Πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν στα νησιά – Πόσοι χωράνε

Πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες ζουν στα νησιά – Πόσοι χωράνε
Πρόσφυγες στο λιμάνι της Μυτιλήνης Eurokinissi

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στα ελληνικά νησιά, πάνω από το 75% από τα 4,656 παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία διαμένουν σε κέντρα υποδοχής, δε συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η τραγωδία στη Μόρια με τους δύο νεκρούς, μητέρα και παιδί, φέρνει και πάλι το προσφυγικό στην κορυφή της ατζέντας, από την οποία δεν θα έπρεπε να είχε φύγει ποτέ.

Όταν μιλάμε για πρόσφυγες και μετανάστες, μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, όχι για αριθμούς. Αλλά εν προκειμένω οι αριθμοί μπορούν να δείξουν στο ελάχιστο το πώς οριοθετούνται αυτές οι ανθρώπινες ζωές.

Όπως βλέπουμε στην πιο πρόσφατη καταγραφή από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη – Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Ελέγχου Συνόρων, Μετανάστευσης και Ασύλου:

-Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια της Λέσβου:

Διαμένοντες: 12503 – Χωρητικότητα 3000

-Στο σύνολο των νησιών:

Διαμένοντες: 26273 – Χωρητικότητα 6338.

Σύμφωνα δε με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στα ελληνικά νησιά, πάνω από το 75% από τα 4,656 παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία διαμένουν σε κέντρα υποδοχής, δε συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα.

 

Όπως φαίνεται το προσφυγικό θα είναι το μεγάλο ζήτημα του χειμώνα.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει σήμερα με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου να βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στην ατζέντα. Στο τραπέζι “πέφτει” και σχέδιο αποσυμφόρησης με συμφωνία Χρυσοχοϊδη και περιφερειαρχών.

Οι 13 περιφερειάρχες της χώρας έχουν ζητήσει από τον υπουργό ισοκατανομή των αλλοδαπών σε όλη την Ελλάδα, ενώ ο υπουργός τους απάντησε από τη δική του μεριά ότι σύντομα θα ενημερώσει κάθε έναν ξεχωριστά για τα κέντρα φιλοξενίας που έχει εντοπίσει το υπουργείο σε κάθε περιφέρεια και θα ζητήσει εκτενώς τις δικές τους προτάσεις και θέσεις.

Θυμίζουμε εδώ πως το καλοκαίρι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε βρεθεί στη Μόρια και είχε δηλώσει πως είχε αποκομίσει θετική εντύπωση από τη διαχείριση του προσφυγικού στο νησί.

Το πρόβλημα όμως είναι τόσο φλέγον που χρειάζεται άμεσα ευρεία – υπερκομματική συνεννόηση για την αντιμετώπισή του, με μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα σε κανονικές δομές, με επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης ασύλου και με πρόγραμμα πλήρους ένταξης για όσους παραμένουν. Η δε άρση του γεωγραφικού αποκλεισμού ζητείται ανεπιτυχώς από το 2017, ενώ δεν έλειψαν οι τοπικές αντιδράσεις κατοίκων στην ενδοχώρα.

Το σίγουρο είναι πως η όλη κατάσταση δε λύνεται με συνωμοσιολογίες που αποδίδονται στον οποιοδήποτε Ερντογάν, ούτε με αντιδραστικές πολιτικές.

Οι αριθμοί είναι εκ των πραγμάτων ασφυκτικοί πρωτίστως για τους ίδιους τους ανθρώπους που διαβιούν στα νησιά και χρειάζεται άμεση απάντηση με κυβερνητικό σχεδιασμό ο οποίος θα σέβεται τα δικαιώματα των φιλοξενούμενων και θα ανταποκρίνεται στις καιρικές δυσκολίες της χειμερινής περιόδου που είναι μπροστά μας.

Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πλέον, πως η απάντηση δεν είναι τα… κλειστά θαλάσσια σύνορα. Έτσι, το ταξίδι του Γιώργου Κουμουτσάκου στην Τουρκία, για το οποίο έγραψαν τα Παιχνίδια Εξουσίας, κρίνεται εκ των πραγμάτων κρίσιμο και ζωτικής σημασίας.

ΕΕ: Παρατάθηκε η αμφιλεγόμενη Επιχείρηση Σοφία

Σημειώνεται εδώ πως οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να παρατείνουν για έξι μήνες τη θητεία της Επιχείρησης Σοφία στη Μεσόγειο, η οποία έχει στόχο να ανακόψει τη ροή μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, θέτοντας επισήμως στο στόχαστρό της τους διακινητές.

Η αποστολή πήρε παράταση ως τα τέλη Μαρτίου 2020, ενώ δεν διαθέτει ενεργά πλοία λόγω της διαμάχης μεταξύ των χωρών για την κατανομή προσφύγων που διασώζονται στη Μεσόγειο.

Η Επιχείρηση Σοφία πλέον εστιάζει στην εκπαίδευση του λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού της Λιβύης και θεωρείται αμφιλεγόμενη εξαιτίας της κακομεταχείρισης που υφίστανται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στη χώρα αυτή.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την ΕΕ να τερματίσει την πολιτική της που επιτρέπει την επιστροφή των μεταναστών που διασώζονται στη Μεσόγειο πίσω στη Λιβύη, όπου αναγκάζονται να ζήσουν σε άθλιες συνθήκες σε κέντρα κράτησης.

Μέχρι τον Μάρτιο του 2019 πλοία της Επιχείρησης Σοφία πραγματοποιούσαν περιπολίες στη νότια και κεντρική Μεσόγειο με στόχο να εντοπίσουν διακινητές μεταναστών, να βοηθήσουν στην εφαρμογή του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εισαγωγές όπλων στη Λιβύη, και να επιβλέπουν τις εξαγωγές πετρελαίου από την εμπόλεμη χώρα.

Ωστόσο, η Ιταλία άσκησε βέτο στη χρήση πλοίων από την Επιχείρηση Σοφία, εξοργισμένη από το γεγονός ότι μετέφερε τους ανθρώπους που διασώζονταν στις ακτές της.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα