Πορεία από τους 'ρουκετατζήδες', με έντονη παρουσία της αστυνομίας

ΧΙΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ,ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ,ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΕΝΟΡΙΩΝ,ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΡΥΘΙΑΝΗΣ.
ΧΙΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ ΕΘΙΜΟ,ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ,ΡΟΥΚΕΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΕΝΟΡΙΩΝ,ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΡΥΘΙΑΝΗΣ. EUROKINISSI

Έντονη η αντιπαράθεση για το αν θα γίνει ή όχι το έθιμο των Βροντάδων. Αρνήθηκαν να δεχθούν τη λήψη μέτρων προστασίας όσοι ζητάνε να σταματήσει ο ρουκετοπόλεμος

Οι «ρουκετατζήδες» μαζί με πολλές εκατοντάδες κατοίκους του Βροντάδου παρήλασαν αργά σήμερα το απόγευμα παίρνοντας θέσεις «μάχης» προς τις δύο εκκλησίες του Αγίου Μάρκου και της Παναγιάς Ερειθιανής, στέλνοντας μήνυμα πως το φαντασμαγορικό έθιμο θα πραγματοποιηθεί. Η παρέλαση -πορεία διαμαρτυρίας με γαϊδουράκια και σημαίες και ομοιώματα ρουκετών ήταν κοινή για τους «αντιμαχόμενους» ενορίτες που δεν έπαυαν να φωνάζουν ο ένα στον άλλον πειράγματα μέχρις ότου οι δρόμοι τους χώρισαν.

Επικεφαλής των «ρουκετατζήδων» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης και της Νέας Δημοκρατίας Νότης Μηταράκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Σταμάτης Κάρμαντζης, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς με το μισό σχεδόν δημοτικό συμβούλιο Χίου και τον πρόεδρό του Γιάννη Γεωργιάδη. Παρών στην παρέλαση - πορεία και ο διάσημος αστροφυσικός από τον Βροντάδο της Χίου Σταμάτης Κριμιζής που δήλωσε θιασώτης του εθίμου.

ADVERTISING

Η παρουσία της Αστυνομίας έντονη αλλά διακριτική ενώ τα σπίτια όσων αντιδρούν στο έθιμο και έχουν προσφύγει σε ένδικα μέσα εναντίον του ήταν ακάλυπτα αφού παρά τις προσπάθειες αρνήθηκαν να δεχθούν τη λήψη μέτρων προστασίας.

Η συνέχεια θα δοθεί μετά τις 10 το βράδυ όταν και θα επιχειρηθεί η μεταφορά ρουκετών στους χώρους ρίψης και η δοκιμαστική ρίψη τους. Τότε θα φανεί και ο αστυνομικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του εθίμου.

Να σημειώσουμε ότι στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα το έθιμο δεν πραγματοποιήθηκε στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής, στα πρώτα χρόνια της δικτατορίας και πέρυσι μετά από διαμαρτυρίες περιοίκων των δυο εκκλησιών που διαμαρτύρονται για ζημιές στις περιουσίες τους.

SHARE:

24Media Network