Πτυσσόμενο γκλοπ: Γιατί το έχουν οι αστυνομικοί ενώ δεν προβλέπεται – Πώς το προμηθεύονται

Πτυσσόμενο γκλοπ: Γιατί το έχουν οι αστυνομικοί ενώ δεν προβλέπεται – Πώς το προμηθεύονται
Αστυνομικοί συλλαμβάνουν πολίτη Eurokinissi

Η προτίμηση των ανδρών της ΕΛΑΣ αφενός δεν προβλέπεται από τους κανονισμούς και αφετέρου έχει πολύ συγκεκριμένους λόγους που έχουν να κάνουν κυρίως με την... αποτελεσματικότητα.

Μέσα στο πιθανό πανικό του για όσα αποκαλύπτονται τις τελευταίες ημέρες για τη δράση μερίδας αστυνομικών κατά ανύποπτων πολιτών, ο Στράτος Μπαλάσκας διατύπωσε σε τηλεοπτική του εμφάνιση (μία από τις εκατοντάδες) και μία αναμφισβήτητη αλήθεια. Ο γνωστός συνδικαλιστής είπε ότι “όλοι οι Ελληνες αστυνομικοί φέρουν μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ”. Είναι, όντως, όπως τα λέει.

Ο κ. Μπαλάσκας επίσης υποστήριξε ότι ο εν λόγω εξοπλισμός δεν απαγορεύεται και ότι συνάδελφοί του ανά την Ευρώπη χρησιμοποιούν την ίδια εξάρτυση όταν επιχειρούν. Εδώ ο συνδικαλιστής αρχίζει και παίρνει διαζύγιο από την αλήθεια ενώ επίσης δεν αναφέρει κάτι που είναι απολύτως σαφές και μπορεί να το επιβεβαιώσει ανά πάσα στιγμή ο οποιοσδήποτε ανώτερός του. Το μεταλλικό πτυσσόμενο γκλοπ (με ένα τέτοιο εδάρη ανηλεώς και ο πολίτης στη Νέα Σμύρνη την Κυριακή) δεν προβλέπεται από τον κανονισμό!

Οι σχετικές ΚΥΑ που έχουν βγει προβλέπουν ρητά ότι στον εξοπλισμό που δίνεται στον αστυνομικό περιλαμβάνεται γκλοπ από καουτσούκ μη πτυσσόμενο και οτιδήποτε άλλο δεν συνιστά επίσημο εξοπλισμό της ΕΛΑΣ. Ο ίδιος ο κ. Μπαλάσκας, άλλωστε, είπε ότι τα συγκεκριμένα γκλοπ “οι αστυνομικοί τα προμηθεύονται μόνοι τους”.

Γκλομπ άνδρα των ΜΑΤ Eurokinissi


Το ερώτημα είναι γιατί οι αστυνομικοί νιώθουν την ανάγκη να μπουν σε έξοδα και να αγοράσουν με δικά τους χρήματα γκλοπ από το εμπόριο και δεν περιορίζονται σ’ αυτό που δίνεται επισήμως από την υπηρεσία.

Αστυνομικές πηγές που μίλησαν στο News24/7 (και λόγω κύρους δεν επιδέχονται αμφισβήτηση) τόνισαν ότι τα πτυσσόμενα γκλοπ επειδή ακριβώς είναι πτυσσόμενα και λυγίζουν πιάνουν λιγότερο χώρο στη στολή των αστυνομικών (είναι, ας το χαρακτηρίσουμε, ένα πρακτικό και συνάμα “αισθητικό” ζήτημα) ενώ η αποτελεσματικότητά τους, σε σχέση μ’ αυτά που κατασκευάζονται από καουτσούκ, είναι σαφώς αυξημένη. Αν αναρωτιέστε τι εννοούν με τον όρο αποτελεσματικότητα, η απάντηση είναι πολύ απλή. Τον πόνο που προκαλούν τα χτύπηματα. Είναι όλα φυσική…Αλλο να σε χτυπούν με κάτι που κατασκευάζεται από καουτσούκ και άλλο με κάτι που είναι σκέτο μέταλλο.

Θα αναρωτηθεί, επίσης, κανείς γιατί ενώ οι αστυνομικοί φέρουν εξοπλισμό που δεν προβλέπεται, δεν αντιδρά κανείς από τους ανώτερους αξιωματικούς. Και εδώ η απάντηση δεν χρειάζεται κάποιον πολύ βαθύ στοχασμό. Η μη αντίδραση οφείλεται στο γεγονός ότι η πρακτική του πτυσσόμενου γκλοπ είναι πια τόσο διαδεδομένη που αφορά σχεδόν όλους τους αστυνομικούς που επιχειρούν στο δρόμο.

Στην “αλλαγή”, κατά την αστυνομική γλώσσα, ο αξιωματικός οφείλει να επιθεωρεί τους αστυνομικούς πριν αυτοί βγουν για περιπολία και να ελέγχει τον εξοπλισμό (στο στρατό, για όσους έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους αυτό ονομάζεται επιθεώρηση φρουράς). Στην πράξη κανείς αξιωματικός δεν μπαίνει στον κόπο για ενδελεχή επιθεώρηση και απόλυτη εφαρμογή του κανονισμού.

Πολλές επιλογές για γκλομπ στην αγορά

Η διαδικασία της αγοράς ενός γκλοπ από το εμπόριο είναι πανεύκολη. Επισκέπτεσαι ένα ανάλογο κατάστημα, αναζητάς αυτό που σε ενδιαφέρει και αγοράζεις. Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την αγορά και ο κάθε πολίτης, εφόσον το θελήσει, μπορεί να εξοπλιστεί αναλόγως.

Η σχετική αγορά προσφέρει πληθώρα εναλλακτικών λύσεων και μοντέλων. Ακόμα και σήμερα, που τα μαγαζιά είναι κλειστά λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό, η προμήθεια ενός γκλοπ παραμένει το ίδιο εύκολη κάτι που μ’ ένα απλό γκουγκλάρισμα μπορεί να το διαπιστώσει ο καθένας. Οι τιμές ποικίλλουν από τα 15 έως και τα 45 ευρώ, ανάλογα με το προϊόν και τα “πλεονέκτηματά” του.


Σε γνωστό site τέτοιου είδους… αξεσουάρ διαβάζουμε σε σχετικές καταχωρήσεις: “Γκλοπ (της τάδε μάρκας, ας μην κάνουμε εδώ διαφήμιση) με υλικό κατασκευής 100% ατσάλι. Μήκος κλειστό: 20cm, μήκος ανοιχτό: 53cm”.

Παρακάτω: “Πτυσσόμενο γκλοπ 21 χιλιοστών κατασκευασμένο από υψηλής ποιότητας χάλυβα με αντιολισθητική λαβή. To Μεταλλικό γκλοπ συνοδεύεται από την δική του θήκη που δένει και προσαρμόζει εύκολα πάνω στη ζώνη σας” (η άνεση που λέγαμε παραπάνω).

Χαρακτηριστική είναι και η ακόλουθη παρουσίαση: “Πτυσσόμενο γκλοπ 40 cm 16”. Εύκολο και γρήγορο άνοιγμα με μια κίνηση. Θήκη ταχείας απελευθερώσεως”.


Στο εμπόριο πωλείται και το γκλομπ που προβλέπεται από την υπηρεσία. Σταθερού μήκους (60 cm). Mόνο που γι’ αυτό χρειάζεται να προσκομιστεί αντίγραφο της υπηρεσιακής ταυτότητας του αστυνομικού. Για τα πτυσσόμενα δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο.

Εφόσον, τέλος, κάποιος αστυνομικός ή πολίτης επιθυμεί να λάβει εξειδικευμένη εκπαίδευση για τη χρήση των πτυσσόμενων γκλοπ, η αγορά δίνει και πάλι τη λύση. Μπορείτε να βρείτε “DVD πρακτικής εξασκήσεως” το οποίο, κατά τη σχετική καταχώρηση, “περιλαμβάνει 16 κεφάλαια, η διάρκεια της ταινίας είναι 59 λεπτά. Βασικές αρχές της χρήσης του και αξεσουάρ, καταστάσεις άμυνας, πιασίματα, αναγκάζοντας ένα άτομο για να βγει από το όχημα, τεχνικές ακινητοποίησης είναι μερικά από τα κεφάλαια του DVD”.

Για το τέλος μία ερώτηση προς την ηγεσία της ΕΛΑΣ στην οποία πρέπει να δοθεί μία απάντηση: Αληθεύει ότι σε πολλά τεύχη του περιοδικού “Αστυνομική Επιθεώρηση” υπάρχουν διαφημιστικές καταχωρήσεις εταιριών που πωλούν στο εμπόριο εξοπλισμό όπως γκλοπ, χειροπέδες, φακούς, θήκες κτλ; Και αν ναι, γιατί θα πρέπει ο Ελληνας Αστυνομικός να ενημερώνεται σχετικά από διαφημίσεις ενώ εννοείται πως τον εξοπλισμό τον παρέχει η Υπηρεσία, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα;

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα