Ρόδος: Με απέλαση κινδυνεύει 19χρονος μαθητής

Σκάφος του Λιμενικού.
Σκάφος του Λιμενικού. EUROKINISSI

Δύο φορές έχει απορριφθεί η αίτηση ασύλου του 19χρονου Αχμέτ Σατούφ

Με απέλαση κινδυνεύει ο 19χρονος μαθητής λυκείου της Ρόδου, Αχμέτ Σατούφ, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 20 Αυγούστου 2016 στο Καστελόριζο για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Ο έφηβος Σύρος είχε αφεθεί ελεύθερος καθώς ανήκει σε ευάλωτη ομάδα και κατέθεσε αίτηση για χορήγηση ασύλου.

Δύο φορές απορρίφθηκε η αίτησή του και έτσι, συνελήφθη στις 30 Νοεμβρίου. Κατά το διάστημα παραμονής του στη Ρόδο, ο 19χρονος άρχισε να φοιτά στη Β’ Τάξη του 2ου Λυκείου Ρόδου, ενώ παρακολούθησε και μαθήματα ελληνικών για ενήλικες στο Εργαστήριο Γλωσσολογίας του Παιδαγωγικού τμήματος του πανεπιστημίου Αιγαίου.

Όπως αναφέρει η “Ροδιακή”, ο 19χρονος Αχμέτ επέδειξε αξιοσημείωτη συνέπεια και πρόοδο στα μαθήματα του, αλλά και ενεργό δράση αλληλεγγύης προσφύγων μέσω της τοπικής ομάδας ΟΑΣΙΣ Ρόδου.

Κατά τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τη “Ροδιακή”, η νομική εκπρόσωπος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες κ. Ελπίδα Κυρμπάση, κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να επανενωθεί η οικογένεια του 19χρονου. Ο πατέρας και η δίδυμη αδελφή του Αχμέτ βρίσκονται στη Γερμανία όπου μετέβησαν και η μητέρα του με τα τέσσερα ανήλικα αδέρφια του. Ο Αχμέτ δεν μπόρεσε να τους ακολουθήσει καθώς είναι ενήλικος και πλέον αντιμετωπίζει τον κίνδυνο απέλασης στην Τουρκία.

Στο «πλευρό» του βρίσκονται η Ομάδα Αλληλεγγύης Προσφύγων Ρόδου «ΟΑΣΙΣ» καθώς και το Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου, που εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις, αλλά και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες το οποίο, δια της κας.Ελπίδας Κυρμπάση, έχει ξεκινήσει τις νόμιμες ενέργειες για την κατάθεση αίτηση ακύρωσης της απόφασης που έχει ληφθεί για τον νεαρό αλλοδαπό.

Η σχετική ανακοίνωση της Ομάδας Αλληλεγγύης Προσφύγων Ρόδου “ΟΑΣΙΣ”:

«Καταγγέλλουμε τη σύλληψη του 19χρονου Σύριου Αχμέτ Σατούφ, μαθητή του 2ου Γενικού Λυκείου Ρόδου, μετά την ανακοίνωση της δεύτερης απορριπτικής απόφασης για χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ο Αχμέτ Σατούφ κατάγεται από το μαρτυρικό Χαλέπι που ισοπεδώθηκε τα τελευταία χρόνια από τις βόμβες του συριακού εμφύλιου. Το Χαλέπι έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο πεδίο βολής και σήμερα είναι σχεδόν ακατοίκητο.

Ο Αχμέτ Σατούφ βρίσκεται στα Κρατητήρια Ρόδου, στον ίδιο χώρο όπου ο ίδιος βοηθούσε μαζί με την Ομάδα ΟΑΣΙΣ, τους τελευταίους μήνες στις μεταφράσεις κατά τη διάρκεια διανομής ειδών πρώτης ανάγκης σε άλλους πρόσφυγες.

Βρίσκεται μόνος του στην Ελλάδα καθώς κάποιοι φρόντισαν να «εγκλωβιστεί» στη Ρόδο, όταν η υπόλοιπη οικογένεια είχε αναχωρήσει στη Γερμανία.

Η ελληνική κυβέρνηση, πιστή στις συμφωνίες Ε.Ε.-Τουρκίας, στέλνει ένα νέο άνθρωπο πίσω στην Τουρκία, σε μια χώρα που δεν είναι ασφαλής ούτε για τους κατοίκους της. Οι άνθρωποι δεν είναι κρατούμενοι, η μετακίνηση πληθυσμών δεν είναι έγκλημα αλλά απόρροια των πολέμων -οικονομικών και στρατιωτικών- της Δύσης, η εμμονή στην πολιτική της Ευρώπης-φρούριο και στους φράχτες της γεννά εξαθλίωση και θανάτους.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ!

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΡΟΣΦΥΓΑ!

ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΡΟΔΟΥ ΟΑΣΙΣ

http://oasisrhodes.blogspot.gr

#OasisRhodes

“Να σταματήσουν  οι απελάσεις”

Επίσης ανακοίνωση για το ίδιο θέμα εξέδωσε και το Δίκτυο Ομάδων Αλληλεγγύης Δωδεκανήσου η οποία αναφέρει τα εξής:

«Με αφορμή τη σύλληψη μετά την δεύτερη απορριπτική απόφαση για χορήγηση πολιτικού ασύλου του Αχμέτ Σατούφ, μαθητή της Β’ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Ρόδου δηλώνουμε τα εξής: Μέσα σε αυτό το κρεσέντο αυταρχισμού και απανθρωπιάς, κάθε δημοκρατικός πολίτης πρέπει να καταδικάσει τις αποφάσεις απέλασης ανθρώπων που έχουν ξεριζωθεί εξαιτίας των πολέμων που η Δύση δημιουργεί.

Ο Αχμέτ Σατούφ, όπως και κάθε νέος που κινδυνεύει με απέλαση στην Τουρκία, θα βρεθεί μπροστά στον κίνδυνο της θανάτωσης καθώς:

- αρνήθηκε να υπηρετήσει το φασιστικό καθεστώς της Συρίας

- αρνήθηκε να πάρει τα όπλα και να τα στρέψει εναντίον των αδελφών του

- ταξίδεψε κρυφά με όραμα μια καλύτερη ζωή

- δεν υπέγραψε δηλώσεις μετανοίας όταν του ζητήθηκε στην Ελλάδα.

Να σταματήσουμε τις απελάσεις! Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων!

Κανένας άνθρωπος δεν είναι παράνομος!

ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΑΔΩΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Πηγή:rodiaki

SHARE:

24Media Network