ΟΠΕΚΑ: Κληρονομείται το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΟΠΕΚΑ: Κληρονομείται το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ MotionTeam

Ο ΟΠΕΚΑ με μία απόφαση - νομολογία, έκρινε ότι το επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης κληρονομείται όπως κάθε περιουσιακό στοιχείο, επιστρέφοντας 3.000 ευρώ στο γιο υπερήλικης. Τα χρήματα είχαν προέλθει από επιδόματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, τα οποία ο ΟΓΑ είχε πάρει πίσω από το λογαριασμό της συνταξιούχου όταν εκείνη πέθανε, χωρίς καν να ενημερώσει.

Σε μία σημαντική απόφαση για τους κληρονόμους όσων λάμβαναν επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία αποτελεί και νομολογία, προχωρά ο Οργανισμός Προνομιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποίος έκρινε ότι ο ΟΓΑ θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό των 3.000 ευρώ στους κληρονόμους υπερήλικης.

Ο ΟΠΕΚΑ με την υπ’ αριθμ. 2993/2019 απόφασή του, διαπιστώνει το κενό στο νόμο 4387/2016, ο οποίος δεν περιέχει διάταξη σχετικά με απόδοση ποσών σε κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων ανασφάλιστων υπερηλίκων και επικαλούμενος τις γενικές διατάξεις των άρθρων 1710 επ. του Αστικού Κώδικα, κάνει δεκτό το αίτημα να κληρονομηθεί η αξίωση ανασφάλιστης υπερήλικα για καταβολή του επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέχρι το χρόνο θανάτου της, «αφού αποτελεί μέρος της υφιστάμενης κατά το χρόνο θανάτου της περιουσίας της».

Όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, «ελλείψει επομένως ειδικής θετικής ή αρνητικής διάταξης στο ν. 4387/2016 ρυθμίζουσας το θέμα αυτό εφαρμογή έχουν οι γενικές διατάξεις των άρθρων 1710 επ ΑΚ που κατοχυρώνουν το κληρονομικό δικαίωμα σε περιουσιακά δικαιώματα του θανόντος. Εν προκειμένω, η αξίωση της θανούσας για καταβολή του ποσού των 3.053,95 ευρώ – η οποία ήταν κατοχυρωμένη με απόφαση του ΟΓΑ- ως χρηματική είχε χαρακτήρα περιουσιακό και ήταν κληρονομητή αφού αποτελούσε μέρος της υφιστάμενης κατά το χρόνο του θανάτου της περιουσίας της».

Η υπόθεση

Η γυναίκα είχε αιτηθεί το Φεβρουάριο του 2016 στον ΟΓΑ να της χορηγηθεί σύνταξη ανασφάλιστου υπερήλικα. Η αίτηση έγινε δεκτή και έτσι με μήνα έναρξης καταβολής τον Ιούνιο 2017 άρχισε να της καταβάλλεται το ποσό των 226,29 ευρώ μηνιαίως, ενώ της δόθηκαν αναδρομικά τα επιδόματα των προηγούμενων 14 μηνών.

Ωστόσο, η ηλικιωμένη απεβίωσε λίγο καιρό αργότερα, ενώ μερικούς μήνες μετά ο γιος της, ο οποίος προσέφυγε τελικά στον ΟΠΕΚΑ, διαπίστωσε ότι έλειπαν από τον τραπεζικό λογαριασμό της μητέρας του όλο το καταβληθέν ποσό, συνολικού ύψους 3.053,95 ευρώ. Τα χρήματα είχε πάρει πίσω ο ΟΓΑ, με την αιτιολογία ότι καταβλήθηκε αχρεωστήτως, χωρίς να προηγηθεί σχετική ενημέρωση και σήμερα καλείται να τα επιστρέψει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα