Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Διεθνές Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου

Διαβάζεται σε 2'
Ισραηλινά ΜΜΕ: Το Διεθνές Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Νετανιάχου
O Nετανιάχου υποσχέθηκε «έξυπνη απάντηση». Pool Photo via AP Abir Sultan

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον τους τις επόμενες μέρες.

Με την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

To newarab.com αναφέρει πως ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι πραγματοποίησαν έκτακτες συναντήσεις στο Τελ Αβίβ αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν το ενδεχόμενο το δικαστήριο να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για τον Νετανιάχου, τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χέρζι Χάλεβι.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι προσπαθούν να συγκεντρώσουν την υποστήριξη των δυτικών συμμάχων για το θέμα που αφορά την έρευνα του ΔΠΔ για τον τρέχοντα πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα και άλλες θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και χρονολογούνται από το 2014.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν ύστατες προσπάθειες ακόμη και την τελευταία στιγμή, να αποτρέψουν την έκδοση αυτών των ενταλμάτων, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Το ενδεχόμενο ενός εντάλματος σύλληψης κατά του Νετανιάχου παρουσιάστηκε σε άρθρο γνώμης του Βρετανού φιλοϊσραηλινού σχολιαστή Douglas Murray την Πέμπτη στην  New York Post.

Ο Murray έγραψε ότι “τις επόμενες ημέρες” θα μπορούσαν να εκδοθούν εντάλματα. Το ένταλμα δεν θα έβλεπε τον Νετανιάχου να αντιμετωπίζει άμεσα δίκη, αλλά θα αποτελούσε ένα σημαντικό πλήγμα στην παγκόσμια σκηνή για τον πρωθυπουργό και θα ασκούσε πίεση στους συμμάχους του Ισραήλ και τα μέλη του ΔΠΔ να δράσουν.

Από το Ριάντ που μίλησε νωρίτερα ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, είπε ότι φοβάται πως ό,τι έπραξε το Ισραήλ στη Γάζα θα το κάνει και στην Δυτική Όχθη. Κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέμβουν και να αποτρέψουν την ισραηλινή επιχείρηση στη Ράφα, γιατί, όπως είπε χαρακτηριστικά, μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να αποτρέψουν αυτή τη σφαγή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα