σε Νοτιοδυτικό και Ανατολικό πύρινο μέτωπο

Έπεσε η ένταση των ανέμων στα Δερβενοχώρια από τα 5 και τα 6 μποφόρ κατά τόπους στα 2 μποφόρ, σταματώντας έτσι την ορμή της εξάπλωσης του τεράστιου πύρινου μετώπου.

Στον αντίποδα όμως, τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν καθώς έπεσε το σκοτάδι και ειδικά το Νοτιοδυτικό μέτωπο με κατεύθυνση την Μαγούλα που βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσβατο και μη προσβάσιμο σημείο ούτε από πεζοπόρα τμήματα μοιραία θα καίει ανεξέλεγκτο όλη τη νύχτα και χωρίς καμία δυνατότητα αντιμετώπισής του πριν βγει το πρώτο φως της ημέρας πάλι και μπορέσουν να απογειωθούν εκ νέου τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Το άλλο μέτωπο στο οποίο μοιραία έχουν επικεντρωθεί οι περισσότερες πεζές και εποχούμενες δυνάμεις είναι το Ανατολικό που έχει κατεύθυνση την Πάρνηθα και εκεί βέβαια το στοίχημα και η αγωνία των επικεφαλής της Πυροσβεστικής είναι να μην αναβιώσει η Αττική τις μνήμες του 2007 όταν και πάλι από τα Δερβενοχώρια ισοπεδώθηκε το μεγαλύτερο μέρος του Δρυμού της Πάρνηθας…

Σύμμαχοι στις Πυροσβεστικές δυνάμεις στέκονται ο Στρατός και η Περιφέρεια που με βαρέα σκαπτικά μηχανήματα προσπαθούν εγκαίρως να ανοίξουν ζώνες πυρασφάλειας και Δυτικά και Ανατολικά.

Γενικά πέρα από τα δύο μεγάλα και πιο επικίνδυνα μέτωπα, περιμετρικά υπάρχουν διάσπαρτα πολλά μικρότερα μέτωπα και εστίες σε διάφορα δύσβατα σημεία.

Συνολικά, στο σημείο επιχειρούν 115 άντρες της Πυροσβεστικής με 56 οχήματα και 38 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ οι επίγειες δυνάμεις θα ενισχυθούν με άλλα 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενισχύσεις που ήρθαν από Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία.

Σημειώνεται, ότι το πρωί λίγο κόντεψαν οι υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς να οδηγήσουν σε τραγωδία, όταν canadair CL-215 της Π.Α. Αμέσως μετά τη ρίψη νερού στο πύρινο μέτωπο, εμφάνισε αιφνίδια βλάβη και φωτιά στον αριστερό κινητήρα και το πλήρωμα αναγκάστηκε να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στα Νοτιοδυτικά της πυρκαγιάς, μέσα στο δάσος και κοντά στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής.

Εκεί, καθαρά συμπτωματικά βρίσκονταν κοντά ομάδα διασωστών μαζί με τον επικεφαλής τους, που έσπευσαν να βοηθήσουν τους πιλότους, οι οποίοι τραυματίστηκαν ευτυχώς ελαφρά και ασθενοφόρα του μετέφεραν στο 251 ΓΝΑ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ σχεδόν από το ίδιο σημείο με την φωτιά που ισοπέδωσε την Πάρνηθα το 2007

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η φωτιά που καίει ανεξέλεγκτα από χθες το βράδυ στα Δερβενοχώρια και συνεχίζει και σήμερα, ξέσπασε αρχικά από σχεδόν το ίδιο σημείο στην Στεφάνη προς τους πυλώνες της ΔΕΗ που είχε ξεσπάσει και το 2007, όταν και κυριολεκτικά καταστράφηκε ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας.

Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή από χθες το βράδυ και πραγματοποιεί έρευνες. Αν και ακούστηκαν διάφορες καταγγελίες κατοίκων σε διάφορα ΜΜΕ, ότι το βράδυ ακούγονταν εκρήξεις από το σημείο που ξέσπασε αρχικά η φωτιά, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να το έχει καταθέσει κανείς επισήμως αυτό στις Αρχές, ωστόσο εξετάζονται σοβαρά όλα τα ενδεχόμενα και μόλις ολοκληρωθεί η κατάσβεση της πυρκαγιάς θεωρείται βέβαια πως θα γίνει ενδελεχής έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια αυτής της καταστροφής.

Προληπτικά, κλιμάκιο πυροσβεστών με ένα όχημα μετέβη σε εργοστάσιο ξυλείας έξω από τη Στεφάνη, ωστόσο δεν χρειάστηκε να επέμβει καθώς η το μέτωπο της πυρκαγιάς βρισκόταν σε αρκετά μεγάλη απόσταση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα