Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την εκκίνηση των Πανελλαδικών εξετάσεων την Δευτέρα 15/06. Φέτος υπό εντελώς διαφορετικές συνθήκες λόγω κορονοϊού, οι μαθητές θα εξεταστούν με πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, με τις μάσκες υποχρεωτικές για τους εκπαιδευτικούς και προαιρετικές για τους υποψηφίους.
Το News 24/7 ήρθε σε επαφή με την κλινική ψυχολόγο - ψυχοθεραπεύτρια, Εύη Καραγεώργου και τη διατροφολόγο, Μερόπη Παπουτσή, οι οποίες παρέχουν ορισμένες συμβουλές σχετικά με τη διαχείριση του άγχους και τη σωστή διατροφή αντίστοιχα, ενόψει των εξετάσεων.
Το άγχος πριν από εξετάσεις είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Παρ' όλα αυτά, όταν γίνεται έντονο έχει ως βασική επίπτωση τη δημιουργία συναισθημάτων, όπως η αγωνία και ο φόβος. Αυτά με τη σειρά τους γεννούν σκέψεις αποτυχίας. Το έντονο άγχος, μπορεί να δυσκολεύει τον μαθητή κατά την προσπάθεια συγκέντρωσης ή ύπνου.
Η κλινική ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια, Εύη Καραγεώργου παρέχει ορισμένες συμβουλές προκειμένου να ελαττωθεί το άγχος του μαθητή αλλά και οι γονείς να μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα τις ψυχολογικές διακυμάνσεις των παιδιών τους.
Πριν τις εξετάσεις:
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων:
Η κυρία Καραγεώργου, τονίζει τη σημασία της εκλογίκευσης τόσο κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, όσο και πριν. Οι πανελλαδικές εξετάσεις, ούτε καθορίζουν το μέλλον του μαθητή στην επαγγελματική του πορεία, αλλά φυσικά ούτε την αξία του ως άνθρωπο.
Καθώς οι πανελλήνιες αποτελούν μια μακροχρόνια διαδικασία προετοιμασίας, ακόμα κι αν με μια πρώτη ματιά ο μαθητής αντιληφθεί ένα θέμα ως "άγνωστο", οι γνώσεις με τις οποίες έχει "οπλιστεί" μπορούν να τον κατευθύνουν, ώστε να το προσεγγίσει σωστά.
Η διατροφολόγος Μερόπη Παπουτσή, παρέχει συμβουλές για σωστά και ισορροπημένα γεύματα κατά την περίοδο των εξετάσεων. Παράλληλα, παραθέτει ένα παράδειγμα ημερήσιου προγράμματος διατροφής.
Υδατάνθρακες: Τα τρόφιμα του "μυαλού"
Παραδείγματα τροφών: Δημητριακά ολικής άλεσης, ψωμί, παξιμάδια
Βιταμίνη B12 και Ψευδάργυρος: Ξεκουράζει το μυαλό και βοηθάει τη σκέψη
Παραδείγματα τροφών: Αυγά, κόκκινο κρέας, όσπρια, γαλακτοκομικά προϊόντα, ξηροί καρποί
Βιταμίνη C: Συμβάλλει στην καλή κατάσταση του σώματος
Παραδείγματα τροφών: Φρούτα και λαχανικά
Καλά λιπαρά: Μονοακόρεστα, πολυακόρεστα, Ω3: Βοηθούν στη συγκέντρωση
Παραδείγματα τροφών: Λαβράκι, σαρδέλα, σολομός, ελαιόλαδο, αβοκάντο, ταχίνι και ξηροί καρποί
Μαγνήσιο: Ξεκούραση του σώματος
Παραδείγματα τροφών: Σπανάκι, μπανάνα, ξηροί καρποί
Η κυρία Παπουτσή, υπερτονίζει τη σημασία ενός καλού πρωινού γεύματος και της ενυδάτωσης (περίπου 1,5-2 λίτρα νερό ημερησίως). Παράλληλα προτείνει μια ενδεικτική διατροφή για τις ημέρες των εξετάσεων.
Πρωινό: Μια καλή πηγή υδατάνθρακα: Ψωμί με ταχίνι, μπανά και μέλι
Σνακ κατά τη διάρκεια των εξετάσεων: (για άμεση τόνωση) Σοκολάτα υγείας ή ξηροί καρποί (ή και τα δύο μαζί)
Κυρίως γεύματα: Κόκκινο κρέας και μακαρόνια ολικής άλεσης ή ψάρι με σαλάτα
Απογευματινό: Κάποιο φρούτο σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς
Βραδινό: Αυγό (σε οποιαδήποτε μορφή: π.χ. ομελέτα) με αβοκάντο ή ψωμί
Σημαντικό είναι, τέλος, το βραδινό γεύμα να μην είναι βαρύ και να έχει ολοκληρωθεί περίπου 2-3 ώρες πριν ο μαθητής κοιμηθεί.