Παρασκευόπουλος: Δεν διευκολύνουμε ούτε ποινικοποιούμε τις καταλήψεις

Παρασκευόπουλος: Δεν διευκολύνουμε ούτε ποινικοποιούμε τις καταλήψεις
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης MotionTeam

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 αναφέρθηκε εκτενώς στο πόρισμα της επιτροπής της οποίας προΐσταται για την καταπολέμηση της ανομίας στα πανεπιστήμια αλλά και για τον "νόμο Παρασκευόπουλου", που, όπως είπε, πρόκειται να καταργηθεί.

“Η ανομία στα πανεπιστήμια δεν είναι τόσο εκτεταμένη όσο μεταδίδεται”, τόνισε μιλώντας στον Νews 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, επικεφαλής της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα για την ανομία στα πανεπιστήμια, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Εξήγησε ότι η επιτροπή εργάστηκε για 4 μήνες, με καθηγητές πανεπιστημίου, με εκπρόσωπος της αστυνομίας, της εισαγγελίας και ειδικούς για την απεξάρτηση από ναρκωτικά. “Απευθυνθήκαμε σε όλα τα πανεπιστήμια για να συλλέξουμε στοιχεία και θα γίνει διαβούλευση επί των βασικών προτάσεων που περιλαμβάνονται στο πόρισμα”, πρόσθεσε ο πρώην υπουργός, αναφέροντας συγκεκριμένα τα εξής:

1. Κάθε πανεπιστήμιο πρέπει να έχει ένα συμβουλευτικό δίκτυο, έναν κύκλο ειδικών (τον πρύτανη, εκπρόσωπο φοιτητών, της αστυνομίας κα) προκειμένου να παίρνει αποφάσεις που συνδέονται με την εύρυθμη λειτουργία του. 

2. Οποτε αντιμετωπίζεται πρόβλημα για πλημμέλημα πρέπει να γίνεται στάθμιση με βάση την αρχή ης αναλογικότητας (μπορεί λχ να αρκεί η ποινική δίωξη)

3. Πρέπει να αποσαφηνιστούν τα όρια των πανεπιστημιακών χώρων

4. Τα πανεπιστήμια πρέπει να ασχοληθούν με τη διδασκαλία θεμάτων όπως είναι η χρήση ναρκωτικών. Σήμερα άλλος διδάσκει τα νομικά, άλλος τα ιατρικά, άλλος τα ψυχολογικά, αλλά το ζήτημα είναι σύνθετο και θέλει μια συνολική αντιμετώπιση. Διευκρίνισε επίσης ότι πέρα από τις κεντρικές προτάσεις υπάρχουν επιμέρους εισηγήσεις εισηγητών που αναφέρονται σε ειδικότερα θέματα όπως είναι η απομάκρυνση των ΑΤΜ και όλα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της διαβούλευσης.  “Δεν ποινικοποιούμε ούτε διευκολύνουμε τις καταλήψεις”, τόνισε, το πόρισμα της επιτροπής θα μπει σε δημόσια διαβούλευση και τα πανεπιστήμια θα αποφασίζουν πώς θα διαχειρίζονται την καθημερινότητά τους”.

Ο κ. Ν. Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι “για το εμπόριο ναρκωτικών αρμόδια είναι μόνο η αστυνομία και επειδή είναι κακουργηματική πράξη αυτό σημαίνει ότι μπαίνει όποτε θέλει και δεν δεσμεύεται από το άσυλο”.

“Η ανομία -υποστήριξε- δεν έχει την έκταση η οποία γενικώς αποδίδεται. Στόχος είναι η εγκληματικότητα στα πανεπιστήμια να είναι χαμηλότερη από αυτή που είναι στον γύρω χώρο”. Σημείωσε ότι “το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι  εστίες διακίνησης ναρκωτικών” και εκτίμησε ότι “κατά τα άλλα ο τελευταίος καιρός  είναι σχετικά καλός σε σχέση με φαινόμενα βίας και ανομίας στα πανεπιστήμια. Καμία κοινωνία δεν έχει πετύχει την απόλυτη πρόληψη”.

Στο υπουργείο Παιδείας το πόρισμα

Τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα ελληνικά Πανεπιστήμια παρέδωσε χθες η επιτροπή για την βία στα ΑΕΙ στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου.

Το πόρισμα που θα αποσταλεί σε διοικήσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ, νεολαίες κομμάτων και φοιτητικές παρατάξεις προκιεμένου να διατυπώσουν ενστάσεις, παρατηρήσεις και τις δικές τους προτάσεις, χαρακτηρίστικέ ως “εξαιρετικό” από τον κ. Γαβρόγλου.

Τρεις είναι οι κύριες κατηγορίες στις οποίες επικεντρώνεται το πόρισμα: η πώληση και χρήση ναρκωτικών, οι καταλήψεις και τα περιστατικά ήπιας παραβατικότητας.

Διαβάστε αναλυτικά το πόρισμα της επιτροπής

Σχετικά με το νόμο Παρασκευόπουλου, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε τα εξής: “Είναι ένας νόμος με πολλές ρυθμίσεις που αποδείχτηκαν χρήσιμες. Ηταν προσωρινός για την αποσυμφόρηση στις φυλακές. Αλλαγές πρέπει να γίνουν ακριβώς λόγω του προσωρινού χαρακτήρα των ρυθμίσεων. Ο νέος Ποινικός Κώδικας θα προβλέπει ένα νέο πλαίσιο και με την ψήφισή του, ελπίζω στη θητεία αυτής της κυβέρνησης, θα αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα και θα καταργηθεί ο σχετικός νόμος”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα