Πέθανε ο ζωγράφος Δήμος Σκουλάκης

Πέθανε ο ζωγράφος Δήμος Σκουλάκης

O διακεκριμένος ζωγράφος Δήμος Σκουλάκης έχασε τη μάχη με το καρκίνο

Πέθανε τα ξημερώματα, μετά από μάχη με τον καρκίνο, ο ζωγράφος Δήμος Σκουλάκης, σε ηλικία 75 ετών.

Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει το Σάββατο, στις 13:30 από το Κοιμητήριο της Αγίας Παρασκευής (δίπλα στο "Δημόκριτο").

Γεννημένος στην Αθήνα, ο Δήμος Σκουλάκης μαθήτευσε δίπλα στους Φώτη Κόντογλου και Σπύρο Παπαλουκά και το 1957 πήγε στο Παρίσι απ' όπου επέστρεψε σύντομα για να μαθητεύσει δίπλα στον Γιάννη Μόραλη. Σπούδασε επίσης σκηνογραφία και δούλεψε ως γελοιογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά (ανάμεσά τους η Δημοκρατική Αλλαγή και ο Ταχυδρόμος). 

Η έκδοση του γελοιογραφικού άλμπουμ «Ο Τρελό και οι Άλλοι» που περιείχε 100 σκίτσα με στόχο την χούντα των συνταγμαρχών στην Ελλάδα  εκδόθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1969 και προκάλεσε αίσθηση. Η γελοιογραφία ακολούθησε τον Σκουλάκη και μετά την μεταπολίτευση σε ελληνικά αλλά και ξένα έντυπα.

Η ζωγραφική μπήκε ενεργά στη ζωή του Δ. Σκουλάκη το 1984 όταν εγκατέλειψε την γελοιογραφία. Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας  υπήρξε χαρακτηριστικό των έργων του στα οποία φαίνονται οι επιρροές του από τον Μόραλη και τον Παπαλουκά.

Έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις στην δεκαετία του 1980 (χαρακτηριστική είναι η αναδρομική έκθεση «Πρόσωπα στο φως» στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αγ. Παρασκευής το 1989, που παρουσίασε λεργα από τη μέχρι τότε πορεία του).

Σημαντικές εκθέσεις του στη δεκαετία του 1990 αφορούσαν τον υπόγειο σιδηρόδρομο («Υπόγεια διαδρομή» στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, 1995 -  «Underground Journey» στην γκαλερί Wigmore Fine Art στο Λονδίνο, 1997), ενώ το 2000 «Ο τζόγος και ο μύθος των μορφών» που διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» του Δήμου Αθηναίων ήταν μια έκθεση έργων εμπνευσμένων από αριστουργήματα των μεγάλων μουσείων με το προσωπικό, κριτικό σχόλιο του καλλιτέχνη για του μοντερνισμού.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου του 2015, στην Αίθουσα Τέχνης "ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ" (Ηροδότου 5 Κολωνάκι) θα πραγματοποιηθεί μικρή αναδρομική έκθεση έργων του Δήμου Σκουλάκη.

SHARE: