Πλειστηριασμοί: Οι συλλογικότητες απαντούν στη ΜΙΝΕΤΤΑ

Πλειστηριασμοί: Οι συλλογικότητες απαντούν στη ΜΙΝΕΤΤΑ

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών απαντά στη ΜΙΝΕΤΤΑ, σχετικά με το μπλόκο του Χαλανδρίου και την υπόθεση της οφειλέτριας που κινδυνεύει να χάσει την πρώτη κατοικία της για οφειλή στην ασφαλιστική εταιρία

Τη δική τους απάντηση δίνουν οι συλλογικότητες και οι πολίτες που κινητοποιούνται κατά των πλειστηριασμών σχετικά με την υπόθεση πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας σε βάρος της οφειλέτριας Ρ.Κ. από την ασφαλιστική εταιρία ΜΙΝΕΤΤΑ. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το δελτίο πλειστηριασμών της 13/1/2016, πρόκειται για πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας αξίας 220.000 ευρώ με απαίτηση 14.000 ευρώ. Η ίδια οφειλέτρια δήλωσε στο News247 και την Κωνσταντίνα Ιωακειμίδου, η οποία βρέθηκε στο ειρηνοδικείο Χαλανδρίου, ότι είναι σε οικονομική αδυναμία, ως μικροεπαγγελματίας, με ένα σύζυγο με ποσοστό αναπηρίας 80% και δυο μικρά παιδιά, ενώ υποστήριξε ότι παρακάλεσε μάταια την εταιρία να δεχθεί διακανονισμό. Τελικά ο πλειστηριασμός απετράπη λόγω της κινητοποίησης των συλλογικοτήτων.

Σε συνέχεια της δημοσίευσης του ρεπορτάζ, η ασφαλιστική εταιρία επικοινώνησε  με το News247 και έδωσε τη δική της εκδοχή για την υπόθεση της Ρ.Κ. και το μπλόκο στο ειρηνοδικείο Χαλανδρίου. Η ΜΙΝΕΤΤΑ γνωστοποίησε ότι η Ρ.Κ. είναι πρώην υπάλληλος της εταιρίας και το χρέος της προέκυψε από κακουργηματική υπεξαίρεση ασφαλίστρων συνολικού ποσού 213.000, για το οποίο η εταιρία υπέβαλλε μήνυση. Κατόπιν, η ίδια αποδέχθηκε το χρέος με δύο ιδιωτικά συμφωνητικά στα οποία υπέγραψε ως εγγυητής ο σύζυγος της. Με βάση το πρώτο ιδιωτικό συμφωνητικό, έγινε εγγραφή συναινετικής προσημείωσης επί ακινήτου του συζύγου της.

Από πλευράς της η πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί STOP, σε σημερινή της ανακοίνωση επισημαίνει -μεταξύ άλλων- την υπέρ-πολλαπλάσια αξία του σπιτιού σε σχέση με την απαίτηση, ως κριτήριο για την καταγγελία του συγκεκριμένου πλειστηριασμού, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη "ότι επρόκειτο για πρώτη κατοικία, ότι ο θιγόμενος εγγυητής είναι άτομο με αναπηρία 80%, κάτι που επιβεβαιώνουν δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής και επί πλέον τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δέχθηκε ο θιγόμενος να υπογράψει ως εγγυητής".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο - απάντηση της πρωτοβουλίας Πλειστηριασμοί STOP προς την ασφαλιστική εταιρία ΜΙΝΕΤΤΑ

Η ασφαλιστική εταιρεία ΜΙΝΕΤΤΑ σε απάντησή της σε δημοσιεύματα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενημερωτικές ιστοσελίδες σχετικά με τον πλειστηριασμό εις βάρος της ΡΚ στο ειρηνοδικείο Χαλανδρίου την Τετάρτη 13/1/2016 αναφέρει τα εξής:

1.Ότι εις βάρος της ΡΚ έχει ασκήσει μήνυση για κακουργηματική υπεξαίρεση ασφαλίστρων συνολικού ποσού  213.000.

2.Το χρέος αυτό έχει αποδεχθεί πλήρως με δυο ιδιωτικά συμφωνητικά (22/5/2012 και 25/2/2013) στα οποία υπέγραψε ως εγγυητής ο σύζυγος της. Με βάση το πρώτο ιδιωτικό συμφωνητικό, έγινε εγγραφή συναινετικής προσημείωσης επί ακινήτου του συζύγου της.

3.ότι ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε λόγω της εξαγγελθείσας αποχής των συμβολαιογράφων από τα καθήκοντα τους και όχι λόγω της επικαλούμενης αντίδρασης των παρευρισκομένων όπως εμφανίζεται στα δημοσιεύματα.

Κάνουμε γνωστό στην εταιρεία ΜΙΝΕΤΤΑ αλλά και σε κάθε επισπεύδοντα πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας ότι το κίνημα κατά των πλειστηριασμών δεν υποχρεούται παρά να ακολουθεί την πάγια αρχή κανένας άνθρωπος ξεσπιτωμένος.

Ειδικά στην εν λόγω περίπτωση έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:

1. Κοινοπoiήσαμε το δελτίο πλειστηριασμών της 13/1/2016 έτσι όπως αναγράφεται στο οικείο Δελτίο Δiκαστικών Δημοσειύσεων Νο9774 με αριθμό πράξης 6908/Α με απαίτηση 14.088 ευρώ πράγμα που σημαίνει, αφαιρουμένων των εξόδων εκτέλεσης, ότι το διεκδικούμενο ποσό είναι χαμηλότερο. Επίσης στο ίδιο Δελτίο Δiκαστικών Δημοσειύσεων (Νο9774) και στο ειρηνοδικείο Πειραιά την ίδια μέρα η εν λόγω εταιρεία έβγαζε σε πλειστηριασμό άλλη κατοικία (αρ. πράξης 6909/Α) με απαίτηση 20.945 ευρώ.

Επειδή οι αξίες των εκπλειστηριαζομένων οικειών είναι πολυ-πολλαπλάσιες της διατυπωμένης νόμιμα απαίτησης θεωρήσαμε καταδικαστέα τη διενέργεια αυτών των πλειστηριασμών και την καταγγείλαμε. Μάλιστα λαμβανομένου υπόψη ότι επρόκειτο για πρώτη κατοικία, ότι ο θιγόμενος εγγυητής είναι άτομο με αναπηρία 80%, κάτι που επιβεβαιώνουν δημοτικοί σύμβουλοι της περιοχής και επί πλέον των συνθηκών κάτω από τις οποίες δέχθηκε ο θιγόμενος να υπογράψει ως εγγυητής. Τις συνθήκες αυτές μπορεί οποιοσδήποτε να υποθέσει. Να πούμε ακόμη ότι ασχολούμενοι εδώ και ένα χρόνο με την αποδελτίωση των Πλειστηριασμών. Θα είμαστε ευγνώμονες αν η ΜΙΝΕΤΤΑ γνωρίζει περίπτωση άλλης ασφαλιστικής εταιρείας που να προσέφυγε αυτό το διάστημα κατά συνεργατών της.

Τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων για λόγους αρχής ουδέποτε υπεισέρχονται στους επικαλούμενους από κάθε επισπεύδοντα "ουσιαστικούς" λόγους αλλά επιμένουν και πορεύονται πάνω σε μια αρχή: οποιαδήποτε προσβολή της προσωπικότητας του οποιουδήποτε δια της στέρησης του δικαιώματος της στέγασης είναι κατακριτέα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ανάλογα. Τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών δεν είναι υποχρεωμένα να γνωρίζουν το φορολογικό ή ποινικό προφίλ κάθε πληττόμενου όταν προσβάλλεται τόσο βάναυσα και απάνθρωπα η προσωπικότητά του ή ακολουθούνται οποιεσδήποτε μέθοδοι πίεσης και εκφοβισμού. Τα κινήματα κατά των πλειστηριασμών καταδικάζουν κάθε περίπτωση που το "δίκαιο" του ισχυρού επιβάλλεται πάνω στον αδύναμο.

2. Αναφέρει η εταιρεία ότι με την ΡΚ υπέγραψε δύο ιδιωτικά συμφωνητικά το 2013 δια των οποίων αυτή παραδέχθηκε το χρέος αυτό. Δηλαδή ένα χρόνο πριν κάνουμε μήνυση για υπεξαίρεση κακουργηματικού χαρακτήρα και μετά υπογράφουμε μαζί του δύο συμφωνητικά. Ο καθείς μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το αξιόπιστο των ισχυρισμών αυτών ή για το πως αποσπάσθηκε αυτή η συναίνεση/αποδοχή συνοδευόμενη από υποθήκευση της κύριας και μοναδικής κατοικίας ή περιουσιακού στοιχείου της οικογένειας της ΡΚ.

3. Αναφέρει η ΜΙΝΕΤΤΑ ότι ο πλειστηριασμός αναβλήθηκε λόγω της εξαγγελθείσας αποχής των συμβολαιογράφων και όχι λόγω της επικαλούμενης αντίδρασης των παρευρισκομένων όπως εμφανίζεται στα δημοσιεύματα, ενώ κάλλιστα γνωρίζει ότι στο ειρηνοδικείο Χαλανδρίου αποπειράθηκε πλειστηριασμός ο οποίος απετράπη χάρη στην κινητοποίηση των αλληλέγγυων, μεταξύ των οποίων ήταν κάτοικοι της περιοχής αλλά και μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Ο σκοπός αυτού του ψευδούς ισχυρισμού είναι προφανής: να απαξιώσει το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, Αν οι φωτογραφίες των αλληλέγγυων έξω από το ειρηνοδικείο ή η φωτογραφία του απεργοσπάστη συμβολαιογράφου της είναι άγνωστες ευχαρίστως να τις διαβιβάσουμε στο τμήμα δημοσίων σχέσεων της εταιρείας.

4.Τέλος ας γνωρίζει η εταιρεία ότι με την ΡΚ δεν υπογράψαμε κανένα συμφωνητικό αλλά ούτε και αυτή με εμάς. Την εν λόγω συναντήσαμε για πρώτη φορά στο ειρηνοδικείο. Έχουμε εδώ και τρία χρόνια υπογράψει ένα γενικό συμφωνητικό με κάθε ΡΚ, με κάθε θύμα της βαρβαρότητας της εποχής μας. Και δίπλα σε αυτά τα θύματα θα είμαστε παρόντες.

Πρωτοβουλία Πλειστηριασμοί -Stop

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Πλειστηριασμοί: Συγκίνηση, αλληλεγγύη και "σκληρές" ιστορίες

SHARE: