Πρόστιμο 54.000 ευρώ σε γραφείο συνοικεσίων για αποστολή sms

Πρόστιμο 54.000 ευρώ σε γραφείο συνοικεσίων για αποστολή sms
Αρχείο istock

Πρόστιμο για παράνομη απόκτηση στοιχείων επικοινωνίας 36 ατόμων επιβλήθηκε σε γραφείο συνοικεσίων. Δεν εμφανίστηκαν ποτέ οι υπεύθυνοι.

Πρόστιμο ύψους 54.000 ευρώ επέβαλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα σε γραφείο συνοικεσίων, λόγω του τρόπου που διαφήμιζε τις υπηρεσίες του σε πολίτες.

Αποδέκτης συνολικά 36 καταγγελιών έγινε η Αρχή, η οποία κλήθηκε να εξετάσει την διαφήμιση που επιχειρούσε το γραφείο μέσω αποστολής σύντομων γραπτών μηνυμάτων. Σύμφωνα με όλους τους καταγγέλλοντες, κανείς τους δεν είχε αποδεχθεί να λαμβάνει τέτοιου τύπου διαφήμιση στο κινητό τους τηλέφωνο, όπως “ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΝΩΡΙΜΙΩΝ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΑΣ ΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΒΙΩΣΗ – ΓΑΜΟΣ, ΑΘΗΝΑ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ”.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της Αρχής για επικοινωνία με τον υπεύθυνο επεξεργασίας μέσω των αναγραφόμενων στοιχείων διεύθυνσης και επικοινωνίας στην ιστοσελίδα, κάθε ενέργεια κατέστη ατελέσφορη, ενώ οι υπεύθυνοι δεν παρέστησαν ούτε όταν τους επιδόθηκε νομότυπα του σχετικό έγγραφο.

Έτσι, με την υπ’ αριθμ.16/2022 απόφαση της ανεξάρτητης αρχής, κρίθηκε ότι κανένας από τους καταγγέλλοντες “δεν είχε συγκατατεθεί εκ των προτέρων ρητώς προκειμένου να λαμβάνει διαφημιστικά μηνύματα από τον υπεύθυνο επεξεργασίας αλλά ούτε είχε κάποια προηγούμενη συναλλακτική επαφή ή άλλη σχέση με τον υπεύθυνο επεξεργασίας ώστε να έχουν αποκτηθεί νομίμως τα στοιχεία επικοινωνίας τους ώστε να μην απαιτείται η εκ των προτέρων συγκατάθεσή τους για την αποστολή των συγκεκριμένων μηνυμάτων”, ενώ ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν προσκόμισε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είχε εξασφαλιστεί η απαιτούμενη προηγούμενη συγκατάθεση των παραληπτών των μηνυμάτων ή ότι είχε υπάρξει προηγούμενη παρόμοια επαφή/επικοινωνία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την απόφαση, σε κανένα από τα συγκεκριμένα μηνύματα, όπως επισυνάπτονται στις καταγγελίες, δεν αναφέρεται μια έγκυρη διεύθυνση στην οποία ο αποδέκτης του μηνύματος μπορεί να ζητεί τον τερματισμό της επικοινωνίας, ενώ ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεν συνεργάστηκε με την Αρχή καθώς “δεν απάντησε, επανειλημμένως, σε κανένα από τα ισάριθμα των καταγγελιών έγγραφα για διευκρινίσεις που του απεστάλησαν τόσο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όσο και συστημένα στις δηλωθείσες διευθύνσεις επικοινωνίας που έχει αναρτημένες στον ιστότοπό του και δεν παρέστη στη συνεδρίαση της Αρχής, όπου και κλήθηκε για εξηγήσεις”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα