Παραδοχή Μουζάλα: Oι συνθήκες στη Μόρια αγγίζουν την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Παραδοχή Μουζάλα: Oι συνθήκες στη Μόρια αγγίζουν την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Press conference by the Minister of Immigration Policy Yiannis Mouzalas, in Athens, on November 1, 2017 / , , 1 , 2017 Nikos Libertas / SOOC

Έντονη διαμαρτυρία των Δημάρχων πέντε νησιών του Αιγαίου για την υπερσυγκέντρωση προσφύγων. «Δεν βοηθάνε οι ευχές χρειαζόμαστε πρακτικές λύσεις» απάντησε ο κ. Μουζάλας

Στην παραδοχή ότι οι συνθήκες που επικρατούν στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στην Μόρια παραβιάζουν ουσιαστικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, προχώρησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Οι συνθήκες είναι τραγικές. Στη Μυτιλήνη αυτή τη στιγμή οι συνθήκες απάδουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αγγίζουν τα όρια παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε ο κ. Μουζάλας αποδεχόμενος την κριτική που του ασκείται για το ανθρωπιστικό πρόβλημα στο κέντρο υποδοχής μεταναστών. Τόνισε, όμως, ότι οι «τραγικές συνθήκες διαβίωσης» αυτών των ανθρώπων θα είχαν αποφευχθεί εάν είχε γίνει αποδεκτό το σχέδιο που παρουσίασε το υπουργείο για διεύρυνση των χώρων υποδοχής και δημιουργία προαναχωρησιακού κέντρου στη Λέσβο. Ανέφερε, μάλιστα, ότι στην Κω όπου έγιναν αντίστοιχες ενέργειες τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα. «Στα άλλα νησιά που δεν έγιναν, τα πράγματα πήγαν χειρότερα» σημείωσε.

Ο κ. Μουζάλας απάντησε, όμως, στην κριτική των Δημάρχων που του καταλόγισαν ότι δεν έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποσυμφόρηση των νησιών. «Δεν αρκούν οι ευχές χρειάζονται πρακτικές λύσεις» τόνισε και ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να απομακρυνθούν οι πρόσφυγες γιατί κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο τη συμφωνία και θα επέστρεφαν τα νησιά στην κατάσταση του 2015. Ανέφερε, όμως, ότι υλοποιείται το αίτημα των Δημάρχων για την μεταφορά ευάλωτων προσώπων προς την ενδοχώρα.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής μετέχουν οι Δήμαρχοι Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, Χίου Μανώλης Βουρνούς, Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, Κω Γιώργος Κυρίτσης και Λέρου, Μιχάλης Κόλλιας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα