Πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Sunlight στην Ξάνθη: Προληπτικά μέτρα για δύο 24ωρα - Κλειστά τα σχολεία

Πυρκαγιά στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight, στο Όλβιο Ξάνθης
Πυρκαγιά στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight, στο Όλβιο Ξάνθης EUROKINISSI

Κλειστά την Τετάρτη και την Πέμπτη τα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή λόγω της φωτιάς στο εργοστάσιο μπαταριών της Sunlight - Χρειάζονται 48 ώρες για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τα αιωρούμενα σωματίδια τόνισε στο Ραδιόφωνο 24/7 ο καθηγητής Σπύρος Ραψομανίκης

Προληπτικά, περιοριστικά μέτρα, προστασίας των κατοίκων θα εφαρμοστούν για τα επόμενα δυο 24ωρα σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών Sunlight στο Όλβιο Ξανθής, όπου ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά σήμερα το μεσημέρι και κατασβέστηκε τελικά το απόγευμα αφού κατέστρεψε μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεων,

Αυτό αποφασίστηκε μεταξύ άλλων στη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στον Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, με τη συμμέτοχη του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου, εκπροσώπων της εταιρείας, του καθηγητή του Εργαστηρίου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης του ΔΠΘ Σπύρου Ραψομανίκη και όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7, στους 88,6, ο κ. Ραψομανίκης τόνισε ότι χρειάζονται 48 ώρες για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με τα αιωρούμενα σωματίδια.

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις του:

Παράλληλα, αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία αύριο και μεθαύριο στις περιοχές Ν. Όλβιο, Κρεμαστή, Θαλασσιά, Αγ. Αθανάσιος, Τοξότες, Τύμπανο, Πετροχώρι, Εύμοιρο και Εξοχή.

Η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε περίπου στις 12.30 το μεσημέρι στη μονάδα κατασκευής μπαταριών όλων των τύπων, και κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος των κεντρικών κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο νωρίς το απόγευμα και έσβησε λίγο αργότερα. Ωστόσο, το έργο των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης ήταν δύσκολο και επικίνδυνο λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή και των ιδιαίτερα εύφλεκτων υλικών που καίγονταν για αρκετές ώρες, με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα τεράστιο σύννεφο μαύρου καπνού, ορατό από πολλά χιλιόμετρα μακριά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης οι εμπλεκόμενοι φορείς συνέστησαν τους κατοίκους των οικισμών που βρίσκονταν κοντά στο εργοστάσιο να μην έχουν επαφή με το φυσικό περιβάλλον και να λάβουν όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προστασίας. Τονίστηκε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πρόκλησης πανικού, ενώ αναμένονται και ο μετρήσεις του πανεπιστημιακού εργαστηρίου για τα αιωρούμενα σωματίδια στο περιβάλλον μετά την πυρκαγιά.

Τα μέτρα τα οποία προτείνονται προληπτικά για 48 ώρες είναι:

- Πλύσιμο του περιβάλλοντος χώρου και του εξωτερικού των σπιτιών με άφθονο νερό

- Το εσωτερικό των σπιτιών να μείνει όσο το δυνατόν απομονωμένο από το εξωτερικό περιβάλλον (πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστά)

- Ο κόσμος και τα παιδιά να παραμένουν, ει δυνατόν τον περισσότερο χρόνο σε εσωτερικό χώρο

- Όχι αγροτικές (βόσκηση και συγκομιδή κηπευτικών, κ.λ.π.) και λοιπές εργασίες σε εξωτερικό χώρο

Διαβεβαιώσεις προς τους εργαζόμενους

Όπως μετέδωσε το xanthi2.gr, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα ο εκπρόσωπος του ομίλου Olympia Βαγγέλης Καρτάλης ανακοίνωσε ενώπιον των φορέων της περιοχής, ότι κανείς εργαζόμενος δεν θα απολυθεί και ότι όλες οι θέσεις θα διασφαλιστούν. Μάλιστα, από την Τετάρτη όλοι οι εργαζόμενοι θα δουλέψουν κανονικά ενώ η εταιρία θα κατασκευάσει εκ νέου όλο το τμήμα και θα το επαναλειτουργήσει, ακόμη πιο σύγχρονο και μοντέρνο, όπως ανέφερε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πυρκαγιά, Sunlight, Πάνος Γερμανός
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Η ανακοίνωση της Sunlight για την πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Ξάνθης

Ξάνθη: Καίγεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών της Ευρώπης - Εκκένωση οικισμών

Ξάνθη-Sunlight: Ποιο είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο μπαταριών στην Ευρώπη που πήρε φωτιά

Ξάνθη: Συγκλονιστικά καρέ και βίντεο μέσα από το φλεγόμενο εργοστάσιο της Sunlight

Φωτιά στο εργοστάσιο Sunlight: Μονάδα-πρότυπο με προηγμένα συστήματα ασφάλειας

Ξάνθη: Σε ύφεση η πυρκαγιά στο εργοστάσιο της Sunlight - Δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης

SHARE:

24Media Network