Παπαϊωάννου: Αργά ή γρήγορα η ελληνική κοινωνία θα συζητήσει το θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια

Athens Pride 2012 festival took place at Klathmonos Sq /   Athens Pride 2012
Athens Pride 2012 festival took place at Klathmonos Sq / Athens Pride 2012 SOOC

Με αφορμή την κατάθεση στη βουλή του νέου συμφώνου συμβίωσης, το NEWS 247 συζητά με τον γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την επόμενη μέρα, την πρόκληση της συζήτησης για γάμο ανθρώπων του ίδιου φύλου και τις προθέσεις της κυβέρνησης που φαίνονται να μην ταυτίζονται με εκείνες του ΣΥΡΙΖΑ πριν έρθει στην εξουσία

Το δρόμο για την ψήφιση στη Βουλή παίρνει το νέο σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο και κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη. Το NEWS 247 μίλησε για το νομοσχέδιο με τον γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου για τα ζητήματα που "φροντίζει" η νέα νομοθεσία, τις προκλήσεις της κυβέρνησης και το επόμενο βήμα που αφορά στον πολιτικό γάμο και την υιοθεσία, μια συζήτηση που θα ανοίξει στην ελληνική κοινωνία, αργά ή γρήγορα.

Τι ακριβώς προβλέπει το νέο σύμφωνο συμβίωσης και πώς ρυθμίζονται ασφαλιστικά, φορολογικά και άλλα θέματα; Τι συμβαίνει με την υιοθεσία μεταξύ ομοφυλοφίλων, γιατί αυτή δεν ρυθμίζεται με το παρόν νομοσχέδιο και πώς οι διακηρύξεις στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, δεν μεταφράζονται απαραίτητα και σε βούλησή του, τώρα που βρίσκεται στην κυβέρνηση;

Με το νέο έτος η ψήφιση του Συμφώνου

Ο κ. Παπαϊωάννου μας εξήγησε πως το Σύμφωνο αποτελεί μέρος ενός μεγάλου και πολύπλοκου νομοσχεδίου και ως εκ τούτου είναι δύσκολο να γνωρίζει κανείς πότε ακριβώς θα έρθει το θέμα προς ψήφιση από την Ολομέλεια του κοινοβουλίου. "Μπορεί από την ερχόμενη εβδομάδα, μπορεί και μετά τις γιορτές" μας αναφέρει και σημειώνει πως η διαδικασία προβλέπει να περάσει από τη νομοπαρασκευαστική, το γενικό λογιστήριο και έπειτα θα πάει για ψήφιση στη βουλή.

Συντονισμένες αντιδράσεις στη δημόσια διαβούλευση

Το νομοσχέδιο αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση, όπου και οι αντιδράσεις ήταν πολλές και ποικίλες. Ο γενικός γραμματέας πάντως παρατήρησε μια "ενορχηστρωμένη" αντίδραση στα σχόλια επί του θέματος στο Opengov. "Υπάρχουν διάφορες φωνές. Θα είδατε πολλά σχόλια που είχαν θρησκευτική ή παραθρησκευτική αφετηρία. Από τα υπόλοιπα είτε ήταν θετικά για το νομοσχέδιο, είτε αρνητικά υπήρχαν κάποιες προτάσεις. Κάποιες αλλαγές έγιναν, ελάχιστες βέβαια, διότι τα περισσότερα θέματα τα είχε δει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, έτσι κι αλλιώς. Ήταν μεγάλη η συμμετοχή στη διαβούλευση και ένα πολύ μεγάλο μέρος των σχολίων, έμοιαζε συντεταγμένο" μας αναφέρει και τονίζει πως "τα πιο ακραία από τα σχόλια δεν είχαν αναρτηθεί, γιατί άγγιζαν τη ρητορική του μίσους. Σύμφωνα με τους κανόνες της δημόσιας διαβούλευσης δεν αναρτώνται".

Διαφορές και ομοιότητες του συμφώνου με το γάμο

Μπορεί το σύμφωνο να ρυθμίζει σαφέστατα με καλύτερο τρόπο σειρά θεμάτων, με κορυφή του παγόβουνου φυσικά την αναγνώριση του δικαιώματος και για τα ομόφυλα ζευγάρια, όμως πολλοί είναι εκείνοι που εκφράζουν επιφυλάξεις για μια σειρά θεμάτων. Ορισμένα από αυτά έχουν να κάνουν με την πρόβλεψη στα κοινωνικοασφαλιστικά, πώς ρυθμίζεται η ισχύς των συμφώνων που έχουν τελεστεί στο εξωτερικό κ.α.

"Είναι ρητή η πρόβλεψη, ότι όσοι συνάπτουν σύμφωνο συμβίωσης έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με όσους τελούν γάμο και η δεύτερη παράγραφος αναφέρει ότι σε ό, τι αφορά στα ασφαλιστικά δικαιώματα, απλώς ορίζεται ότι εντός εξαμήνου πρέπει το αρμόδιο υπουργείο να βγάλει ένα προεδρικό διάταγμα που να εξειδικεύει" εξηγεί ο γενικός γραμματέας για τον τρόπο που θα προβλεφθούν όλα τα επιμέρους θέματα. "Εμείς προσπαθήσαμε να γίνει τώρα, αλλά υπάρχουν δεκάδες ταμεία και είναι δύσκολο" συμπληρώνει.

Σε ό, τι αφορά τώρα στο θέμα των συμφώνων πουν έχουν συναφθεί στο εξωτερικό, αλλά και για εκείνα μεταξύ ενός Έλληνα πολίτη με αλλοδαπό ο κ. Παπαϊωάννου τονίζει πως έχουν ήδη ρυθμιστεί. "Νομίζω πως με βάση τον μεταναστευτικό κώδικα είναι καλυμμένο (ενν. το ζήτημα της άδειας παραμονής), γιατί προβλέπεται ότι και για τους γάμους" σημειώνει και εξηγεί πως αναζητούνται ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου "να αποφευχθούν τα εικονικά σύμφωνα που θα οδηγούσαν σε αβάσιμες άδειες παραμονής".

Τέλος, σε ό, τι αφορά στο φορολογικό, το νομοσχέδιο αναφέρει πως "υπάρχει ρύθμιση που προωθείται από το αρμόδιο υπουργείο οικονομικών και η οποία προωθεί εξομοίωση των μερών του συμφώνου, με τους εγγάμους σε ό, τι αφορά την κοινή φορολογική δήλωση. Επίσης προωθούμε εμείς μια εκκρεμότητα με τα ληξιαρχικά, δηλαδή το άνοιγμα της οικογενειακής μερίδας". Όπως μας εξηγεί κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό αφού αφορά στο σκληρό πυρήνα της κρατικής διοίκησης, όπου υπήρχαν και αντιδράσεις. "Είχαμε αντιδράσεις, μέχρι τώρα κάποιοι υπάλληλοι δεν ήθελαν ούτε να το συζητήσουν. Τώρα θα αναγκαστούν να ανοίξουν οικογενειακές μερίδες, ακόμη και σε ομόφυλα ζευγάρια".

Δεν ήθελα το σύμφωνο να γίνει μια επίφαση για να λυθούν θέματα υιοθεσίας

Ένα άλλο φλέγον θέμα γύρω από το σύμφωνο, είναι εκείνο της υιοθεσίας. "Στο σύμφωνο δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη που να αφορά το ζήτημα παιδοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Μιλά για γέννηση παιδιών όπου κατ' αναλογία, ισχύουν - τεκμήριο πατρότητας κτλ - ότι και στο γάμο" ξεκαθαρίζει ο κ. Παπαϊωάννου που εξηγεί πως το υπουργείο δεν επιθυμούσε να τα "στριμώξει" όλα σε ένα νομοσχέδιο. "Ήταν βούληση και της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής και του υπουργείου. Δεν θελήσαμε να βάλουμε διάταξη που να ανοίγει θέμα υιοθεσίας παιδιών από το παράθυρο, γιατί το πρόβλημα των παιδιών είναι πάρα πολύ σοβαρό θέμα".

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη σημείωσε: "Εγώ θέλω να ανοίξει μια συζήτηση με βάση το συμφέρον των παιδιών και όχι να χρησιμοποιηθεί το σύμφωνο σαν πολιορκητικός κριός. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη συζήτηση που θα πολώσει τα πράγματα, ενδεχομένως η ελληνική κοινωνία, όπως και άλλες κοινωνίες στο παρελθόν πρέπει να περάσει από αυτό το στάδιο ή να μην περάσει αν δεν θέλει. Δεν ήθελα το σύμφωνο να γίνει μια επίφαση για να λυθούν άλλα θέματα".

Άλλο οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και άλλο η κυβερνητική πολιτική

Το κόμμα που βρίσκεται σήμερα στην κυβέρνηση, είχε διατυπώσει στο παρελθόν ιδιαίτερα προοδευτικές θέσεις σχετικά με το ζήτημα του γάμου ομοφυλοφίλων, αλλά και της υιοθεσίας παιδιών. Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε αν ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα στην εξουσία πλέον, συνεχίζει να στηρίζει αυτές τις θέσεις: "Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Εικάζω ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις στην κυβέρνηση γι' αυτό. Μπορεί κανείς να αναζητήσει τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ προ ενός και πλέον έτους, όπου και ανέφεραν ζητήματα παιδοθεσίας. Αλλά αυτές μένει αποδειχτεί αν αποτελούν και κυβερνητική πολιτική" απαντά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο πολιτικός γάμος θέτει άμεσα θέμα υιοθεσίας

Συνεχίζοντας τη συζήτηση για έναν διάλογο που θα φέρει το επόμενο βήμα, εκείνο του γάμου μεταξύ ομοφυλοφίλων ο κ. Παπαϊωάννου συνδέει άμεσα το θέμα με εκείνο της υιοθεσίας: "Ο γάμος είναι άμεσα συνδεδεμένος με το ζήτημα των παιδιών, διότι αυτό που χωρίζει το γάμο, από το σύμφωνο, σε ότι αφορά τα ομόφυλα ζευγάρια, είναι το θέμα των παιδιών. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για γάμο, αν δεν μιλάμε και για παιδιά". Όπως αναφέρει στο NEWS 247 έχει συγκροτηθεί επιτροπή αναθεώρησης οικογενειακού δικαίου, η οποία θα εξετάσει το ζήτημα μαζί με δεκάδες άλλες παθογένειες στον συγκεκριμένο τομέα.

Άλλωστε το θέμα της υιοθεσίας ακόμη και για ετερόφυλα ζευγάρια είναι μια πολύ πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα:"Το ζήτημα της υιοθεσίας γενικά στην Ελλάδα είναι ένα εξαιρετικά προβληματικό ζήτημα. Ένα ετερόφυλο ζευγάρι παντρεμένο που θα ξεκινήσει περιπέτεια παιδοθεσίας, έχει να μας πει πάρα πολλές ιστορίες για τις περιπέτειες που περνά. Για μένα και αυτό το ζήτημα υπάγεται και στο γενικότερο ζήτημα της αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου και στο ειδικότερο θέμα, στην αναθεώρηση όλου του θεσμικού πλαισίου για την παιδοθεσία. Υπάρχουν τόσα παιδιά στα ιδρύματα και τόσα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά και δεν μπορούν. Κομμάτι αυτού, το πιο ακανθώδες προφανώς, μπορεί να είναι η συζήτηση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Αλλά θα ήθελα να κάνουμε τη συζήτηση και για το ζήτημα της τεκνοθεσίας γενικά, για ανθρώπους που αγοράζουν παιδιά από το εξωτερικό".

Η κοινωνία θα πρέπει να συζητήσει αργά ή γρήγορα για το θέμα

Ειδικότερα για το ζήτημα υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια ο κ. Παπαϊωάννου σημειώνει: "Η άποψή μου είναι ότι αργά ή γρήγορα η κοινωνία θα βρεθεί να συζητήσει για το θέμα της παιδοθεσίας των ομόφυλων ζευγαριών και αν θέλετε γρηγορότερα θα βρεθεί να συζητά για το θέμα παιδιών που μεγαλώνουν ήδη από ομόφυλα ζευγάρια. Είναι κάποιες δεκάδες παιδιά που μεγαλώνουν με ομόφυλα ζευγάρια. Εκεί τα ζητήματα είναι ανοιχτά".

Τι ισχύει όμως με το παρόν νομοθετικό πλαίσιο; "Ένας εκ των δύο είναι ο φυσικός γονέας και ο άλλος, αν υπάρχει είναι εκτός τους ζευγαριού. Αυτό που μπορεί να γίνει με βάση το ισχύον αστικό δίκαιο, αν ένας φυσικός γονιός έχει εκλείψει και κάνει τη διαθήκη του και εκεί γράψει ότι θέλει την επιμέλεια να την έχει ο σύντροφός μου, το δικαστήριο οφείλει να λάβει υπόψη του την επιθυμία του θανόντος. Αυτό είναι το μόνο που υπάρχει" εξηγεί ο γενικός γραμματέας που εκτιμά πως "το σύμφωνο είναι μια οδός μέσω της οποίας αυξάνεται η ορατότητα των ομόφυλων, διότι θα τεθούν στη δημόσια σφαίρα τα πραγματικά προβλήματα τους".

Φωτο sooc.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κατατέθηκε στη Βουλή το σύμφωνο συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια

Ιερά Σύνοδος: 'Εκτροπές' το σύμφωνο συμβίωσης, ο πολιτικός γάμος και ο γάμος ομοφυλοφίλων

Πλακιωτάκης για σύμφωνο συμβίωσης: Καιρός να αντιμετωπιστεί μία κοινωνική πραγματικότητα

SHARE:

24Media Network