Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Άρτας Ιγνάτιος

Η αιφνιδιαστική παραίτηση του έμπειρου Ιεράρχη έγινε δεκτή από την Ιερά Σύνοδο

Την παραίτησή του υπέβαλε σήμερα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο ο μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο, η οποία «εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την 45 ετών διακονία του ως κληρικού». Ο μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος (Αλεξίου), γεννήθηκε το 1945 στην Καστανιά Άρτας. Σπούδασε Θεολογία. Χειροτονήθηκε το 1971 διάκονος και το 1974 πρεσβύτερος. Εξελέγη και χειροτονήθηκε μητροπολίτης το 1988.

Παράλληλα, κατά τη σημερινή συνεδρία της Δ.Ι.Σ αποφασίσθηκε η δημιουργία κοινής επιτροπής των Εκκλησιών Ελλάδος και Κρήτης για θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Αναλυτικά το ανακοινωθέν που εξεδόθη από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο:

"Συνήλθε σήμερα, Tετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2016, στην τρίτη Συνεδρία Της για το μήνα Σεπτέμβριο, η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 160ής Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας. Ακολούθως έλαβε γνώση της από 31ης Αυγούστου 2016 επιστολής παραιτήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Άρτης κ. Ιγνατίου εκ της κατ’ αυτόν Ιεράς Μητροπόλεως, την οποία έκανε ομόφωνα αποδεκτή, ενώ εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την 45 ετών διακονία του ως κληρικού. Η Δ.Ι.Σ. πρόκειται να ενεργήσει τα δέοντα προς το υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.

Κατόπιν επιστολής του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου, με την οποία προτείνεται η συγκρότηση κοινής Επιτροπής εκ μέρους της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος και της Αυτονόμου Εκκλησίας της Κρήτης με σκοπό τη συντονισμένη αντιμετώπιση ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε τη συμμετοχή στην υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Επιτροπή, των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Φθιώτιδος κ. Νικολάου και Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ.

Η Δ.Ι.Σ., τέλος, έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα της ημερησίας διατάξεως και ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε Ιερές Μητροπόλεις του εξωτερικού."

Πηγή: ΑΠΕ

SHARE: