ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα

Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Παράλληλα θα προχωρήσει στην πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, στις 11:00 το πρωί της Πέμπτης, έξω από το υπουργείο Οικονομικών. Στήριξη κινητοποιήσεων από ΑΔΕΔΥ.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία για όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πραγματοποιεί σήμερα, Πέμπτη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ), για θέματα που απασχολούν τον κλάδο, με αιχμή την καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Παράλληλα, αποφάσισε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας, στις 11:00 το πρωί έξω από το υπουργείο Οικονομικών.

ADVERTISING

Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «κύριο ζήτημα για τον κλάδο αποτελεί η εξέλιξη που ουσιαστικά θα αφήσει χωρίς καταβολή του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας για τον μήνα Μάρτιο χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα και τα τεχνικά συνεργεία των Δήμων». Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, αυτό ουσιαστικά αποτελεί «το προμήνυμα για την περικοπή του και την απένταξη ειδικοτήτων από το δικαίωμα χορήγησης του επιδόματος, αφού οι εντολές των θεσμών θέλουν τουλάχιστον κατά 32% περικοπή της συγκεκριμένης δαπάνης».

Η συνδικαλιστική οργάνωση των υπαλλήλων στους ΟΤΑ ζητεί ακόμα την επαναφορά του προληπτικού ελέγχου των δαπανών των δήμων από το Ελεγκτικό Συνέδριο (καταργήθηκε με τον «Κλεισθένη») και την απαλλαγή των εργαζομένων των Οικονομικών Υπηρεσιών από κάθε πειθαρχική ή ποινική ευθύνη σχετική με την οικονομική διαχείριση, και την εφαρμογή της μόνο σε περιπτώσεις που αποδεικνύεται βαριά αμέλεια ή δόλος.

Στα αιτήματα περιλαμβάνεται, επίσης, και η υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς «συνεχίζεται με ένταση η "χιονοστιβάδα" ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών υπηρεσιών σε μια σειρά από μικρούς αλλά και μεγάλους δήμους σε όλη τη χώρα», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Τράκας: Έχουμε 45 νεκρούς σε 4 χρόνια

Μιλώντας στον News 24/7 στους 88,6 ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Ν. Τράκας, είπε: "Περιμένουμε και το έχουμε πει στην κυβέρνηση να καταλήξει, για να παίρνουμε τα βαρέα και ανθυγιεινά, έχουμε 45 νεκρούς σε 4 χρόνια. Ο κόσμος καταλαβαίνει, δεν μπορεί να μας λένε ότι καταργήθηκαν τα επιδόματα και θα επανεξετάσουμε τη διαδικασία".

"Όπως έγινε η προκήρυξη αλλάζουν όλες οι καταστάσεις, αυτός ο κόσμος που δουλεύει σήμερα, που έχουν περάσει 8 και 9 μήνες με νέα αλλαγή της κυβέρνησης θα πάρει 2-3 χρόνια για τις προσληψεις. Και θα πέσουν πάνω μας τα εργολαβικά συμφέροντα. Δεν φταίνε οι εργαζόμενοι αν δεν πάρουν τα βαρέα και τα ανθυγιεινά, είναι 150 ευρώ μεικτά, είναι στα 720 συν τα βαρέα, δεν θέλουμε να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο", σημείωσε.

Στήριξη ΑΔΕΔΥ

Την 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΠΟΕ–ΟΤΑ στηρίζει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, «σε συνέχεια των κινητοποιήσεων που έχει οργανώσει με τις Ομοσπονδίες όλο το προηγούμενο διάστημα για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας».

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί όλα τα συνδικαλιστικά στελέχη του Λεκανοπεδίου να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που γίνεται την ίδια μέρα, στις 11.00 π.μ., στο υπουργείο Οικονομικών.

«Διεκδικούμε:

Άμεση ρύθμιση, με οριστικό τρόπο, τώρα, για την απρόσκοπτη καταβολή του ανθυγιεινού επιδόματος. Καμία παράταση της εκκρεμότητας για τη μετεκλογική περίοδο.

Καμία περικοπή και υποβάθμιση στο ανθυγιεινό επίδομα, έτσι όπως χορηγείται σήμερα.

Επέκταση του ανθυγιεινού και σε άλλες κατηγορίες και ειδικότητες που το δικαιούνται και έχουν εξαιρεθεί.

Επέκταση στους υπαλλήλους ορισμένου χρόνου, όπως και στους μόνιμους δικαιούχους.

Αναβάθμιση κατηγοριών από κατώτερη σε ανώτερη αιτιολογημένα, με αντίστοιχη αύξηση του ανθυγιεινού επιδόματος και επέκταση του θεσμού των ΒΑΕ στους εργαζόμενους του Δημοσίου.

Πλήρη κάλυψη των εργασιακών χώρων του ελληνικού δημοσίου με τους απαραίτητους γιατρούς εργασίας και εθνικούς υπεύθυνους ασφαλείας, καθώς και τη λήψη όλων των μέτρων που απαιτούνται για την ασφάλεια των εργαζομένων. Επέκταση της αρμοδιότητας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας στο Δημόσιο τομέα» επισημαίνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ σε σχετική ανακοίνωση.

SHARE:

24Media Network