Πάρις Ρούπος: Δέχτηκε διαδικτυακή επίθεση κι απειλές μετά από αστείο για την Κύπρο – Αντιδρούν οι κωμικοί Stand-Up

Πάρις Ρούπος: Δέχτηκε διαδικτυακή επίθεση κι απειλές μετά από αστείο για την Κύπρο – Αντιδρούν οι κωμικοί Stand-Up
Πάρις Ρούπος Tik Tok

Στόχος επιθέσεων μίσους μετά από αστείο του για την Κύπρο έγινε ο Stand-Up Comedian, Πάρις Ρούπος. Για ακροδεξιά στοιχεία που σκοπό έχουν να προωθήσουν την ατζέντα τους κάνει λόγο η Εργατική ομάδα Stand Up & IMPROV κωμικών.

Ανησυχητικές διαστάσεις έχει λάβει η επίθεση που δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο stand-up κωμικός, Πάρη Ρούπου – ο οποίος έχει δεχθεί απειλητικά μηνύματα ακόμα και για την ίδια του τη ζωή – μετά από αστείο που έκανε σε παράστασή του, το οποίο στη συνέχεια ανέβηκε στο Tik Tok.

Όλα άρχισαν όταν ο Πάρις Ρούπος, μετά το πέρας της περιοδείας του σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα με τη σόλο παράσταση «Δουλίτσα να υπάρχει», αποφάσισε να βιντεοσκοπήσει τα αστεία και να τα προωθήσει μέσω TikTok με μικρά βίντεο. Σε ένα από αυτά, περιείχε ένα αστείο με επίκεντρο την Κύπρο, όπου ανέφερε: «μου δείχνει ένας φίλος έναν τύπο και μου λέει “αυτός ο τύπος έχει την μισή Κύπρο”. Τι εννοείς του λέω; Όλοι οι Κύπριοι έχουν τη μισή Κύπρο». Το εν λόγω βίντεο που είχε πολλές προβολές άρχισε να αποκομίζει πλήθος υβριστικών σχολίων, τα οποία έφτασαν μέχρι το σημείο της απειλής κατά της ζωής του.

Ο κωμικός στη συνέχεια, προχώρησε σε ανάρτηση με την οποία επιχείρησε να εξηγήσει την προσέγγισή του γύρω από το αστείο και τα όσα ακολούθησαν. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι με την ανάρτηση του εν λόγω βίντεο “δεν προστάτευσε τον εαυτό του”. Παράλληλα, εξέφρασε τη λύπη του για όσα συνέβησαν και προχώρησε στη διαγραφή του βίντεο με το συγκεκριμένο αστείο.

Η ανάρτηση του Πάρη Ρούπου:

“Πριν 2 μέρες έκανα το λάθος να ανεβάσω κομμένο απόσπασμα από τη stand-up comedy παράστασή μου “Δουλίτσα Να Υπάρχει” με αστείο που έχει αναφορά στη διχοτόμηση της Κύπρου. Και ήτανε λάθος γιατί με αυτή την επιλογή δεν προστάτευσα κυρίως τον εαυτό μου, το υπόλοιπο υλικό μου αλλά και όποιον ή όποια είδε αυτό το αστείο μεμονωμένα και “out of context” και χωρίς να γίνεται σαφές το ύφος της κωμωδίας που παρουσιάζω αλλά και η συγκεκριμένη περσόνα που έχω επί σκηνής, με λογικό ως αποτέλεσμα πιθανώς να ενοχληθεί.

Το αστείο αυτό το έλεγα για αρκετά χρόνια στις παραστάσεις μου χωρίς να έχει ποτέ αρνητική ανταπόκριση, ακόμα και σε κοινό με Ελληνοκυπρίους στη σύνθεσή του.

Αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα το είχα αφαιρέσει από το πρόγραμμα χωρίς δεύτερη σκέψη.

Το απόσπασμα αυτό μοιράστηκε σε σελίδες και γκρουπς μεταξύ Κυπρίων, όπου μετά από σχετική “συστράτευση” αλλά και “φυτίλιασμα” από ορισμένα τοπικά media, εδώ και δύο ημέρες δέχομαι σε όλα μου τα social media μια ανήλεη επίθεση με στοχοποίηση, ακραίες ύβρεις, ψόφους, καρκίνους, κάλεσμα σε cancel και σε αναφορές για να μου κατεβάσουν τους λογαριασμούς μου, ποστ με τίτλο WANTED, απειλές για τη ζωή μου και για τους δικούς μου, ακόμα και βιντεοκλήσεις και “ψάρεμα” για να μάθουν πού βρίσκομαι, πού συχνάζω ή πού θα εμφανιστώ σύντομα για παράσταση, με προφανή σκοπό.

Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των μηνυμάτων και σχολίων που λαμβάνω (τα οποία στρέφονται ακόμα και προς τους θεατές της εν λόγω παράστασης) είναι μια σειρά από ανορθόγραφες, χονδροφοβικές, ομοφοβικές, σεξιστικές φράσεις, ακροδεξιά ρητορική, χρυσαυγίτικα συνθήματα, ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς για Ελλαδίτες, Τουρκοκυπρίους και Τούρκους, από προφίλ που ανήκουν ξεκάθαρα σε εθνικιστές, ακροδεξιούς και φασίστες.

Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τα παράπανω και τον άσχημο αντίκτυπο που είχε, κατέβασα το βίντεο με το αστείο.

Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, κατανοώ την ενόχληση και τη στεναχώρια που προκάλεσε το συγκεκριμένο κείμενο. Και σε όσους/ες Κυπρίους/ες ενοχλήθηκαν προσωπικά, πραγματικά και χωρίς υπαγόρευση από τρίτους, από αυτό το περιεχόμενο, δε μπορώ παρα να απολογηθώ για το λάθος μου αυτό και να εκφράσω τη λύπη μου για ό,τι συνέβη.

Σε τοξικά γκρουπς/σελίδες, ακροδεξιούς τραμπούκους και φασίστες, δεν πρόκειται να δώσω εξηγήσεις, να μπω σε κανένα διάλογο, ούτε να υποκύψω στον εκφοβισμό και τις απειλές τους.

Ανήκουν στο περιθώριο της ιστορίας και εκεί πρέπει να παραμείνουν, είτε αυτό αφορά την Κύπρο είτε την Ελλάδα.

Δεν είναι ένα κοινό στο οποίο θέλω να απευθύνομαι, ούτε ένα κοινό που ούτως ή άλλως θέλω να έχω στις παράστασεις και στα social μου.

Και τους καλώ να αποχωρήσουν από αυτά.

Αυτό το ποστ απευθύνεται κυρίως στο υγιές και καθαρά σκεπτόμενο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, που δεν κατευθύνεται από όχλους και κυνήγι ανθρώπων, το οποίο προσκαλώ να αφιερώσει χρόνο για να παρακολουθήσει ολόκληρη την παράστασή μου στο YouTube ώστε να διαπιστώσει ότι καταπιάνομαι με πολλά διαφορετικά θέματα, χωρίς να υπάρχει καμία εμμονή και εμπάθεια ούτε προς την Κύπρο ούτε προς οποιαδήποτε άλλη χώρα, θρησκεία, εθνικότητα και κοινωνική ομάδα.

Ταξίδεψα πρόσφατα στην Κύπρο για παραστάσεις όπου δέχθηκα μοναδική φιλοξενία από τους ντόπιους, θερμή υποδοχή από το εκεί κοινό, ενημερώθηκα περαιτέρω για την πρόσφατη ιστορία, και επισκέφθηκα και τα κατεχόμενα.

Πέρασα γενικά καταπληκτικά και θέλω να επιστρέψω σε αυτόν τον τόπο με χαρά.

Τα λέμε στις επόμενες παραστάσεις χωρίς φόβο και με πολύ πάθος.

Σας ευχαριστώ,

Πάρις”

Καθώς όμως τα σχόλια μίσους συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες που ακολούθησαν την ανάρτηση του Ρούπου, η εργατική ομάδα Stand Up & IMPROV κωμικών, προχώρησε με τη σειρά της σε ανακοίνωση με την οποία δηλώνει τη συμπαράστασή της στον Πάρη Ρούπο και καταδικάζει απόλυτα την επίθεση που δέχτηκε.

Οι κωμικοί κάνουν λόγο για προσκόλληση στα σχόλια κριτικής για το αστείο του Ρούπου “ακροδεξιών στοιχείων με σκοπό να προωθήσουν την ατζέντα τους” καθώς, όπως επισημαίνουν, το βίντεο κοινοποιήθηκε “σε σελίδες και ομάδες με διάθεση στοχοποίησης παρακινώντας σε ένα μαζικό κύμα προσωπικών επιθέσεων και απειλών”.

“Τέτοιες κινήσεις που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν κωμικούς όχι μόνο δε μας τρομάζουν αλλά μας συσπειρώνουν” επισημαίνουν.

Η ανακοίνωση της Εργατικής ομάδας Stand Up & IMPROV κωμικών

“Ο συνάδελφός μας κωμικός, Πάρις Ρούπος, άρχισε πρόσφατα να ανεβάζει στο διαδίκτυο σύντομα βίντεο, που αποτελούν στο σύνολο τους μέρος της παράστασής του με τίτλο «Δουλίτσα να υπάρχει». Ένα από τα βίντεο αυτά που περιείχε υλικό για τη διχοτόμηση της Κύπρου προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς πολλοί άνθρωποι εξέφρασαν την άποψή τους ότι το αστείο προσβάλλει τη μνήμη τους και αντιμετωπίζει χωρίς ευαισθησία την εμπειρία τους. Ως κωμικοί κατανοούμε και καλωσορίζουμε την κριτική ως αναπόσπαστο κομμάτι του επαγγέλματός μας και όταν είναι βάσιμη τη λαμβάνουμε υπόψη μας. Για αυτό εξάλλου ο Πάρις Ρούπος κατόπιν δημόσιας ανακοίνωσης κατέβασε το επίμαχο βίντεο. Στους ανθρώπους όμως που έκαναν χρήση του αυτονόητου δικού τους δικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης και κριτικής προσκολλήθηκαν και ακροδεξιά στοιχεία με σκοπό να προωθήσουν την ατζέντα τους. Το βίντεο κοινοποιήθηκε σε σελίδες και ομάδες με διάθεση στοχοποίησης παρακινώντας σε ένα μαζικό κύμα προσωπικών επιθέσεων και απειλών. Ενώ η κριτική και η δημοσιοποίηση ενός θέματος είναι όλες σύννομες μορφές αντίδρασης που δεν καταστέλλουν την έκφραση του κωμικού, οι απειλές κατά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητάς του είναι έκνομες και συνιστούν κατάφωρη παραβίαση της καλλιτεχνικής του ελευθερίας. Ενστάσεις λαμβάνονται και θα λαμβάνονται πάντα υπόψη από εμάς, απόπειρες εκφοβισμού όχι.

Έχουν ξεπεράσει προ πολλού κάθε όριο κριτικής τα συνεχιζόμενα για μέρες προσωπικά μηνύματα που συνδυάζουν τυφλές ύβρεις και συγκεκριμένες απειλές ενάντια στην ίδια τη ζωή του κωμικού αλλά και των οικείων του και συνοδεύονται από ακροδεξιό λόγο που υπερθεματίζει και δεν περιορίζεται στο κυπριακό ζήτημα. Δεν είναι μάλιστα η πρώτη φορά που συνάδελφός μας στοχοποιείται από συγκεκριμένες ομάδες στο διαδίκτυο. Αντίστοιχες επιθέσεις έχουν συμβεί συστηματικά και με διάφορες μορφές τα τελευταία χρόνια και σε άλλα άτομα της stand up σκηνής στα social media, σε ένα πεδίο δηλαδή που δύσκολα μπορεί κάποιος/α να προστατευτεί.

Τέτοιες κινήσεις που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν και να φιμώσουν κωμικούς όχι μόνο δε μας τρομάζουν αλλά μας συσπειρώνουν. Στεκόμαστε στο πλευρό του Πάρι Ρούπου και πιστεύουμε ότι όλοι/ες έχουν το δικαίωμα να εμφανίζονται και να εκφράζονται χωρίς να φοβούνται πως θα γίνουν στόχος τέτοιων επιθέσεων. Ελπίζουμε ότι το κοινό μας θα συνεχίσει να μας στηρίζει φροντίζοντας την όποια άσκηση κριτικής του να τη διατηρεί εποικοδομητική, χωρίς να επιτρέπει να ασκούνται στο όνομά της εκστρατείες από άτομα που επιδιώκουν να επιβάλλουν τη δική τους ρητορική και ατζέντα.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα