Πέτρος Φιλιππίδης: Τα επόμενα βήματα μετά τη δίωξη για βιασμό

Πέτρος Φιλιππίδης: Τα επόμενα βήματα μετά τη δίωξη για βιασμό
Ο Πέτρος Φιλιππίδης (Αρχείο - Από την παράσταση Πλούτος του Αριστοφάνη) eurokinissi

Οι ενέργειες του ανακριτή και τί αναμένεται για τον Πέτρο Φιλιππίδη, μετά την απόφαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας να ασκήσει σε βάρος του κακουργηματική ποινική δίωξη για ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού.

Στο “μικροσκόπιο” του τακτικού ανακριτή μπαίνουν πλέον οι τρεις καταγγελίες σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη, ύστερα από την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του γνωστού ηθοποιού για το κακούργημα του βιασμού καθώς και για δύο απόπειρες βιασμού. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε στην άσκηση προσωποποιημένης δίωξης, με τη δικογραφία να βρίσκεται πλέον στα χέρια δικαστικού λειτουργού, ο οποίος και θα ξεκινήσει από την αρχή την έρευνα του.

Πρώτο βήμα είναι η κλήτευση όλων των μαρτύρων, κυρίως των τριών γυναικών που κατέθεσαν τις σχετικές αναφορές στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών εκκινώντας την προκαταρκτική εξέταση. Στη συνέχεια, αναμένεται να καταθέσουν και όλα τα άλλα πρόσωπα, τα οποία παρήλασαν και από το εισαγγελικό γραφείο, προκειμένου να επαναλάβουν τα όσα είπαν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών, Κώστα Σπυρόπουλου, δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις, όπου ο ανακριτής θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο χρειάζεται.

Τελευταία ενέργεια πριν την περάτωση της έρευνας, θα είναι η απολογία του ίδιου του Πέτρου Φιλιππίδη, έτσι ώστε ο ανακριτής να ακούσει τη δική του τοποθέτηση γύρω από τις τρεις κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα που πλέον του έχει αποδώσει η ελληνική Δικαιοσύνη. Η απολογία του δημοφιλούς ηθοποιού αναμένεται να “κλείσει” με την κρίση ανακριτή και εισαγγελέα, οι οποίοι θα αποφανθούν για την ποινική μεταχείριση του κατηγορούμενου κωμικού.

Συγκεκριμένα, αφού ακούσουν τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς του, θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα επιστρέψει στο σπίτι του αμέσως μετά, ενδεχομένως και με την επιβολή περιοριστικών όρων, ή αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την προσωρινή του κράτηση με το σκεπτικό ότι είναι ύποπτος τέλεσης νέων αδικημάτων ή ύποπτος φυγής. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, επιλαμβάνει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο και θα αποφανθεί αν ο κατηγορούμενος θα πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη και για ποιες πράξεις.

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το σενάριο ο δικαστικός λειτουργός μέσω δικών του ενεργειών να βρει πρόσθετα στοιχεία που θα τον οδηγήσουν είτε στο περαιτέρω άνοιγμα της βεντάλιας των ερευνών, προς νέα πραγματικά περιστατικά ή πρόσωπα.

Τί προβλέπει ο νέος Ποινικός Κώδικας

Πάντως, από την προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε για εβδομάδες από τις εισαγγελικές αρχές, προέκυψαν αποχρώσεις – ενδείξεις σε βάρος του Πέτρου Φιλιππίδη για βαρύτατα κακουργήματα.

Αναφορικά με το αδίκημα του βιασμού, με χρόνο τέλεσης το 2008, σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγέλουσα κατέθεσε ότι συναντήθηκε με τον ηθοποιό στο θέατρο “Ήβη” για μία επαγγελματική συνεργασία, ωστόσο ο τελευταίος εμφανίζεται να της επιτέθηκε. Αν και εκείνη προσπάθησε να αμυνθεί δεν τα κατάφερε. Η ίδια αρχικά κατέθεσε ότι πρόκειται για μία υπόθεση απόπειρας βιασμού, αλλά ο εισαγγελικός λειτουργός αναβάθμισε το αδίκημα σε τετελεσμένη πράξη, καθώς οι περιγραφές τείνουν περισσότερο στη διάπραξη του αδικήματος του βιασμού, ακόμη κι αν δεν έλαβε χώρα αυτή καθαυτή η σεξουαλική πράξη.

Κι αυτό γιατί με την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα το 2019, πλέον το άρθρο 336, προβλέπει για το βιασμό ότι δεν απαιτείται η γενετήσια πράξη αλλά και “ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξη”. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται:

“1. Όποιος με σωματική βία ή με απειλή σοβαρού και άμεσου κινδύνου ζωής ή σωματικής ακεραιότητας εξαναγκάζει άλλον σε επιχείρηση ή ανοχή γενετήσιας πράξης τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών.

2. Γενετήσια πράξη είναι η συνουσία και οι ίσης βαρύτητας με αυτήν πράξεις.

3. Αν η πράξη της παραγράφου 1 έγινε από δύο ή περισσότερους δράστες που ενεργούσαν από κοινού ή είχε ως συνέπεια τον θάνατο του παθόντος, επιβάλλεται κάθειρξη ισόβια ή πρόσκαιρη τουλάχιστον δέκα ετών.

4. Όποιος, εκτός από την περίπτωση της παραγράφου 1, επιχειρεί γενετήσια πράξη χωρίς τη συναίνεση του παθόντος, τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη”.

Όσο για τις δύο πράξεις αφορούν σε απόπειρα βιασμού, εμφανίζονται να τελέστηκαν το 2010 και το 2014, με τις δύο καταγγέλουσες να καταθέτουν ότι ο κατηγορούμενος τους επιτέθηκε αλλά κατόρθωσαν να διαφύγουν. Η κίνηση τους αυτή και η μη ολοκλήρωση της πράξης από το φερόμενο δράστη, οδηγεί στο εν απόπειρα αδίκημα.

Όπως προκύπτει από το άρθρο 42 του Ποινικού Κώδικα, “όποιος, έχοντας αποφασίσει να τελέσει έγκλημα, αρχίζει να εκτελεί την περιγραφόμενη στο νόμο αξιόποινη πράξη, τιμωρείται, αν το έγκλημα δεν ολοκληρώθηκε, με μειωμένη ποινή (άρθρο 83)”.

Τέλος, στο άρθρο 83 παράγραφος 1, για τη μειωμένη ποινή, επισημαίνεται ότι “το πλαίσιό της καθορίζεται ως εξής: α) αντί για την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, επιβάλλεται κάθειρξη, β) αντί για την ποινή της κάθειρξης τουλάχιστον δέκα ετών, επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών ή κάθειρξη έως οκτώ έτη, γ) αντί για την ποινή της κάθειρξης έως δέκα έτη επιβάλλεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους ή κάθειρξη έως έξι έτη, δ) σε κάθε άλλη περίπτωση, ο δικαστής μειώνει την ποινή ελεύθερα έως το ελάχιστο όριό της. Αν ο νόμος προβλέπει σωρευτικά ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, μπορεί να επιβληθεί και μόνο η τελευταία”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα