Προβλήματα από την κακοκαιρία: Πλημμύρες, κατολισθήσεις, ακυρώσεις πτήσεων, δεμένα πλοία στα λιμάνια

Προβλήματα από την κακοκαιρία: Πλημμύρες, κατολισθήσεις, ακυρώσεις πτήσεων, δεμένα πλοία στα λιμάνια

Δεκάδες ανθρώπους που κινδύνευαν χρειάστηκε να απεγκλωβίσει η Πυροσβεστική ενώ συνολικά δέχτηκε πάνω από 530 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοήθειας σε Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει  η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει πολλές περιοχές της χώρας το τελευταίο 48ωρο.

Σφοδρό είναι το χτύπημα της κακοκαιρίας σε Ήπειρο και Δυτική Ελλάδα, που άφησε πίσω της πλημμυρισμένα χωριά και καταστροφές. Κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί σε διάφορα σημεία, ενώ στο Αιτωλικό έχει κλείσει ακόμα και η Εθνική Οδός στα Κλεισορέματα. Δρομολόγια πλοίων σε πολλά λιμάνια της χώρας ακυρώθηκαν εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ενώ για τον ίδιο λόγο ακυρώνονται πτήσεις στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου.

Δύσκολη νύχτα στην Ήπειρο

Στην Ήπειρο σημειώθηκαν πλημμύρες και κατολισθήσεις από τον Λούρο της Πρέβεζας, μέχρι την Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα. Η νύχτα που πέρασε, ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τον Λούρο και χωριά της Πρέβεζας. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος Θοδωρής Κατσαούνος, στον Λούρο τουλάχιστον 20 σπίτια και 5 καταστήματα πλημμύρισαν τη νύχτα, καθώς υπερχείλησε το ποτάμι και τα νερά μπήκαν στον οικισμό, μετατρέποντας τους δρόμους σε χειμάρρους.

Η πυροσβεστική δέχτηκε συνολικά 63 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοήθειας. Στην περιοχή επιχειρούν 9 οχήματα και 21 άνδρες προκειμένου να απεγκλωβίσουν ακόμη και ανθρώπους μέσα από σπίτια τους, στα οποία το νερό έφτασε το ένα μέτρο.

Στους 10 έχει φτάσει ο αριθμός των πολιτών που έχουν απεγκλωβιστεί, ενώ μέχρι αυτήν την ώρα, οι πυροσβέστες εργάζονται για την άντληση υδάτων από σπίτια. Πολλά από τα χωριά της περιοχής, έχουν προβλήματα στην πρόσβαση λόγω κατολισθήσεων, ενώ στο χωριό ‘Ανω Ράχη, κατέρευσε τμήμα βουνού με αποτέλεσμα βράχια και πέτρες να δημιουργήσουν προβλήματα στον οικισμό και το δρόμο, ενώ καταπλακώθηκε και ένα αυτοκίνητο.

 

Ο δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι έχει καταρρεύσει το οδόστρωμα, προς την Λαγκάδα Μαστοροχωρίων, καθώς υπερχείλησε ο Σαραντάπορος και παρέσυρε το δρόμο. Επίσης, υπερχείλησε ο Αώος με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι καλλιέργειες στον κάμπο της Κόνιτσας και να κοπούν οι αγωγοί του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της Κόνιτσας. Η ύδρευση της κωμόπολης είναι ανεπαρκής γιατί γίνεται από αντλιοστάσιο. Προβλήματα, καταγράφονται σε όλο το οδικό δίκτυο, υπάρχουν κατολισθήσεις και καταπτώσεις βράχων, ενώ συνεργεία του δήμου και της Πολιτικής Προστασίας, εργάζονται πυρετωδώς για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Προβλήματα σε όλη την Αιτωλοακαρνανία

Προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας προκάλεσαν σήμερα το πρωί οι έντονες βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πλημμυρικά φαινόμενα και κατολισθήσεις.

Ειδικότερα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αγρινίου δέχθηκε περισσότερες από 400 κλήσεις για άντληση υδάτων και παροχές βοήθειας, ενώ 10 άτομα που βρίσκονταν σε δυσχερή θέση μεταφέρθηκαν σε ασφαλές σημείο.

Πάντως, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στις περιοχές Καινούργιο, Παραβόλα και Ζευγαράκι.

Στην περιοχή του Μεσολογγίου, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 70 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν συγκροτηθεί 12 συνεργεία με 30 πυροσβέστες και πραγματοποιήθηκαν πέντε ατόμων που κινδύνευαν και τα οποία μεταφέρθηκαν και αυτά σε ασφαλές σημείο.

 

Από κατολισθήσεις έχει κλείσει εντελώς η Εθνική Οδός στα Κλεισορέματα και η Πυροσβεστική βοηθάει την Τοπική Αυτοδιοίκηση να απομακρύνει τους όγκους των βράχων και των φερτών υλικών.

 

Ακόμη, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, Απόστολος Κατσιφάρας, προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές του Αιτωλικού και των Ονιάδων, ενώ όπως πρόσθεσε, από νωρίς το πρωί επιχειρούν συνεχώς οι τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας και των δήμων, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας.

Τα προηγούμενα 24ωρα, από την σφοδρή κακοκαιρία, σημειώθηκαν επίσης πολλά προβλήματα και πλημμύρες στην Κέρκυρα και στους Παξούς.

Δεμένα πλοία στα λιμάνια

Συνεχίζονται τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 8 με 9 μποφόρ.

Για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων, ενώ τα συμβατικά εκτελούν πλόες κατά την κρίση του πλοιάρχου. Απαγορευτικό απόπλου είναι σε ισχύ στα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου. Κλειστό, επίσης, είναι το πορθμείο Αγ.Μαρίνα Νέα Στύρα. Στη Βόρεια Ελλάδα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις γραμμές Καβάλα-Πρίνος και Κεραμωτή-Θάσος.

Ακυρώσεις πτήσεων στο Ηράκλειο

Ακυρώθηκε η πρωινή άφιξη από Αθήνα αλλά και η πρωινή αναχώρηση από Ηράκλειο προς Αθήνα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Παράλληλα, οι υπόλοιπες πτήσεις από Αθήνα αλλά και Θεσσαλονίκη (δύο στο σύνολο) δεν μπορούν να προσγειωθούν και είτε θα επιστρέψουν πίσω, είτε θα προωθηθούν σε άλλα αεροδρόμια.

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση στο Δελτίο Καιρού

Πηγή:ΑΜΠΕ, Φωτογραφίες:onairnews, epiruspost, facebook/Antonis Grimotsis, agriniopress

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα