Πόλεμος Δήμου Αθηναίων με ομάδες γκράφιτι: "Καμίνη κανένας τοίχος δεν θα μείνει"

Πόλεμος Δήμου Αθηναίων με ομάδες γκράφιτι: "Καμίνη κανένας τοίχος δεν θα μείνει"

Για ποιο λόγο έχει ξεσπάσει ένας ιδιότυπος πόλεμος ανάμεσα στους γκραφιτάδες της Αθήνας και τον Δήμαρχο Γιώργο Καμίνη (Pics + Vid)

Τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με εθελοντές πολίτες, πρόσφατα εξαπέλυσαν εκστρατεία καθαρισμού των δρόμων του ιστορικού κέντρου της Αθήνας από τα γκραφίτι, μετά από εντολή του Γ. Καμίνη.

Γεγονός που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από τους γκραφιτάδες οι οποίοι του αφιέρωσαν με τη σειρά τους νέα συνθήματα σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Την επόμενη μέρα μετά από κάποιον καθαρισμό, οι τοίχοι είναι πάλι διάσπαρτοι από στοχευμένα σχέδια ή συνθήματα. Ένα από αυτά αναγράφει χαρακτηριστικά: "Καμίνη, κανένας τοίχος δεν θα μείνει".

Ο δήμαρχος ανέλαβε να απαντήσει προσωπικά, μέσω του facebook, με το παρακάτω κείμενο αλλά και με βίντεο της δράσης "ΣυνΑθηνά":

"Λένε πως στη ρωμαϊκή αρχαιότητα, η δημοφιλία ενός πολιτικού προσώπου μετριόταν και από το πόσο συχνά αναφέρονταν το όνομά του στα γκράφιτι στους τοίχους της Ρώμης, ακόμα κι αν η αναφορά είχε αρνητικό πρόσημο. Με την έννοια αυτή δεν έχω παράπονο...

Μόνο που σήμερα δεν ζούμε στην αρχαία Ρώμη αλλά σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή δημοκρατία όπου η πολιτικοποίηση γίνεται με διαφορετικούς όρους και ο δημόσιος χώρος αναγνωρίζεται ως αγαθό που κάθε αιρετή αρχή οφείλει να προστατεύει.

Η εγκατάλειψη του Κέντρου, τα κλειστά καταστήματα, οι ανεπαρκείς κρατικές δομές δεν είναι οι πραγματικές αιτίες της κακής εικόνας της πόλης, είναι συμπτώματα. Βασική αιτία είναι η άρνησή μας ν' αποδεχτούμε ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει σε όλους και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τον ρυπαίνει, να τον οικειοποιείται ή να τον καταστρέφει.

Είμαι βέβαιος ότι αυτή την άποψη την συμμερίζεται η πλειοψηφία των κατοίκων της πόλης γιαυτό και υποδέχτηκε με ενθουσιασμό την εκστρατεία για τον ευπρεπισμό των όψεων των κτηρίων στις ιστορικές οδούς του Κέντρου.

Χθες ανεβάσαμε σ' αυτή τη σελίδα ένα βίντεο που δείχνει καθαρά την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος. Μια μέρα μετά την αποκατάσταση του κτηρίου στη γωνία των οδών Αθηνάς και Ερμού, κάποιος έγραψε στον φρεσκοβαμμένο τοίχο το γκράφιτι που βλέπετε στη φωτογραφία. Μια ώρα μετά το είχαμε σβήσει. Και θα το σβήσουμε ξανά και ξανά και όσες φορές χρειαστεί μέχρι να γίνει αντιληπτό η πλειοψηφία πλέον δεν ανέχεται κάποιες συμπεριφορές.

Ξέρω ότι έχουμε ακόμα να κάνουμε πολλά, αναγνωρίζω τα λάθη μας και τις παραλείψεις μας, όμως, το μέγεθος του εγχειρήματος δεν έγινε ποτέ μέχρι σήμερα η αιτία ν' ακινητοποιηθούμε αλλά οι μικρές νίκες που έχουμε πετύχει σε διάφορους τομείς έγινε η κινητήριος δύναμη για να επιχειρούμε όλο και μεγαλύτερα, όλο και περισσότερα, όσα δηλαδή αξίζουν σ' αυτή την πόλη.

Σας ευχαριστώ που υποστηρίζετε την εκστρατεία καθαριότητας και διαδίδετε το μήνυμά της".

Πηγή: Facebook

SHARE:

24Media Network